Newsflash
Ars Medici

Congresul societății care schimbă societatea

de Dr. Adriana ANTOHE - nov. 11 2016
Congresul societății care schimbă societatea
    Întâlnirea anuală a Societății Române de Pneumologie (SRP) a avut loc anul acesta la mijloc de toamna, între 5 și 8 octombrie, la Poiana Brașov, unde aerul este curat și poluarea minimă. Am avut plăcerea de a întâlni cu această ocazie o comunitate de profesioniști uniți în dorința lor de dezvoltare.
    Lucrările s-au desfășurat în șapte săli paralele și, în ciuda locației de interes turistic, toată lumea era în săli sau în căutarea locului care găzduia subiectul de interes. Desfășurarea de forțe pe care o implică organizarea elegantă a unui astfel de congres, mai ales când locul ales nu este construit special pentru asta, arată implicarea conducerii SRP în dezvoltarea continuă a membrilor săi și sunt sigură că nu le-a fost ușor. Și am mai observat un lucru: bucuria participanților și organizatorilor de a fi împreună, laolaltă, de a număra „bobocii“ proiectelor în care membrii societății sunt implicați, cu rezultate uneori spectaculoase. Merită menționat că România face parte din grupul select al țărilor în care fumatul nu este permis în spațiile publice, iar acest lucru a fost posibil în primul rând datorită implicării medicilor pneumologi.
    Congresul a reprezentat o ocazie de a demonta mituri și de a afla lucruri noi. Am aflat că plămânul nu este steril, așa cum credeam acum un timp, ci are o microfloră, a cărei compoziție se schimbă foarte mult în funcție de boala acută sau cronică a pacientului, fiind de asemenea în relație cu microbiomul intestinal. Tot la congres am aflat despre indicațiile ultrasonografiei toracice și despre evoluția tratamentului tuberculozei multidrog-rezistentă.
    Am fost încântată să văd cum grija față de pacient face ca tratamentul bolnavilor cu afecțiuni pneumologice să fie gândit ca o componentă a abordării holistice. Pacientul are deseori și alte afecțiuni cronice, iar reușita terapeutică și starea de bine a acestuia pot fi asigurate doar dacă se ține cont de toate elementele. Sesiunile comune cu specialiștii din cardiologie, pediatrie, terapie intensivă, gastroenterologie, medicina muncii, reabilitare respiratorie, asistenți medicali și asociațiile de pacienți ne ajută pe toți să formăm echipe, pentru ca succesul terapeutic al pacientului și satisfacția unei decizii rapide a medicului de caz să fie o regulă. Oboseala cronică a echipelor medicale și deznădejdea cu care privim fenomenul migrației „creierelor medicale“ au fost contrabalansate de bucuria de a revedea colegi și prieteni și de oportunitatea oferită de a cunoaște oameni noi. Relațiile de prietenie ne dau energie și susținerea colegilor și superiorilor ne ajută să facem față provocărilor, indiferent dacă acestea sunt rezultatul sistemului sau situației. Am văzut sesiuni create cu și pentru medicii rezidenți și am observat dorința de a-i învăța și încuraja să facă prezentări și să scrie articole științifice, să contribuie la revista lor. Am văzut și recunoștința tinerelor generații pentru maeștrii pneumologi, primiți cu ovații și onorați pe măsura respectului pe care l-au câștigat în anii în care au „construit“.
    Un aspect interesant a fost abundența de materiale tipărite sau în format electronic având ca scop educația pacienților, cu siguranță rodul unei colaborări eficiente cu sponsorii din industria farmaceutică, bolile cronice fiind cele în care aderența la tratament este unul din elementele succesului terapeutic.
    M-am bucurat să văd că participanții nu se rezumă la a vorbi despre mișcare și respirație corecte, dar și aplică cele recomandate: în pauze, la sesiuni speciale de reabilitare respiratorie și psihoterapie, dar și cu ocazia primei ediții a „Crosului pneumologilor“.
    Am încredere că medicii pneumologi sunt parte din masa critică ce poate schimba societatea și vă invit să luați în calcul participarea la congresele acestora, chiar dacă una dintre condiții o reprezintă rezistența fizică: lucrările chiar încep la ora opt dimineața și timpul de prezentare chiar este marcat prin secundare nemiloase.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresainprimalinie@viata-medicala.ro 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe