Într-un format deja cunoscut cititorilor noştri, acela al „controverselor“, la Beijing au fost dezbătute recent subiectele de larg interes ale neurologiei. Care au fost, într-o selecţie subiectivă, principalele subiecte abordate în dialogul ştiinţific de la al 5-lea Congres Mondial de Controverse în Neurologie, aflaţi în sinteza realizată de dr. Aurel F. Marin, cu sprijinul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

 "> AUDI ALTERAM PARTEM sau dialog ştiinţific bine gândit - Viața Medicală
Ars Medici

AUDI ALTERAM PARTEM sau dialog ştiinţific bine gândit

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 13 2011
AUDI ALTERAM PARTEM sau dialog ştiinţific bine gândit

Într-un format deja cunoscut cititorilor noştri, acela al „controverselor“, la Beijing au fost dezbătute recent subiectele de larg interes ale neurologiei. Care au fost, într-o selecţie subiectivă, principalele subiecte abordate în dialogul ştiinţific de la al 5-lea Congres Mondial de Controverse în Neurologie, aflaţi în sinteza realizată de dr. Aurel F. Marin, cu sprijinul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

 

   Pentru prima oară, după patru ediţii desfăşurate în Europa, Congresul Mondial de Controverse în Neurologie (CONy) a ajuns în Asia, la Beijing – o decizie firească şi cât se poate de logică pentru cine urmăreşte evoluţia medicinii şi cercetării din China ultimilor ani. Cei aproximativ 800 de participanţi din 53 de ţări au putut urmări nu mai puţin de 56 de dezbateri pe seama unor controverse alese în deplină cunoştinţă de cauză pentru a stârni interes şi… discuţii. Şi de această dată, neurologii români s-au implicat direct în coordonarea unor secţiuni de mare interes – dl prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi directorul Departamentului de Neuroştiinţe al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, a organizat, alături de profesorul Volker Hömberg, secretarul general al federaţiilor europeană şi mondială de neuroreabilitare, sesiunile de reabilitare neurologică. De asemenea, partener tradiţional CONy, SSNN a organizat un ofertant simpozion de neuroregenerare şi neurorecuperare. Într-o selecţie subiectivă, prezentăm în continuare câteva din ideile şi concluziile desprinse din dezbaterea unor controverse pe interesante teme din actualitate.

Scleroza multiplă

Una din întrebările propuse de organizatori a fost cât se poate de simplă: ce este scleroza multiplă? Prof. dr. Jacek Losy (Poznan) a încercat să argumenteze răspunsul: o boală inflamatorie. Conform definiţiei „de manual“, scleroza multiplă (SM) este o afecţiune cronică a sistemului nervos central, caracterizată morfopatologic prin multiple zone de inflamaţie, demielinizare şi neurodegenerare. Neuroinflamaţia din MS – mediată de numeroase componente moleculare şi celulare: molecule de adeziune, chemokine, citokine, metaloproteaze, leucocite (limfocite T CD4 şi CD8, limfocite B, macrofage) etc. – este prezentă nu doar în forma cu remisiuni şi recăderi, ci şi în formele primar progresivă şi secundară. Infiltratele limfocitare T şi B se corelează cu leziunile demielinizante. Cu toate acestea, asocierea strânsă dintre SM şi inflamaţie nu exclude neurodegenerarea, ca factor independent. Răspunsul susţinut de dr. Abhijit Chaudhuri (Essex, Marea Britanie) – că scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă – se bazează pe faptul că rolul primar al inflamaţiei în SM este prezumat, nu dovedit. De fapt, teoria inflamatorie se fundamentează pe modelul experimental de inducere artificială a demielinizării prin sensibilizarea la proteina de bază a mielinei (mieloencefalită alergică experimentală). În fapt, modificările inflamatorii modeste de la nivelul plăcilor de SM ar putea reprezenta efectul secundar al leziunii mielinice şi al degradării acesteia, declanşate de un stres metabolic neidentificat. În plus, pierderile axonale apar precoce în SM, iar în evoluţia bolii se produce o scădere a volumului cerebral care nu se corelează cu severitatea inflamaţiei. Afectarea cognitivă se înregistrează la mai mult de două treimi din pacienţi, dar niciun tratament antiinflamator nu poate stopa progresia dizabilităţii produse prin degenerarea neuronală, axonală şi sinaptică din SNC. În fine, beneficiul terapiei antiinflamatorii ar fi marginal în neurodegenerare, prin limitarea leziunilor produse de stresul oxidativ, iar imunoterapia din SM nu poate fi o dovadă pentru determinări de tip cauză-efect.
   Importanţa obstrucţiei venoase în SM a constituit un alt subiect dezbătut la Beijing. În sprijinul teoriei lansate în 2009 de chirurgul vascular italian Paolo Zamboni (prezent, de altfel, la CONy 2010 Barcelona, unde şi-a susţinut ipoteza cu observaţii personale), conform căreia un rol patogenic în MS ar putea fi jucat de insuficienţa venoasă cerebrospinală cronică (CCSVI), adică drenajul sanguin anormal consecutiv stenozei, malformaţiilor sau anomaliilor valvulare ale jugularei interne sau ale sistemului azigos şi refluxului venos, a pledat prof. dr. Jerzy Kotowicz (Varşovia). Astfel, CCSVI ar putea duce la permeabilizarea barierei hematoencefalice, cu formarea de depozite de fier, responsabile de iniţierea şi progresia proceselor inflamatorii şi neurodegenerative. Dovezile existente până la acest moment, privind beneficiul tratamentului endovenos în SM, nu sunt concludente. Deşi procedura terapeutică este sigură şi majoritatea cazurilor comunicate au raportat ameliorarea imediată (dar temporară) a acuzelor de fatigabilitate, a afectării cognitive, a vederii şi a funcţiei vezicale, sunt necesare studii randomizate şi controlate, pentru a stabili asocierea CCSVI – MS şi eventualul beneficiu terapeutic. Prof. asoc. dr. Olaf Stüve (Dallas) a făcut referire la nereuşita de până acum de a confirma teoria doctorului Zamboni prin studii independente. În plus, analiza critică a metodelor utilizate în studiile medicului italian a relevat o serie de probleme metodologice, posibile surse de eroare. Dovezile actuale pun sub semnul întrebării până şi existenţa CCSVI ca entitate clinică în SM. În opinia vorbitorului din Texas, până când dubiile existente nu vor fi risipite de rezultatele unor trialuri randomizate multicentrice, intervenţiile terapeutice pentru CCVSI nu ar trebui să fie practicate la pacienţii cu scleroză multiplă.

Boala Parkinson

   Una din dezbaterile privind tulburările comportamentului motor a vizat etiologia formei sporadice de boală Parkinson. Pentru ipoteza unor cauze din mediu a pledat prof. dr. Heinz Reichmann (Dresda), plecând de la cercetările din ultima decadă ale grupului condus de H. Braak, care au identificat un model de progresie a bolii, afectarea bulbului olfactiv (hiposmie), fiind urmată de afectarea sistemului nervos autonom de la nivelul tractului digestiv (constipaţie), înainte de afectarea cerebrală. Mai mult, s-a dovedit recent că modificările histopatologice specifice (corpii Lewy) apar şi în ţesut transplantat, la pacienţii cu boală Parkinson. Grupul profesorului Reichmann a reuşit să confirme aceste date la şoareci cărora li s-a administrat rotenonă (biocid cu spectru larg). Totodată, faptul că la doar 5–30% din pacienţii cu boală Parkinson (în funcţie de ţară) pot fi identificate anomalii genetice înseamnă că majoritatea cazurilor sunt încadrate în forma sporadică a maladiei. Nu este însă exclusă ipoteza ca un teren genetic predispozant să favorizeze apariţia bolii Parkinson după contactul cu diverse substanţe din mediu. Aceasta a fost, de altfel, ipoteza pentru care a pledat prof. dr. Ovidiu Băjenaru (Bucureşti). Caracterizată prin tabloul clinic specific şi prin răspunsul simptomatic la tratamentul dopaminergic, entitatea nosologică denumită boală Parkinson nu are o etiologie omogenă. Pe lângă o serie de forme familiale, cu transmitere mendeliană şi defecte genetice bine definite, unele studii epidemiologice au identificat şi diverse alterări genetice corelate cu un risc crescut de boală (forma sporadică). Insuficiente pentru a determina fenotipul bolii Parkinson, acestea pot favoriza expresia clinică a maladiei atunci când se asociază cu alte modificări genetice şi/sau cu factori de mediu. Susceptibilitatea individuală de a dezvolta boala ar fi, astfel, precondiţionată genetic.
   Profesorul Reichmann a continuat seria dezbaterilor, susţinând posibilul rol neuroprotector al inhibitorilor selectivi ai monoaminooxidazei B (IMAO-B). În boala Parkinson, prin neuroprotecţie se înţelege supravieţuirea îndelungată a populaţiei neuronale dopaminergice, însă aceasta nu se corelează bine cu expresia clinică a bolii. Chiar şi aşa, beneficiul clinic obţinut prin administrarea precoce a rasagilinei faţă de introducerea tardivă a medicamentului în schema terapeutică, în cursul bolii, se menţine, conform rezultatelor studiului TEMPO, chiar şi la cinci ani de la administrarea iniţială. Prof. dr. Jose Martin Rabey (Tzrifin, Israel) s-a referit la dificultăţile de a găsi un marker clinic care să se coreleze cu neuroprotecţia. În acest sens, nevoia iniţierii tratamentului dopaminergic pare să fie un criteriu acceptabil. În privinţa potenţialului neuroprotector al IMAO-B, a fost amintită concluzia unei revizii sistematice Cochrane, conform căreia, deşi nu întârzie progresia bolii, IMAO-B pot avea un efect benefic asupra fluctuaţiilor motorii. În fine, rezultatele statistice ale studiului TEMPO au fost explicate, atrăgându-se atenţia asupra faptului că semnificaţia statistică nu este acelaşi lucru cu eficienţa clinică, date fiind diferenţele foarte mici ale scorului clinic utilizat, în favoarea administrării precoce de IMAO-B în boala Parkinson.
   Plecând de la premisa că orice terapie este potenţial utilă sănătăţii umane, prof. dr. Horst Przuntek (Bochum) şi-a îndreptat atenţia asupra terapiei ayurvedice, medicina tradiţională indiană. După obţinerea unor rezultate pozitive prin ameliorarea mirosului la pacienţii cu boală Parkinson, grupul profesorului german a iniţiat un trial clinic, în colaborare cu un spital din New Delhi, pentru compararea efectelor practicilor ayurvedice cu acelea ale tratamentului medicamentos clasic în patologia amintită. De altfel, din datele existente, se pare că o proporţie importantă a pacienţilor cu boală Parkinson apelează la terapii complementare sau alternative. Prof. dr. Beom S. Jeon (Seul) a prezentat rezultatele unei cercetări realizate recent în Coreea, unde 76% din 123 de pacienţi intervievaţi au afirmat că apelează la astfel de terapii pentru ameliorarea simptomelor motorii (57,6%), fatigabilitate (19,6%) ş.a. Unele terapii pot avea chiar o bază ştiinţifică; un exemplu îl constituie identificarea speciei Mucuna pruriens, plantă ce conţine L-dopa, în practici ayurveda. Trebuie însă puse în balanţă eficienţa nedovedită a diverselor practici promovate în diverse moduri, în special prin internet, şi costurile suportate de pacienţi. Acelaşi studiu coreean a constatat că pacienţii care apelau la practici complementare sau alternative plăteau din buzunar în medie 102,3 dolari americani, în vreme ce costurile suportate pentru tratamentul medicamentos erau de 72,8 dolari. Mai mult, cca 10% din pacienţi au relatat efecte adverse ale practicilor amintite, inclusiv agravarea simptomelor şi diskinezie severă. O observaţie interesantă priveşte interesul pacienţilor din ţările industrializate, familiarizaţi cu accesarea informaţiilor de pe internet, pentru terapiile complementare/alternative, în pofida minimelor dovezi ale vreunui beneficiu real. Totodată, interesul unei părţi a medicilor poate fi văzut ca o reacţie critică faţă de medicina „academică“, dar şi ca o posibilă indicaţie a faptului că unele practici ar putea fi eficiente. Pentru a conchide această controversă, ar fi utilă evaluarea constantă a diverselor practici alternative.

Migrena

   Cu toate că utilizarea toxinei botulinice A pentru tratamentul migrenei cronice a fost aprobată în SUA ca fiind sigură şi eficientă, există voci care afirmă că dovezile actuale şi datele clinice nu susţin respectiva recomandare. Din cel puţin 16 trialuri clinice dublu orb placebo-controlate efectuate şi raportate, unul singur – PREEMPT2 – a dovedit, dincolo de orice dubiu, eficienţa toxinei botulinice A în migrena cronică. Mai mult, după cum a prezentat prof. dr. Robert Shapiro (Burlington, Vermont), designul şi execuţia studiilor PREEMPT pentru migrena cronică au fost viciate, prin înrolarea pacienţilor fără diagnostic de migrenă cronică, însumarea unor date ce nu proveneau din surse independente şi controlul inadecvat al protecţiei datelor. Pe lângă aceste dubii asupra eficienţei clinice, studii ulterioare au indicat că utilizarea toxinei botulinice în tratamentul migrenei cronice duce la creşterea costurilor îngrijirilor de sănătate. Dr. Jacob Alexander de Ru (Utrecht) a căutat explicaţiile logice ale eficienţei respectivului tratament în migrena cronică. Astfel, afecţiunea poate fi cauzată de factori declanşatori periferici care induc o sensibilizare centrală. Printr-o întâmplare, Guyuron şi colab. au relatat un caz de reducere semnificativă a migrenei consecutiv secţionării transversale a m. corrugator supercilii (realizată pentru efectul estetic – dispariţia ridurilor frontale). Acest muşchi este traversat de n. supratrohlear, a cărui iritaţie poate duce la sensibilizare centrală şi, apoi, migrenă. Dar sunt posibile şi alte situaţii similare – n. zigomaticotemporal poate fi comprimat de m. temporal, iar n. occipital mare de m. semispinalis capitis. Ar fi, deci, necesară selecţia pacienţilor la care compresia nervului poate fi cauză a migrenei, dat fiind că afecţiunea este una foarte heterogenă. Medicul olandez a detaliat strategia terapeutică utilizată în practică: durere în regiunea frontală – agravare a durerii la aplicarea de comprimarea n. supratrohlear de marginea orbitală – reducerea durerii prin anestezia nervului – reducerea durerii prin injectarea de toxină botulinică A în m. corrugator – secţionarea nervului, un algoritm uşor de aplicat şi cu o rată de succes de 90% la reducerea acuzelor cefalalgice cronice.
   În ce structură a sistemului nervos central îşi are originea faza iniţială a unui atac migrenos? Iată o întrebare la care dr. Dimos D. Mitsikostas (Atena) a răspuns fără echivoc: în cortex. Aura, faza de prodrom a migrenei cu aură, îşi are originea în cortexul occipital şi este legată de depresia corticală difuză (CSD), depolarizare neuronală şi glială cu propagare lentă, înregistrată la nivel hipocampic, striatal, cerebelos, dar şi cortical. CSD se caracterizează prin modificări ale debitului sanguin din cortexul occipital, la migrenoşii cu aură vizuală spontană. La pacienţii care nu experimentează aura premigrenoasă, originea atacului pare să fie localizată subcortical. Prof. dr. Miguel J. A. Láinez (Valencia) a privit mecanismul patofiziologic din perspectiva dismodulării cerebrale ca rezultat al procesării senzoriale disfuncţionale de la nivelul trunchiului cerebral. Dismodularea ar conduce la sensibilitate senzorială crescută şi, astfel, la migrenă.

Accidentul cerebral vascular

   Aspirina este folosită pe scară largă pentru prevenţia primară şi secundară a bolii aterotrombotice, dar, în pofida eficienţei medicamentului, se înregistrează un număr important de pacienţi care nu răspund la terapia cu aspirină. La întrebarea dacă este necesară testarea de rutină a rezistenţei la aspirină, pentru ajustarea tratamentului de prevenire a accidentelor cerebrale vasculare ischemice, răspunsul dat de prof. dr. Natan M. Bornstein (Tel Aviv) a fost afirmativ. O metaanaliză recentă a identificat 810 pacienţi aspirino-rezistenţi dintr-un grup de 2.930 cu afecţiuni cardiovasculare. Până în prezent, nu s-a convenit asupra unei definiţii universale a rezistenţei la aspirină. Eşecul medicamentului de a preveni evenimentele clinice, dar şi de a inhiba agregarea plachetară ex vivo şi in vitro, este cunoscut ca rezistenţă la aspirină. Termenul de eşec clinic al aspirinei poate fi utilizat la pacienţii ce au suferit evenimente ischemice recurente sub tratamentul antiplachetar. În fine, neresponsivitatea plachetară la aspirină (rezistenţă „de laborator“ sau biochimică) descrie inabilitatea acesteia de a inhiba agregarea plachetară în prezenţa acidului arahidonic şi/sau a colagenului. Nestandardizată, neresponsivitatea plachetară raportată în diverse studii variază foarte mult, de la 5,5 la 60%. Prof. dr. J. David Spence (London, Ontario) consideră că agenţilor antiplachetari li se acordă o prea mare importanţă, în condiţiile în care aceştia nu pot preveni, din start, decât cca 25–30% din AVC, anume acelea cauzate de embolizarea agregatelor plachetare. Apoi, cum rezistenţa de laborator la aspirină este prea complicat de utilizat în clinică, recomandarea specialistului canadian este ca, atunci când se confruntă cu un pacient cu accident ischemic tranzitoriu sau AVC sub aspirină, nu ajustarea dozei drogului trebuie să conteze, ci elucidarea cauzei evenimentului ischemic. Fie că ar fi vorba de un infarct lacunar hipertensiv (se scade TA), de o embolie ateromatoasă prin stenoză carotidiană (se iniţiază tratament intensiv cu statine şi se poate efectua endarterectomie), de un AVC cardioembolic (se iniţiază anticoagularea) sau de o arterită cu celule gigante (se administrează corticosteroizi în doze mari), ultima grijă o constituie tratamentul antiplachetar. Iar dacă, totuşi, acesta este de primă intenţie, este mai util să se adauge un antitrombotic dintr-o altă clasă.

Epilepsia

   Cât de utile sunt ghidurile bazate pe dovezi în tratamentul epilepsiei? Prof. dr. Ettore Beghi (Milano) a pledat cauza acestora: medicina bazată pe dovezi (MBD) este rezultatul integrării expertizei clinice individuale cu cele mai bune evidenţe clinice relevate de cercetările sistematice. MBD vizează reducerea variaţiilor din practica de zi cu zi, grăbind translatarea în clinică a rezultatelor cercetării şi ameliorând calitatea îngrijirilor. MBD se fundamentează prin cercetările sistematice, care utilizează metode riguroase explicite, de identificare, evaluare şi sinteză a studiilor relevante. Într-o ierarhie ce ţine seama de calitatea designului şi a metodelor, metaanaliza trialurilor clinice randomizate este urmată de trialul randomizat controlat, apoi cercetarea cvasirandomizată controlată, trialurile controlate nerandomizate (caz-control şi studii de cohortă), studii necontrolate, serii de cazuri, anecdote. MBD este resursa ce stă la baza ghidurilor alcătuite de societăţile savante şi de organismele de reglementare. În epilepsie, au fost elaborate mai multe ghiduri MBD, precum cele de tratament: al primei crize comiţiale (Beghi şi colab., 2006), al epilepsiei nou diagnosticate (Glauser şi colab., 2004), sau cel de întrerupere a tratamentului medicamentos la pacienţii fără crize comiţiale (1996). Deşi ghidurile MBD sunt utile în practică, ele au limite – date de calitatea studiilor care au furnizat dovezile sau chiar de existenţa respectivelor cercetări, dat fiind că anumite studii nu pot fi desfăşurate din raţiuni practice sau etice. Controversa în privinţa ghidurilor pentru tratamentul epilepsiei a fost susţinută de prof. dr. Torbjörn Tomson (Stockholm). Principalele ghiduri din domeniu, deşi publicate în aceeaşi perioadă (2003–2006), fac recomandări diferite atunci când vine vorba de medicaţia antiepileptică de primă intenţie ca monoterapie. În aceste condiţii, cât de utile sunt ghidurile MBD? se întreabă, cumva retoric, profesorul de la Departamentul de neuroştiinţe clinice al Institutului Karolinska. Una din explicaţii rezidă în evaluarea variabilă a studiilor clinice existente, dar la aceasta se adaugă limitele propriu-zise ale trialurilor clinice randomizate (concepute pe termen scurt, pentru obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare, selectarea atentă a pacienţilor studiaţi). Şi, poate cel mai important, inflexibilitatea datelor din trialuri în faţa nevoilor individuale ale pacientului.
   Sintetizat pentru prima dată în urmă cu exact un secol, fenobarbitalul este unul din cele mai ieftine şi mai puţin toxice medicamente antiepileptice, încă utilizat pe larg. Recomandat de OMS ca medicament de primă linie în convulsiile tonicoclonice parţiale sau generalizate, ar trebui el să fie utilizat în continuare? Prof. dr. Meenakshisundaram Umaiorubahan (Chennai, India) a enumerat avantajele drogului: eficacitate faţă de toate tipurile de convulsii, cu excepţia absenţelor, eficacitate comparabilă cu cea a medicamentelor scumpe, doza de iniţiere are efect terapeutic, risc vital scăzut, farmacocinetică liniară, doză unică zilnică, disponibilitate mare, cost scăzut, existenţa unei forme injectabile. Problemele legate de administrarea fenobarbitalului în epilepsie, expuse de dr. William H. Theodore (Bethesda, Maryland), încep cu ineficienţa pentru epilepsia primară generalizată şi continuă cu profilul farmacodinamic al acestuia – legarea de proteine (50%) creează un risc moderat de interacţiune prin legare de alţi compuşi. Metabolizarea hepatică însă face foarte probabilă interacţiunea cu o varietate de alte medicamente – antiepileptice, contraceptive orale, anticoagulante, opiacee etc. Fenobarbitalul a fost asociat cu risc crescut de malformaţii fetale. Toxicitatea SNC este importantă, până la 60% din pacienţi prezintă somnolenţă diurnă, şi mai rar afectare cognitivă. Un alt efect secundar serios îl reprezintă depresia, avertizează cercetătorul de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke, oricum frecventă la pacienţii cu epilepsie.

Boala Alzheimer

   Poate fi privită boala Alzheimer (BA) ca oafecţiune psihiatrică? Prof. dr. Johannes Thome (Rostock) crede că da. Pacienţii cu BA prezintă probleme tipic psihiatrice, precum deficite cognitive, tulburări de comportament, dar şi afectări ale funcţiei executive. În plus, CIM şi DSM încadrează boala Alzheimer în rândul afecţiunilor psihiatrice. Dihotomia psihiatrie – neurologie nu este deloc utilă, însă, deoarece dimensiunea neurologică a bolii nu poate fi neglijată, abordarea holistică pare cea mai recomandabilă. De acord întrucâtva cu această concluzie, dr. Bogdan O. Popescu (Bucureşti) inventariază câteva din caracteristicile bolii Alzheimer, precum atrofia cerebrală, agregarea proteinelor, alterarea sinaptică, pierderea neuronală, deficitul de neurotransmiţători ş.a., înclinând balanţa în favoarea aspectelor neurologice dintr-o boală ce rămâne în atenţia specialiştilor din mai multe domenii.

Neuroreabilitare

   Modularea farmacologică este una din cele mai promiţătoare opţiuni în sprijinul neuroreabilitării. Dar cum pot influenţa medicamentele acest proces complex? Conceptual, tratamentele medicamentoase ţintite, molecule specifice, au eşuat în restabilirea funcţiilor corticale afectate şi în susţinerea recuperării deficitelor cognitive şi fizice, deopotrivă. Rând pe rând, speranţele investite în diverse substanţe au fost contrazise de rezultatele diverselor trialuri clinice. Conceptul medicamentelor multimodale şi pleiotropice, promovat de prof. dr. Dafin F. Mureşanu (Cluj-Napoca), deschide însă o nouă perspectivă, bazată, de această dată, pe înţelegerea aprofundată a mecanismelor fundamentale subtil întrepătrunse la nivelul sistemului nervos central. De altfel, schimbarea de paradigmă şi complexitatea continuumului neurotroficitate – neuroprotecţie – neuroplasticitate – neuronogeneză explică, în bună măsură, eşecurile anterioare şi permit, totodată, abordările holistice. Prof. dr. Volker Hömberg (Düsseldorf) a confirmat, la rândul său, efectele uneori dezastruoase ale unor substanţe farmacologice despre care s-a crezut multă vreme că ar juca un rol în neuroreabilitare, un exemplu în acest sens fiind unele anticonvulsivante, care influenţează negativ procesele de neuroplasticitate şi neuroregenerare.
   Ce loc ocupă terapia asistată robotic în neuroreabilitare? La această întrebare, răspunsul oferit de prof. univ. Hermano Igo Krebs (Cambridge, Massachusetts) este lipsit de echivoc. Tehnologia robotică şi-a demonstrat deja beneficiile în mai multe afecţiuni neurologice invalidante, în mod particular în recuperarea post-AVC, dar aplicaţiile potenţiale includ şi paralizia cerebrală, scleroza multiplă, leziunile vertebromedulare şi craniocerebrale. Cercetătorul de la Massachusetts Institute of Technology afirmă că încă mai trebuie studiate aplicaţiile optime ale tehnologiei, dar beneficiile sunt dincolo de orice dubiu. Fără a le nega, dr. Nava Blumen (Tel Hashomer, Israel) îşi exprimă îndoiala cu privire la tehnologia robotică, dată fiind accesibilitatea scăzută – prin costurile prohibitive, în contextul în care, prin îmbătrânirea populaţiei, numărul persoanelor care vor avea nevoie de neuroreabilitare va creşte semnificativ în viitorul nu foarte îndepărtat.

Traumatismele craniocerebrale

   Traumatismele craniocerebrale constituie o importantă cauză de deces şi de dizabilitate. Intervenţia precoce, într-o astfel de eventualitate, implică o echipă complexă, multidisciplinară, de specialişti în reabilitare, pentru obţinerea unei recuperări funcţionale optime. În dezbaterea dintre suportul farmacologic al recuperării posttraumatice, punct de vedere susţinut de prof. dr. Dafin F. Mureşanu (Cluj-Napoca), şi recuperarea fizică, prezentată de dr. Leopold Saltuari (Hochzirl, Austria), soluţia este, evident, la mijloc. Între aportul medicamentelor multimodale în neuroreabilitare şi cel al exerciţiilor fizice există o potenţare reciprocă, ceea ce face ca abordarea complexă să fie de preferat.

Simpozionul SSNN

   Sesiunea condusă de prof. dr. Amos D. Korczyn (Tel Aviv), copreşedinte CONy, şi prof. dr. Dafin F. Mureşanu (Cluj-Napoca), preşedintele SSNN, a fost deschisă de o interesantă prelegere ce a pus faţă în faţă Orientul şi Occidentul, din punctul de vedere al abordărilor medicale. Prof. dr. Jeffrey M. Schwartz (Los Angeles) a punctat prezumţia vestică potrivit căreia mecanismele creierului ar fi suficiente pentru a explica toate fenomenele psihologice, derivată din cultura occidentală prevalentă, că toate mecanismele cauzale relevante pentru neuroştiinţe nu pot fi formulate altfel decât în termenii principiilor materialiste ale fizicii newtoniene. Teoria fizicii cuantice însă rezonează mult mai bine cu abordările medicale orientale, introducând în ecuaţie modul în care conştienţa factorului uman este implicată în dinamica cauzală a fenomenelor empirice. Teoria contemporană a fizicii cuantice aduce direct şi ireductibil dovezi, în structura generală, asupra faptului că anumite alegeri umane, descrise psihologic, au efect asupra acţiunilor viitoare. Acest concept este aplicabil abordării medicale din neuroştiinţe şi furnizează specialiştilor un cadru alternativ pentru descrierea proceselor neuronale. Acad. Laurenţiu M. Popescu a prezentat rezultatele recente obţinute în dezvoltarea cercetărilor privind telocitele. De această dată, accentul a fost pus pe organul unde existenţa telocitelor era sub semnul întrebării: creierul. Prezenţa telocitelor în proximitatea zonelor cerebrale populate cu celule progenitoare neuronale (meningele şi zona subventriculară) sugerează o implicare a telocitelor în diferenţierea şi migrarea celulelor stem neuronale, cu posibile implicaţii pentru obţinerea unei restaurări neuronale endogene. În continuare, prof. dr. Weiwei Zhang (Beijing), copreşedinta CONy, a prezentat o serie de studii care au vizat explicarea mecanismelor acţiunii neuroprotectoare a Cerebrolysinului. Prof. dr. Tong Zhang (Beijing) a trecut în revistă cercetările privind protocolul standard de reabilitare în bolile cerebrovasculare, iar prof. dr. Pieter Vos (Nijmegen, Olanda) a expus noul design pentru trialurile clinice din traumatismele craniocerebrale, pus în practică prin studiul CAPTAIN. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe