Ansamblul cardio-cervico-cerebral patologic şi consecinţele suferinţei arteriale la nivelul creierului sunt prezentate de acad. Constantin Popa într-o serie de imagini spectaculoase.

"> Cardiologie şi neurologie vasculară - Viața Medicală
Ars Medici

Cardiologie şi neurologie vasculară

de Acad. Constantin POPA - dec. 30 2013
Cardiologie şi neurologie vasculară

Ansamblul cardio-cervico-cerebral patologic şi consecinţele suferinţei arteriale la nivelul creierului sunt prezentate de acad. Constantin Popa într-o serie de imagini spectaculoase.

„Circulaţia cerebrală este parţial dependentă, parţial independentă de circulaţia cardiacă.“ (Claude Bernard)

 

   Tehnologia modernă a conturat elementele de interferenţă între patologia vasculară cardiacă şi cerebrală. Explorarea neurovasculară este motivată de multiple studii şi argumente şi ilustrată de câteva exemplificări.
   Neurologii parcurg un traseu, în ultimele decenii, alături de cardiologi, atât pentru optimizarea organizării managementului pacienţilor cu stroke, cât şi pentru promovarea unor strategii noi de ordin terapeutic de recanalizare în faza acută a infarctelor cerebrale.
   Din păcate, doar tromboliza intravenoasă a putut fi validată în tratamentul ischemiei cerebrale, în timp ce utilizarea de antiagregante, asocierea trombolizei cu aspirina sau recanalizarea endovasculară n-au putut demonstra un beneficiu clinic semnificativ. Aceste elemente subliniază deci specificitatea patologiei vasculare cerebrale, ce se bazează în special pe susceptibilitatea parenchimului cerebral la complicaţii hemoragice, obligând specialiştii în domeniul patologiei vasculare cerebrale să cerceteze cu mare rigurozitate parametrii care permit evaluarea cea mai bună a riscului hemoragic.
   Utilizarea de către cardiologi a unor noi antiagregante plachetare şi anticoagulante orale ridică probleme noi neurologului vasculolog, impunându-se astfel noi reflecţii asupra gestionării riscurilor hemoragice, a căror apreciere clinică este dificilă. Utilizarea combinată a tratamentelor antitrombotice, chiar şi în condiţiile în care se observă un avans important în prevenţia evenimentelor ischemice, inclusiv cerebrale, este asociată, din păcate, cu un risc crescut de hemoragii cerebrale. Rezultă deci că, în viitorul apropiat, neurologii şi cardiologii se vor concentra – obligatoriu într-o colaborare şi mai strânsă – pentru a identifica pacienţii cu cel mai bun raport beneficiu/risc la aceste noi strategii terapeutice.
   În fine, o serie de date subliniază, pe de o parte, importanţa managementului factorilor de risc vascular, în special hipertensiunea arterială cu răsunet asupra prevenţiei şi evolutivităţii declinului cognitiv, indiferent că acesta este de origine vasculară sau degenerativă, iar pe de altă parte, frecvenţa importantă a tulburărilor cognitive la pacienţii care au prezentat sau prezintă un sindrom coronarian acut. Neurologii şi cardiologii au ajuns deja la o apropiere metodologică în cercetarea ştiinţifică şi una din dificultăţile majore este apariţia într-o proporţie mare a unor leziuni concomitente, atât cerebrale, cât şi coronariene.
   În imaginile alăturate ilustrăm ansamblul cardio-cervico-cerebral patologic şi consecinţele suferinţei arteriale. Sperăm să se înţeleagă complexitatea tuturor explorărilor, respectând principiul utilizărilor în ordinea non-invazivităţii şi a obţinerii de informaţii anatomice funcţionale şi metabolice. Nu trebuie, desigur, să se uite niciodată că observaţia clinică precede întreaga tehnologie. În viitor, ne propunem să detaliem principalele entităţi de interferenţă în această abordare modernă.
 
 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe