Newsflash
Ars Medici

Deficitul neurologic recent

de Acad. Constantin POPA - iun. 6 2016
Deficitul neurologic recent
     Deficitul neurologic recent este un motiv frecvent de prezentare la spital în urgență. Acest deficit acoperă practic toată neurologia, întrucât poate fi de origine centrală sau periferică și poate semnala o problemă neurologică severă, care să necesite un tratament specific și urgent, dar, de asemenea, poate fi o cale de acces către o boală neurologică cronică. Anamneza și examenul clinic al pacientului sunt astfel esențiale, întâi pentru a putea preciza simptomele prezentate de pacient, apoi pentru a evalua ansamblul de semne clinice și, în fine, pentru a putea defini sindromul și diagnosticul topografic. Acesta va permite orientarea rapidă a diagnosticului etiologic și examenele complementare necesare.
     Deficitul neurologic se definește prin disfuncția temporară (deficit tranzitoriu) sau lezională (deficit permanent) a unei regiuni a sistemului nervos, fie la nivel central, fie periferic; un astfel de deficit poate fi motor, senzorial, cerebelos sau cognitiv. Nu trebuie confundat cu suferința globală a creierului, ca în cazul pierderilor de conștiență, al comelor sau în cadrul sindroamelor confuzionale.
     Deficitul neurologic poate să implice: sistemul nervos central – leziune cerebrală (encefalică sau de trunchi) sau medulară; sistemul nervos periferic – leziune la nivelul rădăcinilor, plexurilor, trunchiului nervos sau la nivelul fibrelor celor mai lungi.
     Deficitul recent este unul instalat de maximum câteva zile. Instalarea deficitului poate fi bruscă (de la o secundă la alta), rapid progresivă (de la câteva minute la câteva ore) sau progresivă (în câteva zile).

 

Deficitul non-neurologic

 

     Cauzele deficitului non-neurologic pot fi:
     – de origine osteoarticulară – fractură, entorsă, artrită, rupturi la nivelul rotatorilor etc. Durerea este cel mai des pe primul plan. Examenul clinic și cel imagistic permit precizarea leziunii osoase sau articulare (de exemplu, deficitul motor proximal al unui membru superior asociat unei capsulite retractile);
     – vasculare periferice – ocluzie arterială acută (membru mai dureros, alb sau necrozat, puls periferic neperceput), flebită, hematom (în acest caz, durerea este cvasiconstantă);
     – tulburările conversive – teritoriu motor sau senzorial aparent „aberant“, fără o distribuție anatomică, discordanțe în examenul clinic, acuze schimbătoare.
     Pentru tulburările de vorbire, echilibru și vedere, cauzele non-neurologice pot avea origine ORL sau oftalmologică. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe