Newsflash
Ars Medici

Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (2)

Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (2)

Structura și funcțiile IL-6

 

     IL-6 este o citokină multifuncțională implicată în reacția inflamatorie, în apărare și în repararea leziunilor tisulare și este produsă de multe tipuri celulare: celule imune, celule endoteliale, fibroblaste, celulele musculaturii scheletice, celulele adipoase.
     La nivelul țesutului adipos, IL-6 este produsă în primul rând de celulele stromale vasculare (preadipocite, celule endoteliale și monocite-macrofage), și mai puțin de adipocitele mature (44). În absența unei reacții inflamatorii, țesutul adipos contribuie cu 15–30% la totalul nivelurilor circulante de IL-6 (94). Expresia ARNm pentru IL-6 și consecutiv secreția de IL-6 sunt mai mari în țesutul adipos visceral decât în cel subcutanat (44) (fig. 2).
     IL-6 este o glicoproteină formată din 185 de aminoacizi (glicozilare în pozițiile 73 și 172), sintetizată sub forma unui precursor cu 212 aminoacizi. Monocitele sintetizează cel puțin cinci forme diferite de IL-6, cu greutăți moleculare cuprinse între 21,5 și 28 kDa.
     IL-6 face parte din familia citokinelor, care au capacitatea de a induce la nivel hepatic sinteza proteinelor de fază acută.
    Sinteza IL-6 este controlată de o genă situată la nivelul brațului scurt al cromozomului 7. Promotorul genei IL-6 conține diverse elemente reglatoare, unul din ele fiind situsul de legare al NF-kB, responsabil de inducerea secreției de IL-6 prin intermediul TNFα la nivelul celulelor non-limfoide. Secreția sa la nivelul celulelor adipoase subcutanate în liniile de cultură este indusă de TNFα (45). La rândul său, IL-6 induce producerea de proteină C reactivă la nivel hepatic (15). (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe