Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Evaluarea imagistică a biologiei celulare a plăcii carotidiene (1)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA marţi, 17 martie 2015

   Accidentul vascular cerebral (AVC) este cauza principală de deces şi morbiditate în întreaga lume; 20% din pacienţii cu AVC pot suferi atacuri ischemice tranzitorii (AIT) sau AVC minore, ce reprezintă semnale de alarmă, care pot oferi astfel un interval de timp necesar pentru o prevenţie eficientă. În plus, o proporţie semnificativă din accidentele vasculare cerebrale sunt de tip tromboembolic, rezultând din plăci aterosclerotice de la nivelul bifurcaţiei carotidiene. S-a arătat că aceste AVC pot fi prevenite eficient prin endarterectomie carotidiană sau prin angioplastie carotidiană şi utilizarea stenturilor. În practica clinică actuală, bazată pe rezultatele unor studii mari controlate randomizate, precum NASCET (North American Symptomatic Carotid Endarterectomy Trial) sau ECST (European Carotid Surgery Trial), selecţia pacienţilor pentru revascularizare implică în primul rând identificarea severităţii stenozei arteriale. Acest grad de severitate este, de regulă, măsurat prin metode imagistice convenţionale, precum ecografia Doppler, angiografia cu substracţie digitală intraarterială (DSA) sau, mai recent, angio-IRM sau angio-CT. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.