Newsflash
Ars Medici

Educația medicală, o preocupare continuă

de Mircea TIMOFTE - nov. 1 2017
Educația medicală, o preocupare continuă
     În fiecare an, în luna octombrie, se celebrează ziua internațională a profesorului. Este o zi importantă, pentru că ceea ce suntem noi astăzi datorăm, în mare măsură, celor care ne-au ghidat devenirea ca oameni și ca profesioniști. Am crescut, moral și intelectual, având mereu alături un dascăl gata oricând să ne ofere răspunsuri la întrebări, să ne învețe tot ce știe, pentru ca noi să purtăm mai departe torța cunoașterii și să dăruim, la rândul nostru, tot ce putem pentru a ne îndeplini angajamentul profesional, pentru a fi, mereu, în slujba oamenilor. Astfel, profesorii devin repere importante, care ne însoțesc pe tot parcursul vieții.
     Pentru a ne exercita profesia la cel mai înalt nivel, nu învățăm numai în școală, alături de profesori. Noi învățăm continuu, din prima zi în care interacționăm cu pacienții până când decidem să ne retragem din viața profesională. Dinamica impusă de practica profesională este la cote din ce în ce mai mari, de aceea ne trebuie aptitudini, abilități de comunicare, asertivitate, înțelegere și valorizare a diferențelor culturale. Trăim într-o lume în care migrația profe­sională este un fapt obișnuit, iar capacitatea de a lucra eficient în echipă este o condiție de bază pentru asigurarea siguranței pacientului.
     Pentru aceasta este nevoie de o deschidere către conceptul de învățare pe tot parcursul vieții, pentru o dezvoltare profesională continuă. Într-o profesie dinamică, educația profesională continuă nu mai este de mult o opțiune. Programul național de educație medicală continuă al Ordinului asigură astfel un fundament pentru garantarea, în orice context, a celor mai bune servicii de îngrijiri sanitare furnizate populației.
     Toate documentele strategice importante ale organismelor internaționale și naționale conțin și plasează educația continuă pe un loc important. La nivel global, comunitățile internaționale și naționale de practicieni dedică acestui subiect o importanță majoră, aducând frecvent în atenție aspecte ce trebuie îmbunătățite, teme de interes general pentru practicieni, tendințe și prognoze care trebuie considerate.
     Recent, la Dublin a avut loc un eveniment care s-a desfășurat sub egida Facultății de asistenți medicali ai colegiului irlandez (RCSI) și a Consiliului european al asistenților medicali. La discuții au participat reprezentanți din Franța, Italia, Grecia, Croația, România, Cipru, Ungaria, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Lituania, Olanda și insulele Feroe. Scopul seminarului a fost de a analiza interesul față de propunerea RCSI de cooperare privind înființarea unui centru european de excelență pentru dezvoltarea profesională continuă (DPC), dedicat asistenților medicali. Centrul va susține dezvoltarea și consolidarea sistemelor naționale DPC, schimbul de informații și cercetarea pentru susținerea abordărilor bazate pe dovezi referitoare la DPC, și totodată va reprezenta un sistem de referință și excelență pentru facilitarea recunoașterii internaționale a DCP. Cei prezenți, inclusiv participanții din România, și-au exprimat interesul și susținerea pentru dezvoltarea propunerii, urmând ca, în funcție de sursele de finanțare identificate, să contribuie la dezvoltarea infrastructurii și activității centrului.
     Este un proiect necesar, care va ridica nivelul educației medicale din Europa și va contribui substanțial la imaginea profesiei pe plan internațional. Ne dorim să fim beneficiari ai serviciilor oferite de un astfel de centru, ne dorim profesori și studenți animați de pasiune și profesionalism, care să asigure răspunsuri la nevoile de educație medicală continuă ale celor care își exercită profesia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe