Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Ateroscleroză carotidiană şi stroke. Elemente de histopatologie (2)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 5 august 2011

   Aterotromboza şi ateroscleroza sunt manifestări generale, care cuprind cu predilecţie sistemul coronarian, sistemul arterial cervico-cerebral şi sistemul arterial al membrelor inferioare. În cele ce urmează, ne-am propus să discutăm doar histopatologia aterotrombozei în sistemul carotidian, care explică două treimi din accidentele vasculare cerebrale ischemice, în comparaţie cu celelalte leziuni arteriale. (...)

   Aterotromboza şi ateroscleroza sunt manifestări generale, care cuprind cu predilecţie sistemul coronarian, sistemul arterial cervico-cerebral şi sistemul arterial al membrelor inferioare. În cele ce urmează, ne-am propus să discutăm doar histopatologia aterotrombozei în sistemul carotidian, care explică două treimi din accidentele vasculare cerebrale ischemice, în comparaţie cu celelalte leziuni arteriale.


 
   Ateroscleroza arcului aortic – factor de risc pentru infarctul ischemic

   Studii recente au arătat că boala aterosclerotică a arcului aortic poate fi o sursă de emboli cerebrali. Plăcile localizate proximal de ostiumul arterei subclavii sunt întâlnite la 60% din pacienţii peste 60 de ani cu infarct ischemic; asocierea este şi mai mare în cazul plăcilor cu o grosime de 4 mm sau mai mult.
 
   Concluzii

   Cu toate că histopatologia aterosclerozei carotidiene se aseamănă cu ateroscleroza coronariană, există şi diferenţe importante. Trombii murali albi
de dimensiuni mici sunt întâlniţi frecvent, în timp ce ocluzia luminală trombotică nu este frecventă în boala carotidiană.
   Ulceraţia plăcii este un alt aspect tipic al aterosclerozei carotidiene, întâlnit rar în circulaţia coronariană.
   Similar bolii coronariene, boala carotidiană simptomatică se asociază cu ruptura plăcii, în timp ce eroziunea plăcii, frecventă în tromboza coronariană, este rar întâlnită în circulaţia carotidiană (10%).
   Nodulii calcificaţi, o altă cauză de tromboză, se întâlnesc mai frecvent la nivel carotidian în raport cu circulaţia coronară.
   Cu toate că incidenţa plăcii rupte este mai mare la pacienţii simptomatici, extinderea ariei lipidice, dimensiunea miezului necrotic şi calcificarea pot să nu difere la pacienţii asimptomatici. 
   Nu toate cazurile de ischemie cerebrovasculară îşi au originea în plăcile aterosclerotice carotidiene şi trebuie să avem în vedere şi plăcile localizate la nivelul arcului aortic. În consecinţă, se impune investigaţia carotidiană, dar şi cea a arcului aortic.
   Severitatea îngustării luminale nu se corelează întotdeauna cu prezenţa unei plăci vulnerabile, existând şi alte leziuni morfologice, încă în studiu, care
pot fi implicate în patogeneza infarctului ischemic cerebral. 
   Studiul patologiei pieselor de endarterectomie trebuie aprofundat pentru a putea diferenţia plăcile carotidiene simptomatice de cele asimptomatice şi pentru a realiza o corelaţie mai bună între aspectele histologice şi aspectele imagistice.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.