Beneficiind de o vastă experienţă în intervenţii urologice minim invazive, Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti, condusă de dl prof. dr. Petrişor Geavlete, prezintă o serie de aspecte endourologice din patologia aparatului urinar inferior, într-un articol bogat ilustrat. (...) "> ENDOUROLOGIA în patologia aparatului urinar inferior - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

ENDOUROLOGIA în patologia aparatului urinar inferior

ENDOUROLOGIA în patologia aparatului urinar inferior

   Beneficiind de o vastă experienţă în intervenţii urologice minim invazive, Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti, condusă de dl prof. dr. Petrişor Geavlete, prezintă o serie de aspecte endourologice din patologia aparatului urinar inferior, într-un articol bogat ilustrat. (...)
 

    Iniţial limitată la tratamentul unor cazuri selecţionate, endourologia şi-a găsit ulterior aplicabilitatea în aproape toate afecţiunile aparatul urinar. Aceasta se datorează progreselor tehnice ale aparaturii endoscopice, miniaturizarea permiţând folosirea unei multitudini de instrumente, de la pensele de biopsie şi ansa de rezecţie până la fibra laser. Progresele au făcut ca o serie de procedee de investigaţie şi tratament care înainte erau posibile numai pe cale chirurgicală deschisă să poată fi efectuate endoscopic. Astfel, indicaţiile şi rezultatele utilizării endourologiei în tratamentul unor afecţiuni din ce în ce mai numeroase sunt deja analizate pe perioade semnificative de timp. De la litiază la patologia tumorală, de la malformaţii la leziunile traumatice sau iatrogene, paleta este în continuă creştere. Evident, accesul la aceste metode nu este omogen, endourologia de mare performanţă putând fi practicată numai în centre cu dotarea tehnică şi umană corespunzătoare. Sloganul „never through always from down“ este evident unul dintre obiectivele actuale. Principalul obiectiv al endourologiei este dezvoltarea unor tehnici ale căror rezultate să le egaleze pe cele ale intervenţiilor deschise, dar cu morbiditate asociată redusă, spitalizare mai scurtă şi reintegrare socială şi profesională rapidă.
    Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti a făcut eforturi permanente de aliniere la standardele moderne, concretizate printr-o gamă foarte complexă de intervenţii minim invazive, unele dintre ele introduse în premieră naţională. Numărul acestor intervenţii a crescut permanent, depăşind 4.000 de operaţii endourologice pe an. Acest volum impresionant a condus la publicarea de articole în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale de mare prestigiu, comunicări la congrese naţionale şi internaţionale, precum şi la publicarea a trei cărţi pe această temă. Cea mai recentă dintre ele („Chirurgia endoscopică a aparatului urinar inferior“, 2010) analizează indicaţiile, tehnica operatorie, rezultatele şi complicaţiile unor proceduri endoscopice consacrate sau abia intrate în arsenalul terapeutic modern.
 
    Patologia uretrală

    Stricturile şi tumorile uretrale, leziunile sfincteriene sau litiaza pot beneficia de tratament minim invaziv. Cazuri selecţionate de stricturi uretrale primitive sau recidivate beneficiază de uretrotomie optică internă efectuată cu lama rece sau laser Nd:YAG (fig. 1), eventual după reperarea poziţiei procesului fibrotic şi ghidarea inciziei cu ajutorul ecografiei. În cazurile dificile, cu obstrucţia completă a lumenului uretral şi care nu au indicaţie de tratament chirurgical deschis, abordul bipolar poate reprezenta o alternativă viabilă. Incizia stricturii poate fi realizată prin metodele mai sus-amintite, ghidată către lumina cistoscopului flexibil introdus anterograd printr-o cistostomie suprapubiană. Controlul vizual permanent prin cele două endoscoape permite practicarea uretrotomiei în condiţii de siguranţă.
    Una din achiziţiile cele mai noi la instrumentarul endourologic din clinica noastră este reprezentat de laserul diodă, utilizat cu precădere în patologia prostatică, dar care poate fi aplicat şi pentru fotovaporizarea stricturilor de uretră sau a tumorilor uretrale (fig. 2).
    O altă metodă aplicată în premieră este reprezentată de stenturile metalice Memokath (fig. 3). Realizate dintr-un aliaj de nichel şi titan (nitinol), acestea sunt termosensibile, fiind uşor de montat sau extras prin aplicarea de ser fiziologic încălzit la 50°C, respectiv 5°C. Aplicarea facilă, cu necesităţi anestezice minime, face aceste stenturi ideale pentru tratamentul stricturilor de uretră la pacienţi cu comorbidităţi asociate, care nu pot beneficia de tehnicile chirurgicale deschise.
    Incontinenţa urinară poate fi tratată, în cazuri selecţionate, prin injectarea de bulking-agents la nivel perisfincterian (fig. 4). Clinica noastră are o experienţă semnificativă în acest domeniu, concretizată şi prin dezvoltarea unui dispozitiv special de injectare.
    Calculii primitivi sau migraţi uretral, precum şi corpii străini de la acest nivel beneficiază de metode endoscopice de extragere (eventual, după litotriţie balistică, electrohidraulică sau ultrasonică).
 
    Patologia prostatică

    Hiperplazia benignă de prostată beneficiază în Clinica de Urologie „Sf. Ioan“ de o gamă largă de tehnici minim invazive.
    Rezecţia transuretrală a prostatei (TURP) este în prezent metoda „gold standard“ de tratament al adenomului de prostată. Deşi a trecut proba timpului, rezecţia monopolară este grevată de complicaţii intra- şi postoperatorii. Introducerea tehnicii bipolare permite efectuarea intervenţiei în soluţie salină, putându-se astfel prelungi timpul operator fără riscul apariţiei sindromului TURP (fig. 5). Această alternativă terapeutică s-a dovedit la fel de eficientă ca TURP, prezentând rezultate foarte bune pe termen lung şi complicaţii postoperatorii imediate minime.
    O nouă variantă a acestei tehnici, vaporizarea bipolară cu plasmă utilizând sistemul TURis („transurethral resection in saline“) a fost introdusă recent în practică, cu rezultate favorabile (fig. 6). În condiţiile obţinerii unor rezultate postoperatorii similare rezecţiei monopolare, se consideră că TURis garantează un maximum de siguranţă şi un nivel relativ redus de complicaţii, cele mai frecvente dintre acestea fiind reprezentate de stricturile uretrale postoperatorii.
    Pentru pacienţii tineri, cu adenoame de prostată de mici dimensiuni cu indicaţie chirurgicală, se poate practica doar incizia transuretrală a prostatei (TUIP), în clinica noastră fiind elaborată o tehnică originală, în forma literei Y inversate (fig. 7).
    Fotovaporizarea green laser a fost practicată de noi în premieră naţională în iunie 2008, necesităţile anestezice reduse, reluarea micţiunilor spontane imediat după intervenţie şi posibilitatea de externare a pacienţilor în primele 24 de ore postoperator transformând-o într-o alternativă minim invazivă atractivă pentru cazuri selecţionate. Foarte recent, s-a utilizat aceeaşi tehnică folosind laserul diodă 150 W, rezultatele pe termen scurt fiind similare cu laserul green.
    Pacienţii taraţi, cu comorbidităţi sau la care alte intervenţii nu sunt indicate pot beneficia de montarea de stenturi metalice Memokath. La pacienţii cu adenocarcinom de prostată în tratament hormonal şi cu obstrucţie subvezicală se poate practica TURP de deblocare sau montare de stenturi prostatice. De asemenea, obstrucţia subvezicală postradioterapie poate beneficia de montarea temporară de stenturi metalice Memokath.
    Un număr semnificativ de cazuri cu litiază prostatică (fig. 9) sau abcese prostatice au beneficiat, în Clinica de Urologie „Sf. Ioan“, de evacuare prin rezecţie transuretrală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe