Newsflash
Ars Medici

Astenia, paravanul somatizării

de Dr. Alexandru TRIFAN - mar. 22 2013
Astenia, paravanul somatizării
   Medicul american George Beard (1839–1883) descrie o afecţiune centrată pe o oboseală fizică „nervoasă“, care cuprinde manifestări din registrele cele mai diverse. Sigmund Freud o caracterizează prin impresia de oboseală fizică, cefalee, dispepsie, constipaţie, parestezii şi hiposexualitate. El o plasează în cadrul nevrozelor actuale (produse de conflicte implantate nu în trecut, în copilărie, ci în viaţa actuală a pacientului), alături de nevroza de angoasă. De atunci, atenţia pentru acest gen de „boală“ a crescut neîncetat, astfel că, la începutul secolului trecut, şi-a adjudecat autoritar numeroase pagini în volumele de neuropsihiatrie ale voluminoaselor tratate de medicină. În a doua jumătate de secol ce a precedat mileniul trei, moda neurasteniei a avut un succes diferit. În estul Europei, unde munca era idealizată dar şi exploatată, nevroza astenică a fost premiată cu numeroase monografii (la noi – cea tipărită de acad. Arthur Kreindler). Preocuparea medicală era justificată de nemulţumirea crescândă faţă de munca obligatorie sau prost plătită. În occident, nevroza astenică a fost părăsită în momentul în care a devenit evident că oboseala singură nu este morbidă ci, pentru a deveni tulburare, trebuie să se asocieze cu un vector inconştient – ostilitatea sau agresivitatea refulată. Din acest moment şi odată cu ascensiunea psihosomaticii, astenia „nervoasă“ a intrat cu modestie în categoria acestora.
   Tot aşa de importantă este întrebarea pe care şi-o pune medicul practician: ce este de fapt astenia? Spunem cu regret: este îndreptăţit să i se refuze acesteia statutul de simptom, cel puţin în sensul de dovadă specifică a unei îmbolnăviri. Nu numai că oboseala distrage atenţia clinicianului, făcându-l să se întrebe câtă inteligibilitate se află în ea, dar frecvenţa acuzei îl plimbă prin toată patologia. Astenia este un semn de îmbolnăvire necaracteristic, omolog, într-un fel, cu acela de „maleză“ (mal à l’aise, nu mă simt bine). (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe