Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Comunicarea cu pacienții antivacciniști

Viața Medicală
Dr. Dorica SĂNDUȚU vineri, 4 august 2017
     Conferințele naționale și internaționale au fost întotdeauna nu doar evenimente profesionale, ci și prilej de a stabili punți de comunicare și, de ce nu, de a lega prietenii cu colegii de pretutindeni.  Am participat și anul acesta la Conferința internațională a medicilor de familie WONCA Europe, unde s-a vorbit despre cum este practicată medicina de familie în alte țări, denumirea specialiștilor în medicina de familie, durata pregătirii lor și problemele pacienților care țin de medicina de familie. Alte zeci de întrebări s-au născut în discuțiile din pauze sau de la lucrări. Indiferent ce probleme erau dezbătute, venea momentul în care participanții la dezbatere realizau că legea și abordările medicilor erau diferite în unele țări față de altele.
     Anul acesta,  conferința WONCA s-a desfășurat în perioada 28 iunie – 1 iulie, la Praga, într-un număr mare de săli în care s-au desfășurat tot atâtea workshopuri sau prezentări orale, la care s-au adăugat prezentările keynote speaker. Depășind dificultatea de a alege dintr-o ofertă atât de vastă, am considerat într-un final că workshopurile oferă cea mai multă interacțiune cu colegii din alte țări, regretând că nu am una sau două clone care să mă ajute să asist la mai multe lucrări simultan. 
     Am făcut parte dintr-un workshop coordonat de dr. Jo Buchanan – președinta Academiei europene a profesorilor de medicină de familie (EURACT), cu titlul „Rolul medicilor de familie în promovarea vaccinării”. Programat în ultima zi a conferinței, workshopul s-a bucurat de o participare numeroasă, ceea ce înseamnă că există un interes crescut pentru problema vaccinurilor și a vaccinării.
     Lucrarea pe care eu am prezentat-o a fost despre medicii de familie, care sunt principalii vaccinatori în România, dar și despre Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF). Grupul de vaccinologie este primul grup al  SNMF, creat în 2012. Este format din 11 medici de familie formatori, dintre care câțiva sunt și membri în Societatea europeană pentru bolile infecțioase pediatrice (ESPID). Activitatea grupului este concretizată în participarea la conferințe naționale și regionale, organizarea de workshopuri, simpozioane și dezbateri, platforma de e-learning, și website-ul grupului – vaccinologie.ro. Grupul nostru a fost prezent  la conferințele  internaționale  WONCA din 2014 până în 2017. Întregul grup s-a implicat în celebrarea Săptămânii europene a vaccinării, din 2013 până în 2017. În 2016, activitățile noastre au fost monitorizate de o echipă a Organizației mondiale a sănătății și au fost evidențiate în buletinele de știri și raportul OMS Europa.
     După prezentarea noastră, a urmat lucrarea Ninei Gobat de la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) pe teme de comunicare, apoi discuțiile s-au structurat pe subiectul promovării vaccinurilor de medicii de familie și problemele întâmpinate în acest sens. Au fost în sală colegi din Polonia, Noua Zeelandă, Anglia, Cehia, Germania, Olanda, care ne-au dezvăluit cadrul legal din țara lor, metodele de a convinge părinții să se prezinte cu copiii la vaccin, felul în care discută și răspund întrebărilor pacienților. Cu toții au fost de acord cu faptul că cea mai mare provocare o reprezintă comunicarea cu pacienții ezitanți sau antivacciniști și au dat câteva exemple din propria activitate de la cabinet.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC