Newsflash
Ars Medici

De la cercetare la clinică în proteomică

de Dr. Cristina TĂNASE - dec. 5 2011
De la cercetare la clinică în proteomică

La începutul acestui an, săptămânalul „Viaţa medicală“ anunţa lansarea proiectului „Sisteme de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular)“, cofinanţat de Fondul Social European prin POSDRU 007–2013, derulat de Institutul Naţional „Victor Babeş“ în parteneriat cu UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca. Publicăm, pentru cei interesaţi de proiect, un bilanţ de etapă. (Dr. M. D.)

   Participanţii la programul „Proteomica, de la cercetare la clinică – curs de bază şi aplicaţii practice“, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ Bucureşti, oameni implicaţi în diagnostic, au dovedit că sunt deschişi spre a învăţa ceea ce pe plan internaţional se aplică deja. Pe parcursul a şase luni, 40 de cursanţi – medici, biologi, biochimişti, chimişti care activează exclusiv în sistemul de sănătate – au parcurs o serie de cursuri teoretice şi de aplicaţii practice privind utilizarea tehnicilor proteomice şi posibilitatea implementării acestora în sistemul de sănătate. Cursul a urmărit familiarizarea cu metodologiile curente ale tehnologiilor de vârf în investigaţia proteomică de laborator, instruirea în aplicarea acestor metodologii în scop diagnostic, prognostic şi de monitorizare a terapiei. Au fost prezentate posibilităţile acestor tehnologii în diferite domenii clinice: oncologie, imunologie, cardiologie, reumatologie etc.
   Pe lângă experţii în proteomică aparţinând laboratoarelor de Biochimie şi Imunologie din Institutul „Victor Babeş“, au susţinut prelegeri şi invitaţi străini cu renume internaţional în acest domeniu: prof. dr. Gary Coulton, directorul Departamentului Proteomică de la St. George’s University of London (Marea Britanie) şi prof. dr. Ştefan N. Constantinescu, directorul Departamentului de semnalizare intracelulară de la Ludwig Institute for Cancer Research din cadrul Christian de Duve Institute Bruxelles (Belgia).
   Toată tehnologia proteomică prezentată în cadrul cursului teoretic şi apoi utilizată în aplicaţiile practice se află în dotarea laboratoarelor implicate. Este vorba de echipamente pentru tehnici electroforetice avansate, analiză postelectroforeticăWestern blot, tehnici de imunodetecţie (de la ELISA la protein microarray), multiplexare în fază lichidă, SELDI-TOF – spectrometrie de masă.
   Legăturile profesionale şi umane stabilite în timpul desfăşurării acestui curs, feedbackul pozitiv al participanţilor ne fac să fim încrezători în importanţa derulării acestui tip de proiect. Cursanţii noştri se vor transforma cu siguranţă în viitorii noştri colaboratori.
   Ce ne rezervă viitorul? Anul 2012 se va deschide cu două noi serii de cursuri dedicate proteomicii, programe teoretice şi aplicaţii practice. În funcţie de evoluţia domeniului pe plan internaţional şi întotdeauna în pas cu cererile cursanţilor noştri, angrenaţi în sistemul de sănătate, cursul va fi redefinit constant, punând în prim-plan aplicabilitatea acestor tehnici în clinică, având mereu în minte pacientul şi îmbunătăţirea diagnosticării acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe