Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Disforia

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN miercuri, 12 octombrie 2011

   Având numeroase elemente comune cu distimia, o altă tulburare afectivă, disforia se înfăţişează ca o stare psihică demnă de luat în seamă, dat fiind că raritatea ei nu este îndoielnică. Etimologic vorbind, distimia înseamnă o tulburare a afectelor, în timp ce disforia se referă la o nepotrivire a dispoziţiei sentimentale. Deosebirile merg mai departe, în aşa fel încât, dacă distimia îşi găseşte locul în tratatele uzuale de psihiatrie şi în Manualul de Diagnostic şi Statistică a Bolilor Mintale (DSM), disforia lipseşte, dar este „împroprietărită“ de W. W. Meissner în valoroasa lui carte: The Borderline Spectrum, publicată în 1984. Acest autor îi rezervă în volum un spaţiu copios, o descrie în amănunţime şi o ilustrează cu trei cazuri. Pentru că, repetăm, stările disforice sunt întâlnite în practica psihiatriei de cabinet mai des decât se menţionează, ne folosim de observaţia unei paciente pentru a atrage atenţia asupra aceste configuraţii psihice borderline. (...)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.