Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Calcificările de inel mitral - risc cardiovascular crescut -

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 18 februarie 2011

   Calcificările inelului mitral sunt întâlnite frecvent în cursul efectuării unei ecocardiografii, în special la pacienţii cu vârsta peste 70 de ani. Etiologia acestor calcificări nu este bine cunoscută, deşi se pare că există o legătură directă cu procesul de ateroscleroză. S-a demonstrat că indivizii cu calcificări ale inelului mitral au un risc mai mare de boală coronariană severă, accident vascular cerebral şi deces prin boli cardiovasculare. Subiectul este prezentat şi ilustrat de dna dr. Camelia Cristina Diaconu. (...)

  Calcificările inelului mitral sunt întâlnite frecvent în cursul efectuării unei ecocardiografii, în special la pacienţii cu vârsta peste 70 de ani. Etiologia acestor calcificări nu este bine cunoscută, deşi se pare că există o legătură directă cu procesul de ateroscleroză. S-a demonstrat că indivizii cu calcificări ale inelului mitral au un risc mai mare de boală coronariană severă, accident vascular cerebral şi deces prin bolile cardiovasculare.
  Calcificările inelului mitral reprezintă o afecţiune cronică fibroasă degenerativă a structurilor de suport ale valvelor mitrale. Este mai frecventă la femei şi la pacienţii vârstnici, după vârsta de 70 ani, şi poate conduce la o varietate de boli cardiace, cum sunt stenoza mitrală, insuficienţa mitrală, endocardita bacteriană, fibrilaţia atrială, blocul atrioventricular. Calcificările inelului mitral sunt depistate frecvent în cursul efectuării unei ecocardiografii.
   Etiologia lor nu este binecunoscută, deşi se pare că există o legătură directă cu procesul de ateroscleroză. În studii populaţionale, prevalenţa calcificărilor de inel mitral şi de inel aortic a fost de 13%, respectiv de 28%. Prevalenţa calcificărilor de inel mitral variază de la 4,6% la 15,8%, în funcţie de rasă şi sex, este de până la 35% în populaţia simptomatică şi de 36% la pacienţii cu boală renală în stadiu terminal. De menţionat că, în Framingham Heart Study, calcificările de inel mitral nu au fost găsite niciodată la pacienţi cu vârsta sub 40 de ani. Cercetările histopatologice au demonstrat similarităţi între ateroscleroza vaselor şi modificările cronice degenerative ale valvelor mitrale şi aortice. De exemplu, primul eveniment al afectării valvulare se pare că este injuria sau disfuncţia endotelială. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.