Pacienţii care prezintă risc nutriţional major sunt cei cu boli hepatice cronice, boli inflamatorii intestinale (BII) sau neoplazii.
Malnutriţia este definită ca stare ce rezultă în urma perturbării aportului nutriţional, ducând la modificarea compoziţiei corporale (reducerea ţesutului adipos) și celulare, având ca rezultat scăderea funcţionalităţii fizice și mentale și înrăutăţirea prognosticului bolii.
În patologia digestivă, malnutriţia apare ca urmare a:
Astfel, categoriile de pacienţi cu risc nutriţional major sunt cei cu boli hepatice cronice, boli inflamatorii intestinale (BII) sau neoplazii.
Instalarea malnutriţiei atrage după sine o rată mai mare a complicaţiilor (complicaţii infecţioase, encefalopatie hepatică, pusee mai lungi de activitate în cazul BII, durată prelungită a spitalizării etc.), afectând negativ calitatea vieţii și durata supravieţuirii.
Primul pas pentru caracterizarea statusului nutriţional este reprezentat de screeningul nutriţional. Acesta are ca scop identificarea pacienţilor cu risc nutriţional, adică cei care au risc de a dezvolta malnutriţie sau care sunt deja malnutriţi. S-a dovedit că acești pacienţi, în absenţa suportului nutriţional, au o rată mai mare a complicaţiilor (infecţii intraspitalicești, durata mai mare a spitalizării, reinternări frecvente, chiar deces) faţă de pacienţii cu un status nutriţional optim.
Screeningul nutriţional se efectuează cu ajutorul chestionarelor de screening. Orice clinician poate alege chestionarul preferat din cele peste 40 disponibile, toate fiind ușor de aplicat și necesitând sub 10 minute pentru a fi parcurse complet.
Ca principii generale, toate chestionarele de screening validate aduc informaţii despre:
|
Scădere în greutate (% din greutatea inițială) în 3-6 luni |
Fără risc nutrițional |
<5% |
Risc de a dezvolta malnutriție sau malnutriție moderată |
5-10% |
Malnutriție severă |
>10% |
Evaluarea nutriţională este un proces complex și elaborat și se aplică doar pacienţilor identificaţi în urma screeningului ca având risc nutriţional, având scopul de a stabili gradul și severitatea malnutriţiei, în funcţie de care poate fi implementat un plan de suport nutriţional.
Pașii de urmat în cadrul evaluării nutriţionale sunt următorii:
Metode de evaluare nutriţională:
La pacientul cu supraîncărcare volemică (precum în ciroza hepatică decompensată), aprecierea corectă a statusului nutrițional poate fi uneori dificilă prin metode clasice, cum ar fi curba ponderală sau indicele de masă corporală. De asemenea, grosimea pliului cutanat poate supraevalua statusul nutrițional prin prezența edemului subcutanat, iar parametrii biologici folosiți ca markeri de evaluare nutrițională (albumina, prelabumina) trebuie interpretați cu atenție, întrucât deficitul poate reflecta atât statusul nutrițional precar, cât și perturbarea funcției de sinteză hepatică.
Întrucât sarcopenia este un factor independent de prognostic nefavorabil la pacienții cu ciroză hepatică, sunt folosite diverse tehnici prin care se determină compoziția corporală și, implicit, masa musculară scheletică. Dintre acestea, indicele muscular scheletic calculat la nivelul L3-L4 prin CT sau IRM este considerat „gold- standard”, fiind corelat independent cu riscul apariției complicațiilor (inclusiv deces) la pacienții cu ciroză hepatică aflați pe lista de așteptare pentru transplant hepatic.
În funcție de rezultatele evaluării nutriționale, se va implementa planul de management nutrițional, alături de pacient și de familia sa, în cadrul echipei multidisciplinare medicale. Se vor stabili astfel necesarul caloric ce trebuie administrat zilnic, tipul formulei (suplimente nutriționale orale, nutriție enterală, nutriție parenterală), durata estimată a administrării, evaluarea beneficiului (programul de supraveghere nutrițională ulterioară și parametrii ce trebuie urmăriți în cadrul acestuia), dar și planul de management nutrițional la externare.
În concluzie, identificarea pacienţilor cu risc nutriţional, urmată de asigurarea suportului nutriţional corespunzător sunt pași esenţiali pentru ameliorarea prognosticului global al pacienţilor cu afecţiuni digestive.
Material publicat în volumul „Gastroenterologie 2020”, editat de Viața Medicală.
Bibliografie:
1. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff SC et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64
2. Montano-Loza AJ, Duarte-Rojo A, Meza-Junco J, et al. Inclusion of sarcopenia within MELD (MELD-Sarcopenia) and the prediction of mortality in patients with cirrhosis. Clin Transl Gastroenterol. 2015; 6: e102
3. Lim SL, Ong KC, Chan YH, Loke WC, Ferguson M, Daniels L. Malnutrition and its impact on cost of hospitalization, length of stay, readmission and 3-year mortality. Clin Nutr. 2012;31(3):345-350
4. Moctezuma-Velázquez C, García-Juárez I, Soto-Solís R, Hernández-Cortés J, Torre A. Nutritional assessment and treatment of patients with liver cirrhosis. Nutrition. 2013;29(11-12):1279-85
5. Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP et al. What is subjective global assessment of nutritional status? J Parenter Enteral Nutr 1987; 11: 8–13
6. White JV, Guenter P, Jensen G, Malone A, Schofield M. Consensus statement: Academy of Nutrition and Dietetics and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition: characteristics recommended for the identification and documentation of adult malnutrition (undernutrition). JPEN J Parenter Enter Nutr 2012;36:275e83
7. Casanova MJ, Chaparro M, Molina B, Merino O, Batanero R, Dueñas-Sadornil C et al. Prevalence of Malnutrition and Nutritional Characteristics of Patients With Inflammatory Bowel Disease. J Crohns Colitis. 2017; 4;11(12):1430-1439
8. Miranda Lomer. Advanced Nutrition and Dietetics in Gastroenterology. Ed. Wiley Blackwell 2014.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe