Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Autoimunitatea antipancreas în diabetul zaharat (I)

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 29 ianuarie 2010

În 1994, OMS recunoştea diabetul zaharat (DZ) ca problemă de sănătate publică atingând proporţii epidemice. DZ cuprinde un grup complex de boli metabolice, manifeste prin tulburarea majoră a metabolismului carbohidraţilor, proteinelor şi lipidelor. Hiperglicemia este trăsătura principală a bolii şi punctul central al diagnosticului. Autoimunitatea precede diabetul zaharat tip 1 clinic, iar semne ale răspunsului autoimun sunt markeri ai apariţiei diabetului zaharat. (...)

   Diabetul zaharat tip 1 este asociat cu răspunsul autoimun faţă de antigenele celulelor β-insulare. Autoimunitatea debutează precoce, însă DZ clinic se manifestă adesea după mai mulţi ani. Se consideră că apariţia diabetului zaharat este însoţită de maturarea răspunsului autoimun. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
Diabetul zaharat ca boală autoimună
Natura anticorpilor
Anticorpii anticelule Insulare

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.