Newsflash
Ars Medici

De ce este nevoie de kinetoterapeut în secţia de oncologie?

de Bogdan RACOVIȚĂ - apr. 26 2019
De ce este nevoie de kinetoterapeut în secţia de oncologie?

Rolul activităţii fizice în managementul bolnavilor oncologici a fost confirmat.

Este un motiv în plus pentru a implica mai mult specialiștii kinetoterapeuţi existenţi în România în planurile de îngrijire, atât prin sesiunile de recuperare oferite în spital, cât și prin informaţiile oferite pacientului pentru tot restul vieţii acestuia. VM 17-18, p.7
Statisticile oficiale (Globocan) publicate în 2018 ne arată faptul că în România s-au înregistrat peste 83.000 de cazuri noi de cancer. Cele mai mari incidenţe au fost înregistrate în cazul cancerului pulmonar, în rândul bărbaţilor, respectiv al cancerului mamar, în rândul femeilor.
La nivel naţional există aproximativ 3.000 de kinetoterapeuţi ieșiţi de pe băncile facultăţilor și ei au nevoie să profeseze în această meserie. Datele oficiale ne arată că mai puţin de 15% din kinetoterapeuţii existenţi la nivel naţional profesează pe secţiile de oncologie, indiferent că vorbim de secţii de adulţi sau de pediatrie, atât în cadrul spitalelor de stat și private, al ONG-urilor, cât și al cabinetelor și clinicilor particulare.
În ultimii ani, am văzut numeroase cazuri de pacienţi diagnosticaţi oncologic în spitalele judeţene și orășenești fără acces la serviciile de recuperare sau de reabilitare medicală.
În cel mai rău caz, în zonele ţării de unde provin, ei nu pot beneficia de kinetoterapeut, în urma unui diagnostic oncologic, din motive diverse, inclusiv de management.

Cum poate ajuta kinetoterapia în oncologia adultă sau pediatrică?

Pacienţii diagnosticaţi cu o formă de cancer se confruntă cu un declin din punctul de vedere al funcţiilor fizice, care se instalează odată cu începerea unui tratament specific (de exemplu, tratamentul citostatic și radioterapeutic).
Oboseala la efort este determinată de tratamentul cu citostatice, iar în cadrul recuperării pacientului se abordează readaptarea la efort și reabilitarea cardiopulmonară. Programele de kinetoterapie au ca scop reeducarea posturii, creșterea tonusului muscular, a mobilităţii umărului – de exemplu, la doamnele care au suferit mastectomie de sân totală sau parţială.
Indiferent că vorbim de un pacient adult sau de unul pediatric, dorinţa acestuia este de a-și păstra gradul de independenţă pentru o perioadă cât mai îndelungată, iar prin oferirea de sesiuni de kinetoterapie se poate atinge acest obiectiv. Kinetoterapia vine în sprijinul familiei pacientului diagnosticat oncologic atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Sesiunile de kinetoterapie. Ce pot conţine?

În primul rând, sesiunile de kinetoterapie ar trebui să ţină cont de stadiul și de evoluţia bolii.
Prin discuţii cu pacientul, specialistul poate ajunge la clasificarea unor obiective de bază în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii pacientului, dar și a familiei acestuia. În sesiunile de recuperare și de reabilitare putem oferi sesiuni de masaj terapeutic ori sesiuni de drenaj limfatic (în caz de mastectomie totală sau parţială de sân), exerciţii pasive, exerciţii pasivo-active sau chiar exerciţii active acolo unde evoluţia bolii ne permite. Lucrul cu o rezistenţă minimă poate ajuta la tonifierea musculară. De asemenea, sunt utile exerciţiile de mers, exerciţiile specifice limfedemului.
Dacă stadiul și evoluţia bolii nu sunt favorabile efectuării acestor tipuri de exerciţii, le putem înlocui cu drenajul postural, tapotajul și chiar cu modificările în diferite poziţii decubitale, pentru a preveni apariţia escarelor. La adulţi, o bună recuperare fizică atrage de la sine echilibrul psihic, creșterea încrederii în sine și a calităţii vieţii.

Oncologia pediatrică

Atunci când ne referim la sesiunile de kinetoterapie oferite pacienţilor din cadrul secţiei de oncologie pediatrică, datele problemei se schimbă oarecum, deoarece exerciţiile se fac sub formă de joacă, pentru perceperea cât mai ușoară a exerciţiilor de către copii. Și în cadrul oncologiei pediatrice se pot efectua sesiuni de masaj terapeutic, pe anumite zone musculare sau articulare, precum și exerciţii active, pasive ș.a.

Includerea în echipa multidisciplinară

Pentru folosirea mai eficientă a kinetoterapiei în cadrul schemei de tratament, se poate începe prin deblocarea posturilor sau prin alocarea de posturi de kinetoterapeut la nivelul tuturor secţiilor de oncologie, la nivel naţional, și prin introducerea kinetoterapeutului în echipa interdisciplinară care se ocupă de îngrijirea pacientului, alături de medic, de asistent medical și de psiholog.
Acest lucru poate fi făcut de medicii de secţie sau chiar de Ministerul Sănătăţii, având în vedere că vor exista colegi kinetoterapeuţi care vor dori să facă parte dintr-un departament oncologic pentru oferirea sesiunilor de recuperare și de reabilitare.
Kinetoterapia ajută la creșterea calităţii vieţii pacientului, dar și la îmbunătăţirea serviciilor oferite de spitale la nivel naţional.

Educaţia pacientului. Ce rol are?

Educaţia continuă din punct de vedere kinetoterapeutic ajută la oferirea de informaţii pacientului și familiei acestuia privind statutul său la momentul externării și efectuarea de exerciţii la domiciliu. Această educaţie medicală are un rol foarte important în vederea creșterii stimei de sine și a calităţii vieţii, prin îmbunătăţirea tonusului articular, muscular și mental.
În concluzie, din punctul meu de vedere, este nevoie de kinetoterapeuţi pe secţiile de oncologie, la nivel naţional, pentru oferirea de sesiuni de recuperare, reabilitare și, totodată, pentru oferirea de informaţii necesare pacienţilor cu diagnostic oncologic, pentru a rămâne independenţi pentru o perioadă cât mai lungă.

ETICHETEkinetoterapie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe