Newsflash
Ars Medici

Conduita terapeutică în fibrosarcomul moderat diferențiat

de Dr. Veronica Iuliana PANDURU - mai 25 2018
Conduita terapeutică  în fibrosarcomul moderat diferențiat
    Fibrosarcomul este o tumoră malignă a fibrocitului, cu localizare osoasă şi la nivelul țesutului moale, rezistent la chimioterapie şi radioterapie. Acesta reprezintă 10% din sarcoamele țesuturilor moi și este mai des întâlnit la grupa de vârstă 30–70 de ani. Din punct de vedere histologic au fost descrise patru grade în fibrosarcom, gradul 2–3 fiind dominat de celule fusiforme monomorfe cu fibre de colagen dispuse în benzi paralele. Diagnosticul diferenţial se face cu histiocitomul fibros malign, leiomiosarcomul, tumorile desmoide, sarcomul sinovial monofazic cu celule fuziforme etc.
Cel mai adesea, fibrosarcomul metastazează la nivel pulmonar, hepatic, osos și limfatic.
    Pacienta în vârstă de 85 de ani s-a prezentat de urgență la Spitalul Municipal Caritas Roșiori de Vede. Aceasta era cunoscută cu fibrilaţie atrială, hipertensiune arterială și dislipidemie. La examenul clinic ORL a fost evidențiată o formaţiune tumorală laterocervicală stângă, aderentă la planurile profunde, dar neaderentă la planurile superficiale, de aproximativ 7–10 cm, uşor dureroasă la palpare, însoțită de disfonie şi disfagie pentru alimente solide. Examenul fibroscopic a evidențiat: deviaţie de sept nazal, cornete nazale inferioare atrofice, hemilaringe stâng cu hipomobilitate, posibil prin efectul de masă al formaţiunii tumorale, corzi vocale libere, coarda stângă hipomobilă.
Examinarea computer tomografică (CT) efectuată în cadrul serviciului de imagistică al spitalului a relevat o adenopatie necrozantă laterocervicală stângă cu extensie la nivelul fosei supraclaviculare stângi, cu dimensiuni de 36/38/80 mm, fără limită de demarcaţie faţă de peretele lateral stâng al esofagului cervical sau de peretele lateral stâng al traheii şi faţă de pachetul vascular laterocervical stâng. De asemenea, lobul tiroidian drept prezenta dimensiuni mult crescute, 47/55/83 mm (diametru anteroposterior/transversal/cranio-caudal), cu extensie la nivelul mediastinului antero-superior drept și efect de masă asupra traheii. Structura tiroidiană era neomogenă, difuză prin arii hipodense, hipocaptante. În rest, rinofaringe, orofaringe, hipofaringe, laringe, glande salivare cu aspect normal. La nivel pulmonar s-au evidențiat trei noduli cu dimensiunea de: 6,5 mm (în segmentul anterior al lobului superior drept), 7,5 mm (în segmentul posterior al lobului superior drept) și 6,5 mm (în segmentul apical al lobului inferior stâng) (fig.1).
    A fost indicată și efectuată cervicotomia (sub anestezie locală, din cauza comorbidităţilor) cu ablaţia unei părţi a tumorii, însoțită de examenul histopatologic al probei prelevate intraoperator. Îngrijirea postoperatorie a constat în toaletă locală, tratament antibiotic, antiinflamator, antisecretor, anticoagulant. Ulterior, rezultatul anatomopatologic a arătat prezența unui fibrosarcom moderat diferenţiat G2.
    Particularităţile cazului rezidă din următoarele aspecte: rapiditatea stabilirii diagnosticului de certitudine, această formaţiune tumorală este destul de rar întâlnită în cabinetele ORL, eficacitatea colaborării interteritoriale (cabinetul ORL din Teleorman şi centrul universitar din Bucureşti), prezentarea tardivă a pacientei (diametrul tumorii era destul de mare, fără limită de demarcaţie faţă de esofagul cervical şi trahee, motiv pentru care fornațiunea tumorală nu s-a extras în totalitate, fiind efectuată doar excizie bioptică), prezența determinărilor secundare pulmonare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe