Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (2)

Viața Medicală
Dr. Iuliana GHERLAN vineri, 15 ianuarie 2016
Viața Medicală
Prof. dr. Constantin DUMITRACHE vineri, 15 ianuarie 2016

Structura și funcțiile IL-6

 

     IL-6 este o citokină multifuncțională implicată în reacția inflamatorie, în apărare și în repararea leziunilor tisulare și este produsă de multe tipuri celulare: celule imune, celule endoteliale, fibroblaste, celulele musculaturii scheletice, celulele adipoase.
     La nivelul țesutului adipos, IL-6 este produsă în primul rând de celulele stromale vasculare (preadipocite, celule endoteliale și monocite-macrofage), și mai puțin de adipocitele mature (44). În absența unei reacții inflamatorii, țesutul adipos contribuie cu 15–30% la totalul nivelurilor circulante de IL-6 (94). Expresia ARNm pentru IL-6 și consecutiv secreția de IL-6 sunt mai mari în țesutul adipos visceral decât în cel subcutanat (44) (fig. 2).
     IL-6 este o glicoproteină formată din 185 de aminoacizi (glicozilare în pozițiile 73 și 172), sintetizată sub forma unui precursor cu 212 aminoacizi. Monocitele sintetizează cel puțin cinci forme diferite de IL-6, cu greutăți moleculare cuprinse între 21,5 și 28 kDa.
     IL-6 face parte din familia citokinelor, care au capacitatea de a induce la nivel hepatic sinteza proteinelor de fază acută.
    Sinteza IL-6 este controlată de o genă situată la nivelul brațului scurt al cromozomului 7. Promotorul genei IL-6 conține diverse elemente reglatoare, unul din ele fiind situsul de legare al NF-kB, responsabil de inducerea secreției de IL-6 prin intermediul TNFα la nivelul celulelor non-limfoide. Secreția sa la nivelul celulelor adipoase subcutanate în liniile de cultură este indusă de TNFα (45). La rândul său, IL-6 induce producerea de proteină C reactivă la nivel hepatic (15). (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.