Newsflash
Ars Medici

Embolia cerebrală non-trombotică

de Acad. Constantin POPA - sept. 10 2015
Embolia cerebrală non-trombotică

Anumite materiale embolice care intră în circulația sistemică și în cea cerebrală nu au originea în inimă, aortă sau arterele cervico-craniene și nu sunt compuse din elemente sanguine sau din trombi. Tipurile de particule sunt diverse, așa cum sunt și sindroamele și circumstanțele de embolie cerebrală. Bulele grăsoase și gazoase produc microembolism la nivelul mai multor artere cerebrale mici, provocând un sindrom de tip encefalopatic, în timp ce tumorile și emboliile cu corpi străini blochează de regulă artere unice, provocând sindroame de accidente vasculare cerebrale.

 

Embolia grăsoasă

 

     Embolia grăsoasă apare mai des după traumatisme serioase care provoacă fracturi osoase. Oasele lungi și cele pelvine sunt cel mai des afectate, în special femurul. Uneori, sindromul de embolie grăsoasă apare după intervenții chirurgicale la nivelul cordului, atunci când se accesează atriile sau ventriculii pacienților cu boli hematologice, cum este siclemia (homozigoți SS). În cazul pacienților cu siclemie, grăsimea își are originea la nivelul osului și în patologia măduvei spinării. Mecanismul clar al emboliei grăsoase după operație pe cord deschis este incert, însă grăsimea provenită după sternotomie sau de la nivelul epicardului poate să pătrundă direct în circulația sistemică. Alte tulburări care produc leziuni la nivelul măduvei osoase pot, ocazional, să provoace embolie grăsoasă. Un raport (citat de Caplan) a descris un pacient cu limfom agresiv care interesa osul și care a decedat în urma unei embolii grăsoase masive la nivelul creierului, plămânului și altor organe.
         Există două ipoteze principale privind patogeneza sindromului de embolie grăsoasă. Potrivit teoriei mecanice, sursele de grăsime ar fi măduva osoasă sau alte localizări ale grăsimii. Osul sau locul unde se află depozitele de țesut adipos sunt lezate, iar globulele de grăsime intră în vasele sanguine afectate de la nivelul leziunii. Creșterea presiunii tisulare locale aferente traumatismului promovează accesul grăsimii în compartimentul intravascular. Potrivit teoriei biochimice, grăsimea intravasculară este derivată din lipide mobilizate din depozitele adipoase din corp. Eliberarea de catecolamine, pierderea stabilității emulsiei de chilomicroni și alte perturbări biochimice care rezultă din evenimente traumatice și o varietate de boli acute promovează formarea și mobilizarea globulelor grăsoase. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe