Newsflash
Ars Medici

De ce e nevoie de un grup de lucru pentru diabet

de Dr. Daciana TOMA - sept. 12 2016
De ce e nevoie de un grup de lucru pentru diabet
În 2015, conform datelor OMS1, 422 de milioane de persoane (adică 8,5% din populația adultă a lumii) sufereau de diabet zaharat (DZ). Mai mult, se estimează o creștere a prevalenței DZ la 642 de milioane de pacienți în 2040 (conform Federației internaționale de diabet – IDF2, 2015). Apoi, deloc de neglijat, unul din doi adulți cu DZ este nediagnosticat3. În România, la nivelul aceluiași an, situația era următoarea: prevalența în populația generală de 1.544,1 (8,4%). În 2014, s-au raportat 65.179 de internări (INS) și 17.285 de decese (conform CNPSS, grupa de vârstă 20–79 de ani). Incidența DZ în 2014 a fost de 68.807 pacienți.
Diabetul zaharat reprezintă a șasea cauză de deces la nivel mondial, este factor de risc independent pentru patologia cardiovasculară, cu impact direct asupra morbidității și mortalității cardiovasculare și constituie principala cauză de cecitate, de boală cronică de rinichi, de amputație netraumatică a membrelor inferioare.
Accesul populației la îngrijiri de specialitate este, de multe ori, dificil pentru că 46,15 % din populația României trăiește în mediul rural.
Pe de altă parte însă, în managementul DZ, se înregistrează permanent progrese referitoare la: intervențiile asupra factorilor de risc, diagnosticul precoce, criteriile de diagnostic, țintele terapeutice, conținutul și ritmul vizitelor de monitorizare, clasele terapeutice noi.
În aceste condiții și ținând cont de faptul că medicina este o știință în continuă schimbare, iar sursele de informare sunt multiple, dar calitatea informațiilor variază, pentru a face față noilor provocări și a practica o medicină bazată pe dovezi, medicul de familie român are nevoie să fie ancorat în realitatea științifică. Așa a apărut nevoia înființării unui grup de lucru de diabet, nutriție și boli metabolice la nivelul Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru că atât pacienții cu risc de a face diabet, cât și pacienții cu DZ sunt în îngrijirea medicului de familie (cu atât mai mult cu cât pacienții cu DZ au frecvent multiple comorbidități).
Obiectivele principale ale grupului sunt cercetarea, informarea, educația medicală. Vrem să oferim instrumente utile pentru practica medicului de familie, cu scopul de a crește implicarea acestuia în prevenția și diagnosticarea precoce a DZ, în managementul clinic și astfel să creștem calitatea îngrijirii pacienților cu diabet zaharat. De asemenea, vrem să încurajăm colaborarea cu alte specialități, într-o abordare multidisciplinară a pacientului. În plus, grupul își va asuma luări de poziții în relațiile cu terți pe probleme care privesc managementul pacientului diabetic și prevenirea afecțiunii.
Este important să creștem nivelul de pregătire a medicilor de familie, dar este la fel de important să facem presiuni pentru armonizarea legislației în vigoare cu recomandările ghidurilor naționale și internaționale de diabet. Un exemplu simplu ar fi că, la ora actuală, medicul de familie face monitorizarea pacientului cu DZ, fără a avea dreptul de a recomanda determinarea HbA1c, element central, de altfel, în monitorizarea bolii.
Activitatea grupului până în prezent a cuprins participări la evenimente medicale (congrese și conferințe naționale și internaționale, simpozioane locale, ateliere etc.), precum și articole publicate în Agenda medicului de familie, „Viața medicală“ și alte publicații. În viitorul apropiat, vrem să înființăm site-ul grupului și să demarăm acțiuni de educație a populației.
Cine suntem noi, dincolo de „Grupul de lucru de diabet, nutriție și boli metabolice“? Aflați informații despre noi la adresawww.snmf.ro/diabet.

  

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro


Notă autor:

1. WHO Global report on diabetes

2. IDF Diabetes Atlas, ediția a șaptea, 2015

3. Beagley J et al. Global estimates of undiagnosed diabetes in adults. Diabetes Res Clin Pract. 2014 Feb;103(2):150-60.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe