Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Evaluarea imagistică a biologiei celulare a plăcii carotidiene (4)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA luni, 6 aprilie 2015

Evaluarea imagistică a activităţii proteazei

 

Macrofagele active biologic în cadrul plăcilor exprimă o serie de proteaze, care pot degrada matricea extracelulară şi, astfel, favorizează ruptura plăcii. Astfel de proteaze pot fi catepsinele şi metaloproteinazele matriceale (MMP), posibili markeri pentru imagistica aterosclerozei şi vulnerabilitatea plăcii. Chen şi colab. au dezvoltat un reper imagistic, care, după activarea selectivă prin catepsina-B, a evidenţiat o fluorescenţă aproape infraroşie, care ar putea fi depistată printr-un sistem imagistic tomografic. După injectarea intravenoasă a semnalizatorului la şoarecii cu deficienţă de apolipoproteină, aceştia au arătat că semnalizatorul a fost extrem de activat în cadrul leziunilor aterosclerotice active şi puternic colocalizat cu imunoreactivitatea catepsinei-B.
Recent, s-a aplicat cu succes o metodă similară pentru evaluarea imagistică a activităţii MMP in vivo. În studiul lui Deguchi şi colab. s-a depistat creşterea fluorescenţei şi colocalizare la acumularea macrofagelor şi activitatea MMP. Alte abordări imagistice pentru evaluarea imagistică neinvazivă a activităţii in vivo a MMP au inclus utilizarea tomografiei computerizate de emisie cu foton unic cu un radioligand bazat pe iod, care inhibă selectiv zonele catalitice active ale MMP. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.