Newsflash
Ars Medici

Evaluarea prin rezonanță magnetică a plăcilor aterosclerotice carotidiene

de Acad. Constantin POPA - oct. 14 2016
Evaluarea prin rezonanță magnetică a plăcilor aterosclerotice carotidiene
     Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este foarte importantă pentru studiul plăcilor carotidiene vulnerabile, care stau la baza leziunilor carotidiene. Compararea rezultatelor în care s-a utilizat IRM 1,5 Tesla și IRM 3 T ne conduce la obținerea unor imagini superpozabile unei analize histologice. Experiența laboratoarelor de imagistică permite însă obținerea unor detalii anatomice in vivo. Această metodologie va fi discutată la conferința națională de stroke (AVC), care va fi organizată la București, în perioada 12–14 octombrie 2016, cu participarea unor autori ce utilizează tehnologiile imagistice moderne.
     Ateroscleroza se întâlnește în proporții diferite în accidentele vasculare cerebrale, infarctele de miocard și în moartea subită cardiacă. În ciuda progreselor semnificative în tratamentul aterosclerozei, o mare parte din victimele acestei afecțiuni, care aparent sunt sănătoase, decedează fără a exista simptome prealabile. Provocarea pentru metodele de screening și de diagnostic o reprezintă identificarea pacienților cu risc crescut având leziuni susceptibile să producă tromboză, așa-numitele „plăci vulnerabile“, înainte de apariția evenimentului. Pentru a personaliza și îmbunătăți strategiile de tratament, aceste metode de screening și diagnostic trebuie să poată stabili riscul specific al pacientului de a suferi un eveniment cardiovascular.
     „Plăcile vulnerabile“ sunt plăci aterosclerotice care au o mare probabilitate de a provoca complicații trombotice, precum infarcte miocardice sau accident vascular cerebral. Plăcile care au tendința de a progresa rapid sunt, de asemenea, considerate „vulnerabile“. În afară de stenoză lumenală, structura și morfologia plăcii reprezintă factori determinanți pentru vulnerabilitatea plăcii de a produce episoade cardiovasculare. Recent, a fost propusă o clasificare pentru evaluarea clinică și patologică a plăcilor vulnerabile, care constă în cinci criterii minore și cinci majore pentru a defini plăcile vulnerabile. Aceste caracteristici ale plăcilor au fost bazate pe studii ale arterelor coronariene și au inclus nucleul mare lipidic/necrotic, cu inflamație activă, placă fisurată, stenoză peste 90%, denudare endotelială cu sau fără agregare plachetară superficială și depuneri de fibrină, disfuncție endotelială, noduli calcificați, hemoragie intraplacă, plăci galbene (la angioscopie) și remodelare spre exterior.
     Imagistica prin rezonanța magnetică (IRM) are un potențial unic de a evidenția caracteristicile-cheie ale plăcilor vulnerabile. Totodată, IRM este adecvată pentru acest rol întrucât nu este invazivă, nu utilizează radiații ionizante, permite vizualizarea lumenului și a peretelui vascular și poate fi repetată seriat pentru a monitoriza progresia și regresia. În plus, studiile recente IRMin vivo au arătat că IRM permite evaluarea caracteristicilor de compoziție și morfologice ale plăcilor aterosclerotice. Cu toate acestea, majoritatea studiilor IRM ale arterelor carotide au fost folosite utilizând echipamente IRM 1,5 T. Dezavantajele studiilor IRM cu echipamente de 1,5 T au constat în timpi de scanare relativ mari, de până la 45 de minute, și, de asemenea, între 5 și 20% din subiecți au fost excluși din studii din cauza calității insuficiente a imaginii. În plus, este posibil ca rezoluția spațială de 0,6 x 0,6 mm (0,3 x 0,3 mm2 utilizând tehnici de interpolare) utilizată în mod tipic pentru studiile IRM 1,5 T să nu poată permită identificarea caracteristicilor foarte mici ale plăcilor aterosclerotice, precum calota fibroasă.
     În cele ce urmează, sunt trecute în revistă cerințele tehnice și protocoalele IRM utilizate în prezent în studiile IRM 3 T și potențialul acestora de identificare a principalelor caracteristici ale plăcilor aterosclerotice carotidiene vulnerabile. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe