Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Controverse pe marginea unui studiu

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 11 martie 2011

   Din BASIC (Buletinul de Actualităţi Săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm despre un studiu recent publicat în British Medical Journal, care estimează că vaccinul gripal pandemic H1N1 cu adjuvant utilizat în Canada a fost eficace în proporţie de 93%, o cifră semnificativ mai mare comparativ cu alte câteva studii, suscitând critici din partea unor cercetători ai vaccinului gripal. (...)

   Din BASIC (Buletinul de Actualităţi Săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm despre un studiu recent publicat în British Medical Journal, care estimează că vaccinul gripal pandemic H1N1 cu adjuvant utilizat în Canada a fost eficace în proporţie de 93%, o cifră semnificativ mai mare comparativ cu alte câteva studii, suscitând critici din partea unor cercetători ai vaccinului gripal.
   În cadrul studiului, pacienţii vizitaţi de medicii-santinelă pentru boli asemănătoare gripei au fost testaţi pentru virusul pandemic şi au fost întrebaţi dacă au fost sau nu au fost vaccinaţi. Virusul a fost detectat la 38% din persoanele testate şi doar 1% din aceşti pacienţi au fost vaccinaţi, în timp ce 17% din persoanele care au fost testate negativ au fost vaccinate. Acest lucru se poate traduce ca o eficacitate estimată de 93%, mult peste cea din mai multe alte studii observaţionale pentru eficacitatea vaccinului H1N1, care au avut rezultate mai ales în intervalul 60–75%. Unii cercetători sugerează că descoperirile pot reflecta efectele variabile complexe pe care autorii nu le-au putut ajusta, cum ar fi întârzierea campaniei de vaccinare în raport cu vârful pandemiei sau o deviaţie în selecţia pacienţilor pentru testare. Ei nu se îndoiesc de faptul că vaccinul pandemic a fost, în general, eficace, dar eficienţa acestuia chiar a depăşit 90%?
   Peste 500 de medici-santinelă participanţi la supravegherea gripei în fiecare an au primit truse pentru recoltarea de probe respiratorii şi au fost rugaţi să testeze pacienţii care s-au prezentat pentru tratament în termen de şapte zile de la declanşarea simptomelor asemănătoare gripei. Pacienţilor li s-au solicitat informaţii privind statusul vaccinal antigripal, inclusiv vaccinarea antipandemică şi împotriva gripei sezoniere, şi au fost întrebaţi dacă suferă de oricare din bolile cronice de risc major. Studiul s-a axat pe vaccinul monovalent care conţine adjuvantul AS03 (95% din dozele de vaccin pandemic distribuite în Canada, în toamna anului 2009).
   Cercetătorii au ales perioada 8 noiembrie–5 decembrie 2009 (săptămânile 45–48) pentru analiza primară, deoarece primele doze de vaccin au fost disponibile în săptămâna 43, când pandemia a atins apogeul şi nu a existat activitate a gripei după săptămâna 48. S-a considerat că pacienţii au fost imunizaţi în cazul în care au fost vaccinaţi cu cel puţin două săptămâni înainte de debutul bolii lor. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.