Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Ateroscleroza cervicală şi intracraniană şi displazia fibromusculară (3)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 3 iulie 2015

Ateroscleroza în malformaţiile arteriovenoase

 

  Malformaţiile arteriovenoase (MAV) encefalice (însă nu alte tipuri de malformaţii vasculare cerebrale, cum ar fi hemangioamele cavernoase) pot prezenta hiperplazie fibromusculară marcată a feţelor intimei lumenului acestora; de regulă, nivelul hiperplaziei intimei variază semnificativ la nivelul canalelor vasculare, aşa cum variază şi diametrul lumenului acestor canale, care sunt mărginite de artere, vene şi vene arterializate (îngroşate). Mai frecvent, hiperplazia intimei apare ca o bandă de celule fusiforme, majoritatea cu fenotip de celule musculare netede. În ciuda îngroşării focale fibromusculare proeminente a intimei la nivelul acestor localizări, ateromul complicat nu este observat aproape niciodată în cadrul benzilor, ceea ce înseamnă că membrana lor endotelială rămâne intactă. Macrofagele se observă rar în regiunile aterosclerotice, nu dezvoltă ulceraţii şi, deşi tunica medie a vaselor care intră în componenţa MAV poate deveni intens calcificată, benzile aterosclerotice focale de la nivelul intimei sunt aproape întotdeauna lipsite de calcificări. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.