Newsflash
Ars Medici

Când Hipocrate e offline

de Dr. Florin HAIDAMAC - apr. 11 2017
Când Hipocrate e offline
     Actul medical este o acțiune care se poate întoarce oricând împotriva ta ca medic. Indiferent cât de bine ești pregătit. Asta nu ține de profesionalism. Nici măcar de rezultate. Ține de mulțumirea pacientului. Și, așa cum știm toți, pacientul român, asiduu cotizant la sistemul asigurărilor de sănătate, este foarte greu de mulțumit.
   Oricine crede că problema lui e cea mai gravă. Cea mai importantă. Cea mai acută. Cea care trebuie rezolvată imediat. Fără programare. Fără să aștepte la coadă. Fără întârziere. Că doar ce? Personalul medical e plătit din banii lui. Tot timpul m-a enervat genul ăsta de oameni. Cei care nu comentează niciodată atunci când sunt umiliți zi de zi, dar își dau drumul la gură când sunt puși să aștepte la ușa unui cabinet medical. Genul care spun: „Poți să mori, că nu te bagă nimeni în seamă”. E adevărat. Poți să mori liniștit. Dacă medicul e acoperit de hârtii și de ghiduri, tu poți să dai colțul fără grijă. Tot din vina ta.
   Sute de minute de întârzieri la eliberarea unor hârtii. Așa-numitele rețete electronice. Cozi la medicii de familie. Cozi la spital. La policlinici. Totul din cauza unui sistem care funcționează când vrea sau când au unii interes. Baze de date vraiște. Neconectate între ele. De parcă nu ar fi instituții ale statului.
   Medicii specialiști au varianta de a îndruma pacientul la medicul de familie să-și ridice rețeta compensată în caz că nu funcționează sistemul. Eu unde să-l trimit pe pacient? Că nici la mine nu funcționează.
   Așa m-am săturat de chestiile astea obligatorii, dar care nu au logistica necesară. Avem carduri cu cip. Ca să nu mai fure medicii, cică. S-au găsit marii corupți. Avem rețeta electronică. Încărcată inutil pe un server care nu e în stare să te avertizeze dacă ai greșit ceva sau dacă s-au mai modificat cine știe ce protocoale de doi bani. Că, de, pacientul poate primi medicamente doar dacă are hârtie de la medicul specialist. Dacă nu are, lasă-l să crape sau să-și cumpere la preț întreg. Ce ne interesează că nu are bani? L-am pus noi să fie calic și bolnav? Poate așa mai iese din sistem.
   Eu m-am săturat să mă fac de rușine în fața bolnavilor. Să le spun că iar nu funcționează sistemul. Că nu e vina mea. Că nu eu am cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici pentru ceva ineficient.
   Pacientul trebuie să aibă noroc la kilobiți ca să primească rețeta. Vrăjeala asta cu se poate și offlinesă o creadă cei care o servesc. Nici o farmacie în țara asta nu eliberează rețete offline. De ce? Că se vor imputa. La fel e și la medici. În caz că ai eliberat offline și apoi primești eroare fatală din partea sistemului, nu o mai poți valida. Și îți rămâne offline. Ghici cine o plătește? Bingo! Medicul. Integral. De parcă el ar fi luat medicamentele.
   E o frică generală de a mai elibera anumite medicamente compensate. Așa că, dragi pacienți, nu mai faceți circ pe la cabinete. Informați-vă. Vedeți ce nu merge. Vedeți din ce cauză sunteți tratați ca niște hârtii. Și luați atitudine. Asta în caz că vă doriți sănătate. Sau mai credeți că vă bagă cineva în seamă. Ne scuzați. Hipocrate este offline. Nu poate fi contactat acum. Vă rugăm încercați mai târziu. Dintr-un loc cu verdeață, unde nu există boli, suferință și suspin.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe