Newsflash
Ars Medici

Diagnosticul hematologic al anemiilor la vârstnici

de Dr. Aurelian UDRIȘTIOIU - mai 6 2022
Diagnosticul hematologic al anemiilor la vârstnici

Anemia este un factor de risc independent pentru morbiditate și mortalitate într-o serie de tulburări comune vârstnicilor, inclusiv cancer, boli renale și boli cardiace. Diagnosticul cauzelor sindromului anemic trebuie să se bazeze pe rezultatele medicinei de laborator, împreună cu interpretarea clinicianului.

Sondajul naţional de examinare a sănătăţii și nutriţiei din SUA NHANES III a avut scopul de a identifica frecvenţa anemiei și utilitatea testelor de laborator pentru depistarea anemiei la vârstnicii spitalizaţi, precum și cauza acestei anemii (1).

Criteriile Organizației Mondiale a Sănătății au definit anemia prin concentrația de hemoglobină de <13 g/dL pentru bărbații adulți și <12 g/dL pentru femeile adulte. Studiile recente au definit gradul de anemie ușoară ca o concentrație de hemoglobină de 10,0-11,9 g/dL la femei și de 11-12,9 g/dL la bărbați.

O analiză prospectivă a fost efectuată la 140 de adulţi cu vârsta peste 65 de ani care sufereau de boli cronice (vârsta medie 72 de ani, interval 65-80 de ani), internaţi în spital.

Testele de laborator pentru precizarea diagnosticului de anemie au inclus hemoglobina (HGB), hematocritul (HCT), indicii eritrocitari – volumul celular mediu (MCV), hemoglobina medie celulară (MCH), concentraţia medie a hemoglobinei corpusculare (MCHC), lăţimea distribuţiei celulelor roșii (RDW), numărul de reticulocite (RET) –, fierul seric, capacitatea totală de legare a fierului (TIBC), indicele de saturaţie a transferinei (IST), nivelul feritinei.

Numărul de reticulocite a fost calculat prin analiza microscopică a lamelor colorate cu albastru cresil strălucitor (normal range: 0,5-1,5%). Indicele producţiei de reticulocite (RPI) a fost calculat folosind formula: RPI = RET% x HCT/45/timp de maturare a reticulocitelor, unde timpul de maturare (zile de supravieţuire a reticulocitelor în sângele periferic) a fost considerat de o zi pentru HCT 36-45%, de 1,5 zile pentru HCT 26-35%, de două zile pentru HCT 16-25% și 2,5 zile pentru HCT <15%. Un RPI<2 la o persoană cu anemie indică eritropoieză ineficientă, în timp ce valorile >2 indică compensarea scăderii supravieţuirii globulelor roșii (sângerare, hemoliză) (2).

Doar 33 de pacienţi au avut rezultate normale pentru toţi parametrii hematologici în hemograma completă (CBC + 5 Diff), în timp ce alţi 16 pacienţi au avut HGB și HCT în valori normale, dar indicii MCV (media = 72 fL, SD = 2,1) și MCH (media = 24,3 pg, SD = 1,6) scăzuţi. Dintre cei 91 de pacienţi anemici, 69,2% au avut anemie ușoară (HGB a scăzut la o medie de 11,6 g/L), în timp ce restul pacienţilor cuprinși în studiu, în proporţie de 30,8%, au avut anemie severă. Toţi bolnavii din grupul cu anemie severă au avut un număr scăzut de reticulocite (RET), cu o medie de 0,2%.

Cauzele anemiei

Cel mai frecvent întâlnită a fost anemia de boală cronică, responsabilă pentru aproape jumătate dintre cazuri. Hormonul peptidic hepcidina, secretat de ficat, controlează concentraţia de fier în plasmă prin inhibarea exportului de fier din macrofage și scăderea absorbţiei fierului din intestin. Nivelul hepcidinei este crescut în anemia bolilor cronice. O cincime dintre cazuri au avut anemie specifică insuficienţei renale cronice, din cauza lipsei producţiei de eritropoietină. Doar 15% dintre cazuri au fost urmare a deficienţei de fier, o cauză comună a anemiei la persoanele mai tinere (3).

Discuţii

În acest studiu, prezenţa celulelor hipocrome pe frotiul din sângele periferic, reprezentând >10% din totalul eritrocitelor, a fost considerată deficit de fier funcţional (ID) atunci când a fost confirmată de fierul seric scăzut, cu niveluri scăzute de feritină. Anemia prin deficit de fier (IDA) trebuie diferenţiată de anemia din bolile cronice (ACD) și de talasemie, care pot provoca și microcitoză.

Măsurarea capacităţii totale de legare a fierului (TIBC) este o metodă indirectă de evaluare a nivelurilor de transferină. Creșteri ale TIBC au apărut în deficitul de Fe (anemie feriprivă), iar scăderea TIBC a survenit în talasemie, anemie sideroblastică, ciroză hepatică, afecţiuni renale, hipertiroidism, afecţiuni maligne și boli inflamatorii cronice.

Nivelul IST a scăzut în carenţa de fier din sindroamele inflamatorii, infecţii, afecţiuni reumatice, afecţiuni maligne, și a crescut în diverse situaţii: hemocromatoză, ciroză hepatică, insuficienţă medulară, anemie megaloblastică, talasemie, anemie hemolitică, anemie sideroblastică și saturnism (4).

La pacienţii fără o cauză evidentă de anemie s-a recomandat examinarea măduvei osoase. Cinci pacienţi au prezentat neutropenie și trombocitopenie, cu prezenţa blaștilor <5% în sângele periferic și cu macrocitoză, indicând un sindrom mielodisplazic. Chiar și cu unele teste suplimentare, cum ar fi hemosiderina, receptorul solubil al transferinei și acidul metilmalonic, crescut în deficitul de vitamina B12, la unele persoane în vârstă nu a putut fi explicată cauza anemiei.

Prezenţa limfocitozei cu un număr de limfocite mai mare de 5.000 pe microlitru (µl) în valoare absolută la un individ în vârstă a ridicat o suspiciune de leucemie limfocitară cronică. Au fost efectuate teste de confirmare a diagnosticului, în special citometria de flux, cu prezenţa markerilor de membrană, CD5, antigene pan B: CD19, CD20, CD23, CD28, expresia pe suprafaţă a unui singur tip de lanţ ușor, kappa sau lambda, CD38 ca marker de agravare a LLC.

Anomaliile morfologice evidenţiate la examinarea măduvei osoase, cu cel puţin 20% celule blastice în măduvă sau în sânge, nuclei bi-lobaţi sau nesegmentaţi (anomalie pseudo-Pelger-Huet), observate în cele din urmă la acești pacienţi, au sugerat sindroame mieloproliferative și limfoproliferative acute sau cronice.

Concluzii

Anemia la vârstnici este o problemă extrem de frecventă și este asociată cu o mortalitate crescută și cu o calitate mai slabă a vieţii legată de sănătate, indiferent de cauza de bază a hemoglobinei scăzute. Acest studiu transversal oferă dovezi de anemie la 30,8% dintre pacienţii în vârstă spitalizaţi și arată o asociere între anemie și inflamaţie. Diagnosticul cauzelor sindromului anemic trebuie să se bazeze pe rezultatele medicinei de laborator, împreună cu interpretarea clinicianului.

Intervențiile terapeutice, cum ar fi îmbunătățirea aportului nutrițional, tratamentul posibilelor cauze ale unui nivel scăzut de hemoglobină, tratamentul afecțiunilor cronice care pot avea un impact asupra nivelului de hemoglobină sau abordările farmacologice pentru corectarea deficitului de fier pot preveni instalarea anemiei (5).

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe