Newsflash
Ars Medici

Coma (3)

de Acad. Constantin POPA - ian. 30 2015
Coma (3)

Examinări pentru stările comatoase

 

   Clinicianul care îngrijeşte un pacient comatos trebuie să acţioneze astfel încât să salveze ţesutul cerebral, căutând în acelaşi timp etiologiile uşor reversibile. Obţinerea riguroasă a detaliilor examenului clinic se face doar după ce s-au eliminat cauzele imediate care pun viaţa în pericol. În mod corespunzător, primii paşi în examinare implică o palpare rapidă a pulsului şi iniţierea resuscitării în cazul în care nu se observă prezenţa pulsului. Dacă există puls în parametrii corespunzători, orice semn de cianoză trebuie să impună intubare de urgenţă şi ventilaţie artificială, cu restaurare imediată a culorii pielii, exceptând cazul în care o intoxicaţie a deteriorat capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Dacă se observă respiraţie şi dacă pielea nu este cianotică, se recomandă amânarea intubării în stadiul iniţial. Mirosul specific al acetonei ajută la diagnosticarea acidozei diabetice, în timp ce mirosul de alcool sugerează starea de ebrietate. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe