Newsflash
Ars Medici

Dreptul copiilor la o viață sănătoasă

de Dr. Valentin PANTEA - iul. 1 2016
Dreptul copiilor la o viață sănătoasă
     În prezent, România cunoaște o scădere a acoperii vaccinale, cauzele fiind multiple. Cea mai evidentă dintre ele pare a fi refuzul părinților, aici identificând două categorii de părinți: educați și analfabeți. Părinții educați se lasă influențați de campaniile antivaccinare, duse în special pe rețelele de socializare, în care se implică inclusiv așa-zise vedete, pe principiul că la fotbal, politică și medicină ne pricepem cu toții. Acești părinți sunt atât de convinși de respectivele campanii, încât semnează în foaia copilului că refuză vaccinarea și își asumă răspunderea. La o analiză mai atentă a situației, aceștia ar trebui să-și dea seama că ei înșiși au beneficiat de avantajul vaccinării în mica copilărie și că nu au niciun motiv de a refuza copiilor lor aceste beneficii.
     În cazul părinților analfabeți, proveniți din populații cu probleme socio-economice, refuzul nu vine în mod direct, ei chiar afirmând că se vor prezenta cu copilul la vaccin, dar practic vin la cabinet doar atunci când copiii sunt bolnavi și nu pot fi vaccinați.
     Poate părea incredibil, dar există și medici care se opun vaccinării. De regulă, aceștia sunt cei care preferă tratamentele alternative gen homeopatie sau naturopatie. Din discuțiile cu homeopații, am înțeles că ei se opun vaccinării pentru că „vaccinul modifică modul reacțional al organismului“. Din păcate, aceștia uită că și boala în sine face același lucru, iar urmările ei sunt cu mult mai severe decât toate reacțiile adverse ale vaccinului. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, o epidemie de poliomielită din Thailanda a lăsat în urmă peste o sută de decese și peste o mie de copii cu sechele neurologice. Și atunci se pune întrebarea: Ce este mai bine pentru copil, să-i modifici „modul reacțional cronic al organismului“ vaccinându-l, sau să-l lași să facă boala respectivă, riscând să rămână cu sechele serioase sau chiar să moară?
     O altă problemă a scăderii acoperirii vaccinale o reprezintă lipsa periodică a vaccinurilor, cauzată de sincopele în aprovizionarea cu vaccin de la Ministerul Sănătății, respectiv direcțiile de sănătate publică.
     Ca medic de familie direct implicat în imunizarea pacienților încerc să cresc rata vaccinărilor, convins fiind că acest lucru este benefic pentru pacienții mei. Cea mai mare problemă o întâmpin în cazul sugarilor proveniți din populația defavorizată socio-economic, în special din rândul popu­lației rrome. Încerc prin tot felul de metode să motivez mamele să vină cu copiii la cabinet. Una din metodele care a avut succes, dar numai în cazul fetițelor, a fost să cumpăr un pistol de montat cercei și cercei medicinali și să-i ofer fetițelor la efectuarea completă a primului ciclu de vaccinare (primele patru doze efectuate la cabinet până la vârsta de 12 luni). Din punct de vedere economic, am pierdut peste zece lei per copil din cei 40 de lei oferiți de minister pentru aceste vaccinuri, dar am înregistrat un boom al vaccinărilor. Nu pot spune însă că această metodă a fost sută la sută eficientă și nici recomandabilă în majoritatea cazurilor.
     Din discuțiile cu colegii, am aflat că unii medici de familie se deplasează acasă la sugari pentru a-i vaccina. Întrucât această metodă consumă energie și timp (este indicată doar în cazul campaniilor ocazionale, nu de rutină) ea nu poate fi recomandată la scară largă și pe timp nelimitat, mai ales că, la intervale bine stabilite, este nevoie de prezența sugarului în cabinet, pentru bilanțul de sănătate (măsurarea perimetrelor cranian, toracic, a taliei și cântărirea).
     În concluzie, nu consider suficient interesul și profesionalismul medicului de familie pentru creșterea acoperirii vaccinale, aici fiind nevoie și de intervenția organelor competente la nivel național. Sunt necesare campanii naționale de explicare a beneficiilor vaccinării și riscurilor la care sunt expuși copiii nevaccinați. Mai mult, după modelele din Statele Unite ale Americii și Franța, unde vaccinarea a devenit obligatorie prin lege, și în România ar putea fi elaborate legi care să oblige părinții să se prezinte cu copiii la cabinete în vederea vaccinării. Se pare că noua lege a vaccinării, care se află în dezbatere, va aduce sancțiuni împotriva părinților care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor prin programul național de vaccinare. La baza acestei obligații, ar putea sta dreptul copiilor la o viață sănătoasă, precum și împiedicarea propagării unui agent patogen contagios în populație.
     Merită să menționăm, în final, ca o dovadă în plus că vaccinurile sunt eficiente, că imunoterapia este singura metodă medicală care a eradicat o patologie – variola.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la
adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe