Newsflash
Ars Medici

Evaluarea calității vieții la pacienții cu osteoartrită operată

Evaluarea calității vieții la pacienții cu osteoartrită operată
     În ciuda faptului că tulburările musculo­scheletice au fost subevaluate pentru o lungă perioadă de timp în ceea ce privește impactul lor social și economic, ele reprezintă acum cea mai frecventă cauză de handicap în țările dezvoltate (1). Osteoartrita este o cauză majoră de dependență și izolare la domiciliu a populației vârstnice iar impactul său poate fi devastator, deoarece vârsta înaintată este de multe ori asociată cu pierderea stării generale de sănătate, prietenilor, membrilor familiei și independenței financiare (2).
     Pacienții care suferă de forme severe de osteoartrită asociate cu deficiențe funcționale sau diferite grade de handicap pot beneficia de o abordare terapeutică comprehensivă, ceea ce înseamnă atât un tratament chirurgical, cât și un tratament de reabilitare. Odată cu dezvoltarea procedurilor chirurgicale complexe, a implanturilor de lungă durată și creșterea experienței practice a chirurgilor, aceste intervenții sunt aplicate unui număr din ce în ce mai mare de pacienți, chiar și foarte în vârstă, care nu au fost anterior candidați pentru o intervenție chirurgicală. În stadiile avansate de osteoartrită, chirurgia este singura intervenție eficientă, cu rolul de a restabili funcționalitatea și calitatea vieții (3).
     Datorită progreselor tehnologice și medicale din ultimul secol, oamenii trăiesc mai mult și nu mai este adecvat a cuantifica succesul medical prin numărul de ani pe care un individ îi trăiește după o afecțiune, astfel încât independența și capacitatea funcțională au devenit criteriile importante de evaluare în medicină (4).
     Funcționalitatea pacientului reprezintă principala preocupare a medicinii moderne. Clasificarea internațională a funcționalității, incapacității și a stării de sănătate (CIF) oferă un instrument științific internațional de evaluare a funcționalității și dizabilității, făcând trecerea de la un model medical strict la un model biopsihosocial complex (5). Acesta evaluează handicapul sub toate aspectele sale: deficiențe ale funcțiilor organismului și ale structurilor corpului, limitări de activitate la nivel personal și restricții de participare la nivel social. Acesta oferă, de asemenea, o clasificare și un model de evaluare a mediului social și construit (6, 7). Scopul CIF este de a oferi un limbaj unic și standardizat pentru a descrie și a califica domeniile sanitare și condițiile aferente și pentru a oferi un fundal comun măsurării efectelor acestora asupra sănătății (8).
     Funcționalitatea este punctul de plecare al strategiilor de reabilitare, care au scopul de a permite persoanelor cu diferite condiții de sănătate care se confruntă sau sunt susceptibile de a experimenta dizabilități să atingă și să mențină funcționarea optimă, în interacțiune cu mediul lor (9, 10). Dezvoltarea seturilor CIF reprezintă o abordare importantă pentru a aplica această scală în practică de reabilitare (11). Asemenea altor afecțiuni cronice, a fost stabilit un set CIF și pentru osteoartrită (12). (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe