Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Deficitul de alfa-1 antitripsină – între fiziologic și patologic

Viața Medicală
Dr. Petru-Emil MUNTEAN vineri, 21 septembrie 2018
    Există numeroase studii clinice în derulare ce își concentrează atenția pe terapia de augmentare cu perfuzii intravenoase de concentrat de alfa-1 antitripsină. Acest proces urmărește obținerea unor concentrații sangvine mai ridicate de alfa-1 antitripsină, ceea ce duce la o protecție pulmonară mai eficientă.
    Alfa-1 antitripsina este o substanță prezentă în mod fiziologic în sânge și este esențială pentru sănătate. Această proteină este sintetizată hepatic și ulterior este eliberată în sânge. Din fluxul sangvin, aceasta se deplasează la nivel pulmonar, unde își începe activitatea.
    Rolul principal al alfa-1 antitripsinei este protejarea plămânilor. Pe parcursul vieții, țesuturile pulmonare sunt expuse zilnic la o varietate de substanțe inhalate, precum: poluanți, germeni, praf și fum de țigară. Activitatea alfa-1 antitripsinei constă în neutralizarea acestor substanțe înainte ca acestea să afecteze plămânul.
    Deficitul de alfa-1 antitripsină este o boală genetică ce poate determina afecțiuni pulmonare și hepatice cronice. La nivel hepatic, deficitul de alfa-1-antitripsină poate conduce la ciroză hepatică. La nivel pulmonar, deficitul se manifestă sub forma emfizemului pulmonar, o afecțiune ireversibilă a plămânilor, care rezultă din distrugerea sacilor alveolari. Totuși, nu toți oamenii dezvoltă emfizem. Cantitatea de alfa-1 antitripsină este, de cele mai multe ori, suficientă pentru a proteja plămânul împotriva distrugerilor tisulare. Majoritatea persoanelor cu nivel de alfa-1 antitripsină mai redus de 30% din valoarea normală vor dezvolta emfizem la un moment dat în timpul vieții.
    Nu există tratament pentru deficitul de alfa-1 antitripsină, dar simptomele emfizemului pot fi ameliorate prin utilizarea bronhodilatatoarelor inhalatorii. Tratamentul simptomatic are efect benefic în special în cazul dispneei. Este esențial, de asemenea, pentru pacienți să renunțe la fumat, să evite expunerea prelungită la praf sau fum și să fie incluși într-un program de reabilitare pulmonară.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC