Introdus în 1923, de Arthur Coca şi Robert Cooke, termenul „atopie“ desemnează toate sindroamele alergice mediate de IgE care sunt, în general, familiale sau apar la acelaşi subiect sub diferite forme: rinită alergică, astm bronşic, dermatită atopică. Etiologia şi patogenia atopiei sunt discutate în articolul semnat de dl conf. dr. Manole Cojocaru.

 "> Atopia - Viața Medicală
Ars Medici

Atopia

de Prof. dr. Manole COJOCARU - iul. 4 2012
Atopia

Introdus în 1923, de Arthur Coca şi Robert Cooke, termenul „atopie“ desemnează toate sindroamele alergice mediate de IgE care sunt, în general, familiale sau apar la acelaşi subiect sub diferite forme: rinită alergică, astm bronşic, dermatită atopică. Etiologia şi patogenia atopiei sunt discutate în articolul semnat de dl conf. dr. Manole Cojocaru.

 

   Definiţia atopiei se referă strict la anumite trăsături imunologice specifice şi clinice. Etiologia atopiei este necunoscută. Există o asociere statistică între creşterea IgE total seric, eozinofilia din sângele periferic şi tisulară şi atopie, dar aceste caracteristici nu sunt întotdeauna prezente în atopie, frecvent se constată şi într-o varietate de stări neatopice. Dozarea IgE total în ser nu este un indicator al diagnosticului de atopie. Un nivel scăzut de IgE faţă de antigene necunoscute este prezent la populaţia normală. Afectează o proporţie mare din populaţia generală, de obicei este estimată la 10–30% în ţările dezvoltate. Frecvent, pacienţii atopici prezintă alergii multiple. Atopia poate exista, de asemenea, asimptomatică.

 

   Termenul de atopie a fost introdus în 1923, de Arthur Coca şi Robert Cooke (probabil la sugestia lingvistului Edward Perry), pentru a desemna toate sindroamele alergice mediate de IgE care sunt în general familiale sau apar la acelaşi subiect ca boli alergice diferite (succesive): rinita alergică, astmul bronşic, dermatita atopică (mai puţin frecventă). Gastroenteropatia alergică este rară şi tranzitorie. Două sau mai multe dintre aceste boli pot să coexiste la acelaşi pacient în acelaşi timp sau în perioade diferite.
   Rinita nealergică, astmul şi dermatita eczematoasă se întâlnesc la un număr mare de pacienţi fără atopie, în absenţa alergiei mediate de IgE. Anticorpii IgE pot să cauzeze boli alergice neatopice (anafilaxia şi urticaria-angioedem) şi sunt importanţi în imunitatea dobândită faţă de paraziţi.
   Etiologia atopiei cuprinde factori genetici complecşi care nu sunt încă elucidaţi. Pentru ca boala să apară, trebuie să existe atât predispoziţia genetică, cât şi expunerea la alergeni din mediu. Mastocitele şi bazofilele prezintă receptori celulari de membrană cu afinitate crescută pentru IgE (FceRI). Mastocitele sunt prezente în mucoasa tractului respirator şi gastrointestinal, precum şi în piele, unde sunt localizate reacţiile atopice. Mediatorii eliberaţi de aceste celule sunt responsabili de caracteristicile fazelor imediată şi întârziată ale bolilor atopice. Mediatorii importanţi ai alergiei IgE sunt histamina, factorii chemotactici, prostaglandinele, leucotrienele şi factorul de activare plachetară.
   În rinoconjunctivita alergică, reacţia are loc în întregime la nivel tisular local. Contactul cu particulele alergenice – polen de graminee, spori de fungi, praf etc. – este urmată imediat de absorbţia de proteine solubile alergenice la suprafaţa mucoasei. Anticorpii IgE de pe suprafaţa mastocitelor reacţionează cu alergenul, inducând producerea de mediatori şi simptome clinice. Nu este clar dacă reacţia bronşică în astm necesită inhalarea de particule mai mici, ca fragmente de polen, care să ajungă în căile aeriene inferioare, sau dacă astmul alergic este iniţiat de alergene solubile care ajung în mucoasa bronşică din circulaţie. În dermatita atopică, ingestia de alimente alergenice poate să determine leziuni cutanate, situaţie în care expunerea la alergene trebuie să fie pe cale circulatorie. Dermatita poate fi, de asemenea, produsă de expunerea directă în cazul alergiei la praf de casă.
   În general, IgE total din ser este mai mare la pacienţii cu astm alergic decât la cei cu rinită alergică; de asemenea, este mai crescut la cei cu dermatită atopică. Unele boli neatopice sunt asociate cu creşterea IgE total în ser. Unele studii au semnalat că nivelul de IgE din serul din cordonul ombilical este un indicator al atopiei. Dozarea IgE fixat la nivelul receptorilor mastocitelor şi bazofilelor (FceRI) ar putea fi mai relevant pentru atopie (se folosesc anticorpi anti-IgE). Nivelul IgE tisular este mai crescut la subiecţii atopici decât la populaţia normală.
   S-a demonstrat că anticorpii din subclasa IgG4 pot, de asemenea, să se fixeze pe mastocite şi bazofile. Afinitatea mastocitelor pentru IgG4 pare să fie scăzută şi arată că anticorpii IgG4 pot să declanşeze eliberarea de mediatori în prezenţa alergenelor (datele sunt contradictorii). Nu există date care să demonstreze că patogenia bolii atopice la om cuprinde anticorpii IgG4.
   Factorii genetici sunt implicaţi în atopie, în reglarea producţiei de IgE total şi în producerea de anticorpi IgE faţă de epitopii specifici. O bază genetică pentru variate manifestări ale bolii nu este încă stabilită. Numeroase studii au arătat asocierea tipurilor HLA cu producerea crescută de anticorpi din izotipurile IgE. Controlul genetic al nivelului total de IgE seric este independent de genele complexului major de histocompatibilitate.
   Există o teorie bazată pe studiul producerii de anticorpi IgE in vitro de către limfocitele din sângele periferic, care sugerează că atopia poate să apară prin reglarea anormală de către limfocitele T a diferenţierii celulelor B angajate în producerea de IgE în plasmocite care secretă anticorpi IgE. Celulele T reglatoare îşi exercită efectul prin secreţia de factori care leagă IgE, care fie creşte, fie supresează diferenţierea celulelor B.
   A doua teorie sugerează că defectul în atopie apare la absorbţia alergenelor de mediu la nivelul suprafeţelor respiratorie şi gastrointestinală, înaintea procesării alergenului în cadrul răspunsului imun. Există o protecţie (bariera mucoaselor) faţă de antigenele exogene, care este deficitară în atopie. Această teorie este susţinută de observaţia că nivelurile de anticorpi IgG faţă de alergenele inhalante şi alimentare sunt mai crescute la subiecţii atopici decât la cei neatopici, deşi anticorpii IgG nu cauzează boala.
   A treia teorie a atopiei susţine că există un singur defect atât pentru producerea crescută de anticorpi IgE specifici alergenului, cât şi pentru hiperreactivitatea ţesuturilor-ţintă la mediatorii eliberaţi de mastocitele ce poartă IgE. Atât celulele imune, cât şi celulele musculaturii netede bronşice sunt sub control autonom. Tulburarea balanţei autonome moştenită (sau chiar dobândită), cum ar fi blocarea beta-adrenergică sau stimularea colinergică sunt importante atât pentru creşterea producerii de anticorpi IgE, cât şi pentru hiperreactivitatea organului-ţintă. Nu există o dovadă clară pentru controlul autonom deficitar al producerii de anticorpi IgE în atopie, deşi există semne indirecte pentru blocarea funcţională beta-adrenergică la nivelul căilor aeriene la subiectul astmatic, precum şi la cel cu eczemă atopică.
   Există dovezi clare asupra rolului esenţial al citokinelor asupra limfocitelor T CD4 ce induc producerea de anticorpi IgE prin celulele B. Interleukina 4 (IL-4) creşte gamma interferonul (IFN-g), care supresează răspunsurile IgE. Există două subseturi de celule Th – Th1 şi Th2, iar balanţa numerică dintre aceste celule localizate în ţesuturi influenţează apariţia atopiei şi a altor boli prin profilul citokinelor pe care le sintetizează şi le eliberează.
   Numeroase date experimentale sugerează că producerea de IgE şi apariţia bolii atopice necesită prezenţa de IL-4, IL-5, IL-13 şi producerea de GM-CSF de către celulele Th2. A patra teorie implică supra- sau subreglarea acestora şi ale altor citokine, de factori etiologici neidentificaţi în atopie.
   Factorii de mediu joacă un rol în etiologie. Numeroase observaţii clinice sugerează că vârsta la expunerea la alimente sau polen poate să determine intensitatea răspunsului ulterior în anticorpi IgE. O infecţie respiratorie de origine virală în timpul expunerii la alergene de mediu poate să prezinte un efect adjuvant asupra producerii de IgE totale şi specifice. Fumatul poate să exercite un efect similar. Dacă nivelul de IgE totale în momentul naşterii este un element de predicţie pentru declanşarea atopiei, totuşi, factorii dobândiţi ar putea probabil să joace numai un rol secundar sau permisiv.
   În sfârşit, relaţia dintre alergia atopică mediată IgE şi imunitatea mediată IgE în helmintiază este un aspect important când ne referim la etiologie. Alergia atopică este o problemă clinică majoră în ţările dezvoltate, unde nu există infestarea cu helminţi. La populaţiile unde aceste infecţii sunt endemice, nivelurile serice de IgE sunt frecvent crescute datorită stimulării producerii de IgE şi se presupune că mastocitele sunt saturate cronic cu anticorpi IgE specifici parazitului. Mecanismele imune mediate de IgE pe mastocite sunt un avantaj pentru gazdă în aceste condiţii. În rândul populaţiilor fără infecţii parazitare, totuşi, sistemul imun IgE prezintă un rol minor, dar posibil să reacţioneze împotriva alergenelor de mediu inofensive.
   Alergenele responsabile pentru boala atopică sunt de obicei derivate de particule organice din aerul natural, în special polen din plante, spori de fungi, fragmente de origine animală şi mai rar alimente ingerate. Capacitatea diferitelor polenuri, mucegaiuri sau alimente să sensibilizeze pentru alergii IgE variază, aşa încât unele dintre aceste alergene de mediu sunt intrinsec mai sensibilizante decât altele, indiferent de gradul de expunere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe