Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Căi patogenice şi noi perspective terapeutice în carcinomul tiroidian diferenţiat

Viața Medicală
Dr. Andreea BREHAR vineri, 15 aprilie 2011
Viața Medicală
Dr. Diana PĂUN vineri, 15 aprilie 2011
Viața Medicală
Prof. dr. Constantin DUMITRACHE vineri, 15 aprilie 2011
Viața Medicală
Dr. Alexandra Cătălina BULGAR vineri, 15 aprilie 2011

   Cancerul tiroidian este relativ rar, reprezentând 1,5% din toate neoplaziile adultului şi 3% din cele apărute la copil. Histologic, aproximativ 95% sunt carcinoame tiroidiene diferenţiate ce derivă din celulele epiteliale foliculare; acestea sunt carcinoame papilare tiroidiene şi carcinoame foliculare tiroidiene. Cancerul tiroidian diferenţiat este, în majoritatea cazurilor, curabil, având o evoluţie lentă şi se asociază cu un prognostic bun, aflăm dintr-un articol semnat de dna dr. Andreea Brehar, dl prof. dr. Constantin Dumitrache, dna dr. Diana Păun şi dna dr. Alexandra Bulgar. (...)

   Cancerul tiroidian este relativ rar, reprezentând 1,5% din toate neoplaziile adultului şi 3% din cele apărute la copil. Histologic, aproximativ 95% sunt carcinoame tiroidiene diferenţiate ce derivă din celulele epiteliale foliculare; acestea sunt carcinoame papilare tiroidiene şi carcinoame foliculare tiroidiene. În SUA, 70% din cancerele tiroidiene sunt papilare şi 10–15% sunt foliculare. Cea mai mare incidenţă a carcinomului tiroidian papilar se întâlneşte la femeile japoneze din Hawaii, iar pentru carcinomul folicular s-a observat o frecvenţă crescută a formelor mai agresive în ariile cu guşa endemică (vezi România). De asemenea, incidenţa este mai mare la rasa albă comparativ cu cea africană. La tineri, carcinomul papilar este mai frecvent întâlnit comparativ cu cel folicular, cu un vârf al frecvenţei pentru vârsta de 30–50 de ani. În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, raportul femei/bărbaţi este 3:1 şi se corelează cu vârsta pacienţilor. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.