Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Constituirea grupului de evaluare a fibrozei hepatice

Viața Medicală
Prof. dr. Mihai VOICULESCU vineri, 25 septembrie 2009
Viața Medicală
Andreea RĂDĂŞAN vineri, 25 septembrie 2009

La 10 septembrie 2009 a fost înfiinţat Grupul de lucru pentru evaluarea non-invazivă a fibrozei hepatice cu ajutorul FibroScan, la iniţiativa ARSF, evaluare finanţată de Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“. Grupul de lucru s-a reunit în cadrul celui de-al XIX-lea Congres Naţional de Hepatologie cu participare internaţională. (...)

Reuniunea a fost condusă de prof. dr. Monica Acalovschi, preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. La şedinţă au participat prof. dr Laurent Castera, liderul metodei, dr. Mona Munteanu de la Spitalul Pitié-Salpętričre (Paris), preşedintele Societăţii de Gastroenterolgie şi Hepatologie – prof. dr. Monica Acalovschi, preşedintele Societăţii de Boli Infecţioase – prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului – prof. dr. Mihai Voiculescu, precum şi reprezentanţi ai celor opt centre de Elastografie din România.
   FibroScan este un dispozitiv medical de diagnostic şi cuantificare a fibrozei hepatice, aparţinând firmei Echosens (Paris). Aparatul evaluează fibroza hepatică pe baza analizei ultrasonore a unei unde de şoc elastice ce se propagă în ţesutul hepatic.
   Şedinta a avut ca scop unificarea punctelor de vedere între centre privind metoda de examinare, trainingul personalului şi valoarea informativă a rezultatelor.
   În timpul întâlnirii s-au discutat aspecte privind tehnica de examinare, experienţa fiecărui centru, precum şi metoda de rambursare a evaluării către CNAS.
   Elastografia este destinată pacienţilor cu boli cronice de ficat. Până în prezent a fost validată pentru hepatita cronică VHC cu o performanţă diagnostică egală cu cea a markerilor serici non-invazivi (FibroMax; Biopredictive, Paris). Se continuă validarea metodei şi pentru hepatita cronică VHB, precum şi pentru hepatitele cronice de alte etiologii. Aparatul este un excelent instrument pentru monitorizarea progresiei şi regresiei fibrozei hepatice, precum şi pentru detectarea precoce a cirozei hepatice.
   Aşadar, FibroScan este o nouă metodă în curs de etalonare şi poate constitui o variantă de diagnostic al fibrozei hepatice, alături şi nu în locul altor metode invazive (puncţie, biopsie hepatică) sau non-invazive (FibroMax, APRI).
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.