Newsflash
Ars Medici

Efectele pozitive ale „taxei pe viciu“

de - iul. 22 2009
Efectele pozitive ale „taxei pe viciu“
      Dl Emil Boc, prim-ministrul României, alături de dnii dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, prof. dr. Mircea Beuran, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, ş.a. au inaugurat, vineri, 10 iulie a.c., la sediul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), Centrul de instruire în ecografie, un departament destinat pregătirii medicilor rezidenţi din urgenţă. Scopul acestuia este specializarea medicilor care lucrează în departamentele de urgenţe, pentru recunoaşterea cu uşurinţă a unor afecţiuni întâlnite frecvent în serviciile de urgenţă, mai ales în cazul traumatismelor. În acest fel, medicii pot folosi ecografiile în mod curent, stabilind rapid diagnosticul şi tratamentul adecvat, fără a mai trimite pacientul către alţi specialişti.
      În România mai există alte cinci centre de instruire, dotate cu simulatoare pentru efectuarea ecografiilor, în spitalele judeţene de urgenţă din: Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, Arad şi Craiova. Centrele de instruire în ecografie sunt o investiţie a Ministerului Sănătăţii, cu fonduri ale Băncii Mondiale. Valoarea unui centru se ridică la peste 61.000 de euro.
     Premierul şi ceilalţi oficiali au mai vizitat şi Unitatea de primiri urgenţe a spitalului, acolo unde funcţionează sistemul electronic de triaj al pacienţilor pe coduri, precum şi viitoarea secţie ATI, aflată în proces de reabilitare, printr-o investiţie de 5.000.000 de lei. Nu a fost omis nici departamentul de Chirurgie, care beneficiază de unul din cei doi roboţi chirurgicali DaVinci din România (celălalt fiind la Institutul Clinic Fundeni).
     Dl Emil Boc a subliniat, cu această ocazie, faptul că Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti este cea mai modernă instituţie de urgenţă din România, rodul unei investiţii de peste 300 de milioane de euro, prin Banca Mondială, în vreme ce infrastructura a fost asigurată prin investiţii ale Primăriei Sectorului 1. Cele mai moderne sisteme pentru primirea urgenţelor, prezente aici, constituie, în opinia prim-ministrului, un exemplu ce trebuie multiplicat la nivelul întregii ţări. „Vom avea în vedere soluţii pentru dotarea unităţilor din România cu roboţi medicali“, a mai adăugat dsa.
     La rândul său, dl dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii, a ţinut să precizeze că investiţiile în dotări sunt finanţate din taxa pe viciu, prin care se colectează aproximativ 300 de milioane de euro anual. Cu toate acestea, „pentru a atinge platoul tehnologic minim impus de Uniunea Europeană, avem nevoie de minimum două miliarde de euro (evaluare făcută de Banca Mondială în 2003). Suntem departe: din 431 de spitale, foarte multe sunt încă la nivelul anilor ’80, dar trebuie să avem şi spitale în care să se desfăşoare acte medicale de înaltă performanţă. Cu sprijinul Guvernului, vom mai avea încă 15 spitale regionale în următorii patru ani. Avem multe spitale universitare unde MS trebuie să investească, pentru că e mai eficient să tratăm aici nişte pacienţi, decât în străinătate. (...) Este păcat să nu utilizăm banii din taxa pe viciu pentru a cumpăra echipamente de înaltă performanţă, nu ne mai putem permite să cumpărăm echipamente de nivelul anilor ’90. Dacă banii nu sunt investiţi în echipamente de înaltă performanţă*, vor fi luaţi de Ministerul de Finanţe. Medicina nu îşi poate permite să piardă vreun ban!“.

 

Notă autor:

*conform Titlului XI al Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile pot fi folosite „pentru investiţii în infrastructura sistemului sanitar public, finanţarea programelor naţionale de să

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe