BPOC, cea mai frecventă boală cronică respiratorie, are numeroase implicaţii la distanţă. Despre complianţa la terapie a bolnavilor, dar şi la ghiduri a medicilor care-i tratează, se vorbeşte, din nefericire, prea puţin în literatura de specialitate. Subiectul este amplu abordat de dl prof. dr. Florin Mihălţan. (...)
 
"> Complianţa bolnavilor cu BPOC:: un factor neglijat? - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Complianţa bolnavilor cu BPOC:: un factor neglijat?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 8 2011
Complianţa bolnavilor cu BPOC:: un factor neglijat?

    BPOC, cea mai frecventă boală cronică respiratorie, are numeroase implicaţii la distanţă. Despre complianţa la terapie a bolnavilor, dar şi la ghiduri a medicilor care-i tratează, se vorbeşte, din nefericire, prea puţin în literatura de specialitate. Subiectul este amplu abordat de dl prof. dr. Florin Mihălţan. (...)
 

    Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), cea mai frecventă boală cronică respiratorie, a avut şi continuă să aibă multe implicaţii şi suferinţe induse la distanţă. În pofida impactului pe care-l are în populaţie, se remarcă o multitudine de inadvertenţe, care intervin în diagnosticul, managementul şi terapia aceste boli (1). Păcatele legate de această afecţiune ţin în primul rând de subdiagnostic, subtratament, lipsa unei monitorizări corecte şi, nu în ultimul rând, de lansarea tardivă, în comparaţie cu astmul bronşic, a cercetărilor care să pătrundă mai în detaliu în patogenia acestei afecţiuni. Dacă aici ne mai gândim şi la modul de abordare, uneori incorect, al sistemelor naţionale de asistenţă a acestei boli, avem un tablou complet al acestei afecţiuni cronice.
    Din nefericire, despre complianţa la terapie a acestei categorii de bolnavi se vorbeşte încă foarte puţin în literatura de specialitate. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care BPOC, cu o prevalenţă de 4–6%, este extrem de vizibilă la 50% din vârstnicii fumători (2). De fapt, complianţa este afectată din două perspective: cea a medicilor, care nu aderă la ghiduri şi cea a pacienţilor, legată la rândul ei de mulţi factori. Datele de farmacoepidemiologie pot fi utile, oglindind, în mod indirect, problemele de complianţă prin analiza vânzării de medicamente. S-a remarcat în acest sens că, la persoanele peste 70–79 de ani, volumul de medicamente necesar este de şapte ori mai mare decât la cei de 20–29 de ani, iar la 60–69 de ani – de trei ori mai mare. Concluzia autorilor este că grija pentru medicaţia vârstnicului este mai mică decât pentru tineri; or aici se află majoritatea pacienţilor cu BPOC (3)! Această constatare are şi un revers. Multe medicamente pot însemna, concomitent, şi o complianţă mai scăzută. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
De ce complianţa este importantă la pacienţii cu BPOC
Cine contribuie la complianţă
Cum se poate corecta complianţa
Beneficiile asigurării unei complianţe crescute
Concluzii
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe