Newsflash
Ars Medici

Balansul măştilor

de Dr. Alexandru TRIFAN - aug. 2 2012
Balansul măştilor

     Calitatea vieţii depinde în cea mai mare măsură de percepţia stării de sănătate individuale. Declinul acesteia în condiţiile bolii se însoţeşte invariabil de o scădere a tonusului afectiv, de înlocuirea optimismului cu un grad mai mare de pesimism. Această deprimare este urmarea ivirii staţiei terminus a liniei pe care se deplasează trenul vieţii, dar şi a handicapului care împiedică persoana să se bucure de multe lucruri care-i făceau plăcere. Dacă bolna­vul deschide mai întâi uşa cabinetului unui omnipractician şi acesta nu depistează o cauză organică a bolii, este referit psihiatrului, purtând eticheta de depresiv. Se întâmplă şi invers, să ajungă – la sugestia anturajului – să fie consultat mai întâi de psihiatrul care, dacă are infor­ma­ţii medicale temeinice, poate să decodifice o îmbolnăvire de organ, în acest caz făcându-se drumul invers. Acest balans al măştilor somatice şi psihice este ameţitor pentru diagnosticianul care, într-o primă fază, nu doreşte să clarifice lucrurile definitiv, ci să decidă ce investigaţii trebuie să solicite. Depresia mai are şi un alt dezavantaj: este o mască ce sare în ochi şi poate fi văzută uşor de ori­cine. În cele ce urmează, prezentăm un caz în care depre­sia reuşeşte să ascundă complet patologia neurologică.

     M.L., o persoană de sex feminin aflată la jumătatea vieţii, se prezintă, cu însoţitor, la psihiatru, în urma recomandărilor mai multor colegi somaticieni. Această referire se bazează pe un tablou simptomatologic gravitând în jurul unei depresii majore. Într-adevăr, din cele nouă criterii ale acestui diagnostic, pacienta prezenta cinci: dispoziţie depresivă; anhedonie – apatie cu diminuarea interesului pentru lucrurile care-i făceau plăcere anterior; hipersomnie; lentoare psihomotorie; fatigabilitate şi pierderea energiei.
     Observaţia a scos în evidenţă două aspecte clinice: lipsa din tabloul depresiei majore a sentimentului de culpabilitate şi devalorizare şi a reducerii capacităţii de a gândi, de a decide sau a se concentra; atitudinea imobilă cu paucikinezie, neînsoţită de faciesul depresiv, con­cen­trat penibil, ci de dispariţia expresiei mimice, hipomimie. Aceste constatări au solicitat un examen neurologic minuţios, care a descoperit moderată hipertonie mus­culară generalizată, dovedită de pozitivitatea fenomenului roţii dinţate, sugerând un debut de boală Parkinson. Existenţa acestei afecţiuni nu sărea în ochi pentru faptul că mişcările involuntare de mică amplitudine se declanşau sporadic şi puteau fi puse în legătură cu emotivitatea. Concluzia de boală Parkinson cu fenomene depresive a survenit târziu în evoluţia tulburărilor şi nu înainte ca pacienta să fi urmat un tratament antidepresiv cu doze mari, care, evident, a descurajat-o prin ineficienţa lui şi prin reacţiile adverse. Înlocuirea, în schema terapeutică, a medicaţiei antidepresive cu cea antiparkinsoniană a fost urmată de o ameliorare a simptomelor, care, din păcate, a fost doar parţială, ţinând seama de cronicitatea şi prognosticul infaust al bolii.

 
     Coexistenţa dintre boala Parkinson şi depresie îşi găseşte explicaţia în datele recente furnizate de neuroştiinţe privitor la conexiunile pe care lobii frontali şi sistemul limbic le contractează cu ganglionii bazali. Aces­tea asociază reglarea emoţiilor cu manifestările motorii. Hipersensibilitatea receptorilor monoaminici postsinaptici afectează circuitele nemotorii care traversează „în buclă“ striatul în drumul lor către cortexul frontal. Disfuncţia în aceste căi cognitive şi limbice este analogă cu hipersen­sibilitatea constatată la receptorii dopaminici din circuitele motorii în boala Parkinson. Pe de altă parte, geneza depresiei poate fi dedusă din hipersensibilitatea receptorilor serotoninergici postsinaptici în urma pierderii parţiale a proiecţiilor de la nucleii rafeului din trunchiul cerebral către striat şi cortex.
    Comorbiditatea depresie – boală Parkinson are o pre­va­lenţă semnificativă, dar pretează la concluzii diag­nos­tice prin suprapunerea manifestărilor hipokinetice. Sindro­mul extrapiramidal produce o dizabilitate care, aşa cum este de la sine înţeles, amorsează şi întreţine prăbu­şirea tonusului afectiv. Mai puţin este explicabilă consta­tarea unor autori (Taylor şi colab., Brown şi colab., Robins ş.a.) că depresia antedatează frecvent instalarea simpto­melor motorii. Drept urmare, diagnosticul diferenţial se face sub semnul suspiciunii şi cere o atentă analiză semiologică.
     Spectrul depresiv ocupă un fundal mai întins decât curcubeul, având ca şi acesta nuanţe clinice numeroase. El însoţeşte, cum arătam, o seamă de condiţii morbide, putând să le mascheze sau să le înrăutăţească, conducând şi la erori de diagnostic. Cardiopatia ischemică nedureroasă şi diferite neoplazii pot împinge în faţă o scădere a tonusului afectiv, care trebuie abordată cu luciditate şi prudenţă. Dar una din concurenţele cele mai nefaste este aceea dintre demenţă şi melancolie, care face fie ca diagnosticul unei demenţe incipiente să se îndrepte spre depresie majoră, fie ca aceasta din urmă să fie făcută responsabilă de deficitul intelectual. Explicaţia apariţiei fenomenologiei depresive la vârsta a treia este dată de scăderea debitului circulator în creier. Dovada este furnizată de apariţia unei depresii în cadrul evoluţiei multor accidente vasculare cerebrale şi în arterioscleroză, botezată chiar demenţa vasculară. Însoţitoare a bolilor somatice, depresia poststres face ca, pe lângă medicaţia de organ, somaticienii să recurgă la adjuvante psihotrope. Exemplul cel mai elocvent îl dau cardiologii care nu uită, în infarct şi în hipertensiunea arterială, să recurgă la tranchilizante. Din cauză că fie anxietatea şi depresia generează tulburarea organică, fie acesta din urmă se complică cu diminuarea tonusului afectiv, este de dorit ca „balansul măştilor“ să fie echilibrat cu competenţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe