Newsflash
Ars Medici

Bolile respiratorii se tratează în echipă

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iun. 17 2016
Bolile respiratorii se tratează în echipă
    Bolile respiratorii sunt o problemă actuală de sănătate a populației, iar îngrijirile primare în bolile respiratorii reprezintă o adevărată provocare pentru sistemele de sănătate. De aceea, a fost înființat Grupul internațional de îngrijiri primare în bolile respiratorii, ce reunește organizațiile naționale de profil preocupate de creșterea calității asistenței medicale primare a pacienților cu boli respiratorii. Între 25 și 28 mai s-au desfășurat, la Amsterdam, lucrările celei de-a opta conferințe mondiale a grupului. Tema acestei întâlniri a reiterat importanța abordării multidisciplinare a patologiei respiratorii, în general.
     Întâlnirea a readus în discuție preocuparea pentru nevoile pacientului amplasat în centrul sistemului de îngrijiri medicale, covârșit de povara responsabilităților cărora trebuie să le facă față în terapeutica bolii de care suferă. Pacienții trebuie să dobândească unele cunoștințe mai mult sau mai puțin detaliate de fiziologie și patologie, pentru a putea să-și înțeleagă suferința. De asemenea, ei trebuie să recunoască simptomele și semnele de agravare și să evite factorii de risc. În plus, pacienții sunt nevoiți să deprindă abilități de mânuire a dispozitivelor de administrare a medicamentelor (dispozitive inhalatorii) și să îndeplinească unele formalități birocratice frecvent complicate pentru a avea acces la îngrijire și tratament.
     Acest transfer de responsabilitate către pacient, întâlnit în mai toate sistemele de sănătate contemporane, reflectă de fapt capacitatea limitată a acestor sisteme de a face față numărului mare de cazuri de boală în rândul unei populații numeroase, aflată la vârsta comorbidităților. Cunoscută sub numele de „teoria poverii tratamentului“, această stare de fapt duce, în cazul multor pacienți, la sentimentul de neputință și abandon. Acesta se materializează, în cele din urmă, în evoluții nefavorabile ale bolii, cu creșterea costurilor pentru îngrijire. Rezultatul este, astfel, contrar efectului dorit, și anume reducerea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate.
     „Suișurile și coborâșurile unui pacient cu astm dificil de controlat“, relatate chiar de un pacient, „Puterea unei anamneze bune“, „Să tratăm mintea și sufletul“, „Bariere ale sistemelor de sănătate în diagnosticul și managementul bolilor respiratorii cronice“ sunt câteva exemple de sesiuni care au punctat cele de mai sus. S-a insistat pe ideea că în cazul bolilor cronice netransmisibile, managementul presupune o muncă de rutină constantă pentru evitarea exacerbărilor, recurențelor și (uneori) progresiei bolii, iar pacientul trebuie ajutat să dobândească și să păstreze o atitudine proactivă.
     Alte subiecte abordate în sesiunile conferinței au fost referitoare la: intervențiile comunitare pentru reducerea exacerbărilor, noi metode de cercetare pentru convertirea rezultatelor obținute în spital în date aplicabile în comunitate, asistența pacienților fumători și eficiența clinică a instrumentelor IT.
     La eveniment a fost prezent și grupul „RespiRo“, care a reprezentat medicina de familie românească. Grupul a susținut o sesiune despre astmul în România, descriind strategia acestuia de îmbunătățire a asistenței medicale primare a pacienților cu astm. A doua intervenție a grupului a fost legată de un studiu privind „Efectele unei abordări sistematizate a pacienților fumători în practica medicului de familie“, în cadrul proiectului „Lifestyle“, coordonat de Ministerul Sănătății cu fonduri norvegiene.
 
 
 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe