Newsflash
Ars Medici

Disforia

de Dr. Alexandru TRIFAN - oct. 12 2011
Disforia

   Având numeroase elemente comune cu distimia, o altă tulburare afectivă, disforia se înfăţişează ca o stare psihică demnă de luat în seamă, dat fiind că raritatea ei nu este îndoielnică. Etimologic vorbind, distimia înseamnă o tulburare a afectelor, în timp ce disforia se referă la o nepotrivire a dispoziţiei sentimentale. Deosebirile merg mai departe, în aşa fel încât, dacă distimia îşi găseşte locul în tratatele uzuale de psihiatrie şi în Manualul de Diagnostic şi Statistică a Bolilor Mintale (DSM), disforia lipseşte, dar este „împroprietărită“ de W. W. Meissner în valoroasa lui carte: The Borderline Spectrum, publicată în 1984. Acest autor îi rezervă în volum un spaţiu copios, o descrie în amănunţime şi o ilustrează cu trei cazuri. Pentru că, repetăm, stările disforice sunt întâlnite în practica psihiatriei de cabinet mai des decât se menţionează, ne folosim de observaţia unei paciente pentru a atrage atenţia asupra aceste configuraţii psihice borderline. (...)  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe