Newsflash
Ars Medici

Benzodiazepinele în tratamentul dispneei

de Dr. Georgiana Adelina ONEA - aug. 1 2016
Benzodiazepinele în tratamentul dispneei
     Dispneea este un simptom obișnuit la pacienții cu boli în stadii avansate, un factor important și frecvent cauzator de distres la pacienții aflați în îngrijiri paliative, implicând o experiență complexă somatică și psihică cu posibile efecte imprevizibile asupra pacienților. Dispneea este definită ca dificultatea în actul respirator (respirație dificilă cu efort și disconfort), fiind caracterizată prin semne fizice și psihice.
     Semnele fizice principale sunt: modificarea frecvenței respiratorii (la adult, frecvența normală este între 15 și 20/min.), ea putând fi crescută (polipnee, tahipnee) sau diminuată (bradipnee); modificarea raportului timpilor respiratori: respirația Cheyne-Stokes, Biot, Kussmaul; modificarea amplitudinii respiratorii – hiperpneea, respirația superficială. Semnele fizice secundare sunt: respiratorii (bătaia aripilor nazale, respirația bucală, utilizarea mușchilor respiratori voluntari), cardiace (tahicardie, tahiaritmie), generale (paloare, cianoză, transpirații).
     Semnele psihice precum anxietatea, angoasa, frica, atacul de panică, senzația de moarte iminentă însoțesc și amplifică dispneea. Contextul emoțional este foarte important, deoarece sunt mulți pacienți care au un grad redus de dispnee, dar sunt foarte agitați psihic, după cum există și pacienți care, deși sunt în mare detresă respiratorie, reușesc totuși să-și păstreze calmul. Pe de altă parte, dispneea este deseori foarte angoasantă pentru aparținători și, uneori, chiar pentru medic, deoarece frica de a muri sufocat are un impact emoțional important. Din acest motiv, dis­pneea este o suferință nu numai pentru bolnav, ci și pentru familia sa și pentru personalul medical care îl îngrijește. Anxietatea, depresia sau somatizarea vor modifica percepția unui pacient asupra dispneei. Anxietatea s-a dovedit a fi un factor independent, corelat cu intensitatea dispneei la pacienții cu cancer cu o dispnee moderată până la severă. Oricare dintre acești factori pot apărea în mod izolat sau în combinație și este nevoie de îngrijire în timpul evaluării pacientului.
     În ceea ce privește abordarea dispneei la pacienții cu neoplazie, scopul managementului dispneei presupune: a recunoaște și a asista prompt dispneea la pacientul cu cancer; a recunoaște influențele psihologice și spirituale în percepția și în managementul dispneei; a atenua dispneea nocturnă, în repaus și la mișcare; a păstra la maximum posibil calitatea vieții și independența pacientului; a reduce din frica, actuală și ulterioară, legată de durere; a acorda sprijin și încurajare aparținătorilor pacienților cu dispnee.

 

     A 17-a ediție a Conferinței naționale de îngrijiri paliative va avea loc la Băile Felix în perioada 27–29 octombrie 2016. Înscrieri cu discount se pot face până la 15 august 2016 pe site-ul www.anip.ro/conferinta-nationala/

     Luni, 25 iulie 2016, la Brașov, Hospice „Casa Speranței“ lansează Ghidul de îngrijire paliativă de bază. Ghidul vine în ajutorul medicilor de familie ce vor dori în viitor să se implice în oferirea îngrijirii paliative de bază prin prezentarea unei imagini de ansamblu asupra îngrijirilor paliative la nivel global și în România, a strategiei naționale propuse pentru integrarea paliației în sistemul de sănătate, a modelului cu toate elementele sale și a principalelor intervenții clinice și manevre care trebuie efectuate ca parte a serviciului de îngrijiri paliative de bază. Sunt prezentate protocoale clinice și algoritmuri de tratament care pot fi aplicate direct în practica clinică. Acest ghid este util și pentru alți medici care au în îngrijire pacienți cu boli cronice progresive, dar și pentru rezidenți și studenți, care ar trebui să-și însușească din timpul facultății noțiunile de bază de îngrijiri paliative.

 

 

     Alături de bronhodilatatoare (simpaticomimetice, parasimpaticolitice, teofilină), corticosteroizi (dexametazonă), morfină (în doze mai mici decât cele utilizate în analgezie), benzodiazepinele sunt utilizate frecvent, mai ales pentru reducerea anxietății asociate prezenței dispneei. Lorazepamul, diazepamul și midazolamul sunt cel mai frecvent utilizate în acest sens. Benzodiazepinele reprezintă o familie de substanțe chimice care posedă, în grade diferite, proprietăți anxiolitice, sedative, miorelaxante, anticonvulsivante și hipnotice. Benzodiazepinele sunt utilizate în funcție de puterea lor anxiolitică și timpul de înjumătățire. Toate aceste molecule au efect miorelaxant, ceea ce permite un mai bun control al dispneei. Se utilizează în special bromazepamul, în doze de 3–6 mg/zi. Dacă se urmărește și un efect hipnotic, nitrazepamul în doze de 5–10 mg este util. Dispneea asociată cu dureri de tip neuropatic beneficiază de un tratament anxiolitic cu clonazepam 1–2 mg la opt ore. Atragem atenția că, după o utilizare îndelungată (peste trei-patru luni) a benzodiazepinelor, o oprire bruscă poate antrena simptome supărătoare de sevraj: anxietate, iritabilitate, agitație, insomnie, tremurături, cefalee, diaree, transpirații profuze, hipotensiune, hipotermie, convulsii. Pentru a preveni aceste manifestări, diminuarea posologiei se va face lent, în decurs de patru săptămâni. Această indicație rămâne valabilă chiar dacă benzodiazepinele se întrerup pentru a fi înlocuite cu substanțe reputate „mai puternice“.
     Literatura de specialitate descrie beneficiile administrării benzodiazepinelor în dispnee, dar unii autori leagă aceste efecte ale benzodiazepinelor de asocierea dispneei cu atacurile de panică și anxietatea. Deoarece benzodiazepinele sunt transformate hepatic în metaboliți cu acțiune de lungă durată, sunt preferate medicamentele cu durată scurtă de acțiune, precum lorazepamul, în special la vârstnici sau la pacienții cu funcție hepatică compromisă. Deși benzodiazepinele nu au efecte directe pe mecanismul respirației, ele sunt eficiente pentru anxietate, panică și fobie, simptome adesea asociate dispneei. Benzodiazepinele se administrează începând cu doze foarte mici și pot fi administrate pe mai multe căi, ameliorând anxietatea cauzată de dispnee. Benzodiazepinele cresc transmiterea GABA-ergică și reduc anxietatea. Acestea se pot administra în monoterapie sau alături de opiacee. Asocierea cu acestea nu determină depresie respiratorie, dacă se administrează corespunzător. La fel ca opiaceele, dacă sunt administrate rapid și în doze mari, benzodiazepinele pot deprima centrul respirator. Ele pot fi totuși prescrise împreună cu opiaceele, fără teama de depresie respiratorie, la indicația următoare: lorazepam – se începe cu 0,5–2,0 mg p.o. sau s.l. la o oră, la nevoie, și apoi se titrează până la un efect favorabil; odată ce doza totală necesară în 24 de ore a fost stabilită, se va administra o treime din doza totală la opt ore; midazolam – administrat s.c. sau i.v. împreună cu un opioid, reduce agitația terminală și anxietatea, care pot fi asociate cu dispnee.
     Navigante și colab. au efectuat o metaanaliză a studiilor în care pacienții au primit midazolam ca terapie adjuvantă la morfină. Ei au descoperit că o combinație a benzodiazepinelor cu morfină a avut un efect pozitiv asupra dispneei, cu efect minim asupra somnolenței. Într-un studiu realizat de Gomutbutra și colab. privind managementul dispneei moderat-severe la pacienții primind îngrijiri paliative, administrarea benzodiazepinelor împreună cu opiacee a avut o șansă de 5,5 ori mai mare de ameliorare a dispneei, comparativ cu absența tratamentului medicamentos. Cercetări suplimentare privind rolul monoterapiei cu benzodiazepine și al asocierii cu opiacee pot conduce la identificarea unor tratamente mai bune ale dispneei la pacienții din serviciile de îngrijiri paliative.
     Benzodiazepinele s-au dovedit a fi eficiente în managementul general al dispneei, dar ele pot fi utile și pentru tratamentul episoadelor asociate cu atacuri de anxietate. Consumul regulat de benzodiazepine trebuie evitat, pentru a limita efectele secundare, cum ar fi confuzia sau căderile.

 

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranței“ (www.hospice.ro), promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelență în Europa de Est și unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii și educație în paliație. Coordonator: conf. dr. Daniela Moșoiu (Universitatea „Transilvania“ din Brașov, director de educație și dezvoltare la Hospice „Casa Speranței“).


Notă autor:

Bibliografie

1. Roman I. Benzodiazepinele în tratamentul dispneei. Viața medicală. 2015 Sep 3;35

2. Marion M. Bolnavii terminali cu simptomatologie predominant respiratorie. Medfam

3. Olăroiu M. Compediu. Îngrijiri paliative la domiciliu. Editura Viața Medicală Românească, București, 2004

4. Navigante AH et al. Midazolam as adjunct therapy to morphine in the alleviation of severe dyspnea perception in patients with advanced cancer. J Pain Symptom Manage. 2006 Jan;31(1):38-47

5. Gomutbutra P et al. Management of moderate-to-severe dyspnea in hospitalized patients receiving palliative care. J Pain Symptom Manage. 2013 May;45(5):885-91

6. Michaud L et al. Taking care of the terminally ill cancer patient: delirium as a symptom of terminal disease. Ann Oncol. 2004;15 Suppl 4:iv199-203

7. Davidson JR et al. Nonpharmacologic group treatment of insomnia: a preliminary study with cancer survivors. Psychooncology. 2001 Sep-Oct;10(5):389-97

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe