Bolile comune ale adultului (HTA, DZ, boala coronariană, astmul bronşic, boala ulceroasă, obezitatea, cancerul) sunt multifactoriale, o contribuţie la apariţia acestora având şi factorii genetici.Esenţială în etiopatogenia lor este identificarea variantelor alelice implicate în producerea susceptibilităţii la boală, precum şi a modului în care un anumit genotip, în combinaţie cu factori de risc din mediu, determină boala. În cadrul rubricii Medicina genomică, dl prof. dr. Mircea Covic prezintă studiile de asociere utilizând întregul genom, care au revoluţionat cercetarea factorilor genetici asociaţi cu bolile comune ale adultului.

 "> Genomica bolilor comune ale adultului – o nouă cale pentru optimizarea prevenţiei şi tratamentului lor - Viața Medicală
Ars Medici

Genomica bolilor comune ale adultului – o nouă cale pentru optimizarea prevenţiei şi tratamentului lor

de Prof. dr. Mircea COVIC - iun. 21 2012
Genomica bolilor comune ale adultului – o nouă cale pentru optimizarea prevenţiei şi tratamentului lor

Bolile comune ale adultului (HTA, DZ, boala coronariană, astmul bronşic, boala ulceroasă, obezitatea, cancerul) sunt multifactoriale, o contribuţie la apariţia acestora având şi factorii genetici.Esenţială în etiopatogenia lor este identificarea variantelor alelice implicate în producerea susceptibilităţii la boală, precum şi a modului în care un anumit genotip, în combinaţie cu factori de risc din mediu, determină boala. În cadrul rubricii Medicina genomică, dl prof. dr. Mircea Covic prezintă studiile de asociere utilizând întregul genom, care au revoluţionat cercetarea factorilor genetici asociaţi cu bolile comune ale adultului.

 

     Mulţi medici consideră că domeniul geneticii clinice este rezervat specialiştilor care se ocupă de boli rare, monogenice sau cromozomiale. Această concepţie greşită tinde să se schimbe rapid, deoarece, de exemplu, în anul 2000, în etiologia a nouă din primele zece cauze de mortalitate, printre care bolile cardiace şi cancerul, au fost identificate componente genetice importante. Toate aceste afecţiuni sunt considerate astăzi boli multifactoriale determinate de interacţiunea dintre factori genetici multipli (poligenie) şi diferiţi factori din mediu care declanşează, accelerează sau exacerbează procesul patologic (1).
     Bolile multifactoriale cuprind două mari categorii de afecţiuni: bolile comune ale adultului (boala coronariană, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, astmul bronşic, boala ulceroasă, schizofrenia, obezitatea, cancerul ş.a.) – cu o prevalenţă de peste 5% – şi malformaţiile congenitale izolate prezente la copil (defectele de tub neural, despicăturile labiale şi/sau palatine, malformaţiile congenitale de cord, stenoza pilorică ş.a.) – cu o incidenţă de 1–8‰ de nou-născuţi. Ambele categorii, ce determină o proporţie importantă din morbiditatea şi mortalitatea generală, implică toate specialităţile medicale.
     Contribuţia factorilor genetici în producerea bolilor comune a fost demonstrată de agregarea familială, de studiile efectuate pe gemeni, de studiile de adopţie sau de asocierea cu anumiţi markeri genetici. Mai mult, această contribuţie a fost cuantificată prin determinarea heritabilităţii, un parametru ce exprimă cota de participare a eredităţii în etiologia bolii (de exemplu, 85% în schizofrenie şi astm, 65% în boala coronariană şi hipertensiunea arterială esenţială, 37% în boala ulceroasă) (1).
     Potrivit teoriei eredităţii poligenice, boala este determinată de acţiunea simultană a mai multor gene nealele (loci)*, care au efecte mici şi aditive/cumulative, determinând împreună predispoziţia genetică la boală. Numărul de gene de risc şi deci susceptibilitatea genetică este variabilă de la o persoană la alta şi are în populaţie o distribuţie normală, de tip gaussian (reprezentată grafic printr-o curbă simetrică, în formă de clopot). Curba de distribuţie prezintă însă un prag dincolo de care indivizii au mai multe alele de risc şi deci o predispoziţie mai mare de boală („modelul susceptibilităţii cu prag“). La aceste persoane sănătoase dar vulnerabile, boala poate să apară atunci când sunt expuse unor condiţii defavorabile de mediu, care transformă predispoziţia genetică în boală. Sub acest prag, individul este normal, peste prag, el poate fi afectat. Atingerea şi depăşirea pragului de risc depinde de numărul de alele de risc pe care o persoană le moşteneşte de la ambii părinţi. Acest fapt determină o serie de caracteristici ale bolilor multifactoriale: boala are frecvent o distribuţie familială, dar modul de transmitere şi riscul de îmbolnăvire diferă de la o familie la alta, în funcţie de numărul alelelor de susceptibilitate; părinţii bolnavului pot fi sănătoşi sau unul dintre ei poate fi bolnav; rudele de gradul I ale bolnavului (fraţi, copii) au un risc mai mare de boală, comparativ cu populaţia generală ş.a. (1).
     Precizăm însă că unele dintre bolile comune ale adultului, considerate în general multifactoriale, pot include şi forme monogenice cu transmitere mendeliană, mai mult sau mai puţin rare. Astfel, circa 5–10% din cazurile de boală coronariană sunt produse de hipercolesterolemia familială (boală monogenică autozomal dominantă), iar circa 5% din cazurile de cancer de sân apar la femei purtătoare ale unor mutaţii germinale ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (transmise autozomal dominant). Deci, un set de bolnavi cu boli comune poat avea un determinism monogenic şi riscuri de recurenţă mult mai mari decât cele calculate empiric. Acest lucru este foarte important de reţinut pentru profilaxia bolilor şi practica sfatului genetic.
     Problema esenţială a etiopatogeniei bolilor multifactoriale este identificarea genelor sau mai exact a variantelor alelice implicate în producerea susceptibilităţii la boală şi mai ales modul în care un anumit genotip, prin combinaţie cu anumiţi factori de risc din mediu, determină boala. Înţelegerea completă a etiopatogeniei bolilor multifactoriale va permite stabilirea celor mai adecvate mijloace de prevenţie (prin identificarea precoce a persoanelor cu risc) şi de tratament patogenic.
     Procesul de identificare şi localizare a genelor de susceptibilitate implicate în etiologia bolilor comune se bazează pe studiile de înlănţuire şi de asociere genică care au ca scop stabilirea unei asocieri semnifi­ca­tive a unei anumite regiuni genomice sau a unei variante alelice cu o anumită boală, pe baza ipotezei „boală comună – variantă comună“; această ipoteză porneşte de la premisa că principalele alele de sus­cep­tibilitate vor putea fi identificate la toţi bolnavii cu aceeaşi afecţiune (1).
     Analizele de înlănţuire s-au efectuat în familii de bolnavi pe baza prezumţiei că bolnavii (de obicei fraţi afectaţi) vor avea mai frecvent în comun o anumită alelă (a unei gene candidat) comparativ cu persoanele sănătoase din aceeaşi familie; atunci, se poate presupune că această variantă genică predispune la boală, deci este implicată în patogenia bolii. Studiile de asociere se efectuează într-o populaţie şi compară incidenţa unui anumit polimorfism genic la bolnavi cu incidenţa lui într-un grup control; dacă o alelă specifică a locusului polimorfic are o prezenţă semnificativ mai mare la indivizii cu boală comparativ cu cei neafectaţi, atunci se poate presupune că alela respectivă este implicată în patogenia bolii.
     În ciuda dificultăţilor tehnice, au fost identificate câteva variante genice implicate în etiologia unor boli multifactoriale la om. Mai jos sunt descrise unele dintre cele mai sugestive exemple (1, 2).
     • Înlănţuirea genetică a diabetului zaharat tip 1 cu genele complexului major de histocompatibilitate HLA-DR şi HLA-DQ a fost stabilită de peste 20 de ani. Există mai multe categorii de dovezi care suportă ferm rolul alelei DQ-beta în susceptibilitatea la DZ tip 1. În diabetul zaharat tip 2 a fost identificată o regiune (NIDDM1) de pe cromozomul 2, puternic înlănţuită cu boala, în care se găseşte gena pentru calpaina 10 (CAPN10), o cistein-protează dependentă de calciu.
     • Alela E4 a apolipoproteinei E (APOE4) este asociată, într-o manieră dependentă de doză, cu susceptibilitatea la boala Alzheimer. Această asociere, împreună cu localizarea proteinei APOE4 la nivelul leziunilor cerebrale şi cu rolul proteinei APOE în formarea depozitelor de amiloid (la şoarece) susţin cu putere rolul genei APOE4 în susceptibilitatea la boala Alzheimer.
     • Gena CARD15(care codifică proteina 15 cu domeniu de recrutare a caspazei), localizată la nivelul cromozomului 16, a fost identificată ca genă de susceptibilitate la boala Crohn.
     • Alte gene implicate în etiologia unor boli multifactoriale, pentru care există dovezi puternice, sunt gena ADAM33 (pe cromozomul 20, codifică o proteină din familia dezintegrinelor şi metaloproteazelor) în astmul bronşic sau gena ACE1 (pe cromozomul 17, codifică enzima de conversie a angiotensinei 1) în susceptibilitatea la hipertensiunea arterială esenţială.
 
     În ultimii ani, studiile de asociere „caz-control“ sunt din ce în ce mai frecvente şi mai performante datorită progreselor înregistrate în secvenţierea genomului uman şi în identificarea unui număr foarte mare de polimorfisme ADN, în special SNPs (polimorfismul unui singur nucleotid) (3). Au apărut astfel (în 2005) studiile de asociere utilizând întregul genom (în engleză „genome wide association studies“GWAS) în care, folosind genotiparea prin tehnici cu „debit mare“ (microreţele/microcipuri ADN de tip SNPs), se pot cerceta printr-o singură scanare a genomului circa un milion de markeri genetici.
     Studiile de asociere utilizând întregul genom  se bazează pe ipoteza că variantele alelice ce determină susceptibilitatea la o boală comună se asociază mai frecvent decât ne aşteptăm (se află în dezechilibru de înlănţuire genetică) cu anumiţi markeri genetici ce definesc o anumită regiune genomică (haplotip). Genotiparea concomitentă a unui număr extrem de mare de markeri SNP la mii de pacienţi cu aceeaşi boală şi la indivizi sănătoşi a permis identificarea regiunilor genomice/haplotipurilor care sunt prezente la pacienţii cu o anumită boală comună. Identificarea haplotipului asociat bolii permite definirea regiunii în care este localizată varianta unei gene de susceptibilitate la boală (care, de regulă, este diferită de markerul SNP evidenţiat iniţial în acea regiune).
     Identificarea variantei genice cauzale şi determinarea mecanismului prin care această variantă participă la realizarea bolii necesită, evident, alte studii ulterioare: • cartografierea de fineţe areca scop reducerea la maximum posibil a dimensiunii regiunii în care s-ar putea găsi gena de susceptibilitate • analiza secvenţelor ADN în intervalul minim determinat, pentru identificarea genei/genelor prezente, fiecare cu numeroase variante alelice • teste funcţionale ale variantelor genelor candidat determină, pe cale experimentală (introducerea în genomul unor celule sau organisme model a variantei genice testate), efectul funcţional al genei identificate şi rolului ei în patogenia bolii (1).
     Studiile de asociere utilizând întregul genom (GWAS) au revoluţionat cercetarea factorilor genetici asociaţi cu bolile comune ale adultului deoarece pot da informaţii importante privind „arhitectura alelică“ a acestor boli complexe (numărul, tipul, mărimea efectului şi frecvenţa variantelor de susceptibilitate), deschizând calea medicinii predictive (identificarea precoce a indivizilor sănătoşi dar vulnerabili la anumite boli) şi elucidării mai complete a patogeniei bolilor, premisa ameliorării tratamentului (2). Practic, niciun specialist confruntat cu această patologie nu poate ignora rolul genomicii în domeniul său de activitate.
     În „primul val“ al studiilor GWA (peste 800, în perioada 2006–2010), s-au identificat asocieri semnificative a sute de loci, în peste 150 de boli multifactoriale (2, 4). Aceste asocieri sunt concordante cu ipoteza boală comună – variantă comună, potrivit căreia influenţele genetice asupra susceptibilităţii la boală sunt atribuite unui număr limitat de variante prezente la mai mult de 5% din populaţie. Printre primele succese ale acestei tehnici se numără identificarea unor gene de susceptibilitate asociate cu degenerescenţa maculară legată de vârstă, boala coronariană, boala Crohn, poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 2, astmul bronşic, obezitatea, cancerul de sân sau de prostată etc.
     Descoperirile iniţiale au dus la câteva concluzii importante:
     • Se confirmă determinismul poligenic al predispoziţiei genetice din bolile comune; de exemplu, apoape100 de loci sunt asociaţi cu niveluri crescute ale lipidelor din sânge (HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride);
     • Printre genele de susceptibilitate a unor boli comune (de exemplu, DZ tip 2 sau boala coronariană) au fost identificate gene şi căi patogenice cunoscute a fi implicate în formele monogenice ale acestor afecţiuni, dar şi multe gene şi căi patogenice noi (de exemplu, factorul H al complementului în degenerescenţa maculară sau autofagia în boala Crohn), care deschid noi posibilităţi terapeutice;
     • Unele dintre asocierile identificate implică regiuni genomice care fie nu conţin gene cu efect cunoscut, fie se află la distanţă de alte gene – fapt ce implică intervenţia posibilă a unor variante a elementelor reglatoare a expresiei genelor, care au un rol în patogenia bolilor multifactoriale;
     Unii loci de susceptibilitate identificaţi într-o anumită boală sunt asociaţi şi cu alte boli considerate neînrudite (de exemplu, gena CDKN2A în DZ tip 2, boala coronariană şi melanom), fapt ce sugerează că aceşti loci au efecte reglatoare diferite asupra unor gene diverse implicate în boli diferite.
     Paradoxal, cu toate rezultatele obţinute, progresele făcute în identificarea factorilor genetici de susceptibilitate la bolile comune sunt încă modeste, explicând numai o mică parte din agregarea familială şi heritabilitatea acestor afecţiuni, deseori 10–30%, iar cele mai multe din variantele identificate până acum conferă o creştere relativ mică a riscului de boală. De aceea, valoarea lor predictivă s-a dovedit redusă. Au fost formulate mai multe explicaţii ale „heritabilităţii lipsă“: nu au fost „capturate“ variante structurale genomice „non-SNP“ (variaţii ale numărului de copii – CNVs, sau inserţii şi deleţii – indels) (5) care sunt frecvente şi ar putea avea un rol în susceptibilitatea şi/sau patogenia bolilor comune sau variante rare (cu o frecvenţă populaţională sub 1%) cu un efect posibil mai important; nu se pot identifica interacţiuni între gene (epistazie) sau între gene şi mediu (efecte epigenetice).
     Pentru a depăşi aceste limite, „al doilea val“ al studiilor GWA (după 2011) se bazează pe o nouă strategie: folosirea unor versiuni îmbunătăţite a studiilor GWA (construite pe baza datelor obţinute cu Proiectul 1.000 de genomuri) (3) şi creşterea dimensiunii loturilor analizate (prin implicarea unor consorţii internaţionale) – care să permită identificarea asocierii unor variante rare, precum şi utilizarea secvenţierii regiunilor genomice asociate (folosind noile tehnologii de secvenţiere, care cresc viteza de lucru şi scad costurile) (6). Succesul acestei reorientări strategice este confirmat de identificarea unor noi gene de susceptibilitate în hipertensiunea arterială, DZ tip 1 (asocierea cu variante rare, cu o frecvenţă de 1% în populaţie, a genei IFIH1 – ce codifică un receptor viral), obezitate, boala coronariană.
     Rezultatele obţinute până în acest moment sunt promiţătoare, dar suntem încă departe de a le putea utiliza direct în practica clinică. Rolul pe care aceste studii de asociere genomică îl vor îndeplini în viitorul apropiat va fi cel mai probabil unul de descifrare a mecanismelor moleculare de producere a bolilor comune (premisă a optimizării tratamentului lor) şi nu unul de evaluare „comercială“ a riscului de boală. Cert este că studiile GWA „pavează“ calea lungă a introducerii medicinii personalizate, predictive şi preventive (6). În articolele viitoare vom discuta în detaliu genomica câtorva boli comune.
 

Notă autor:

Bibliografie



1. Covic M, Ştefănescu D, Sandovici I. Bolile multifactoriale. În: Genetică medicală. Ediţia a II-a. Polirom, Iaşi, 2011, pp. 471–95

2. Hirschhorn JN, Gajdos ZK. Genome-wide association studies: results from the first few years and potential implications for clinical medicine. Annu Rev Med. 2011;62:11-24.

3. Covic M. Variaţiile structurale ale genomului uman – baza medicinii personalizate. Viaţa medicală. Nr. 6, 10 feb. 2012

4. Manolio TA. Genomewide association studies and assessment of the risk of disease. N Engl J Med. 2010 Jul 8;363(2):166-76

5. Gibson G. Rare and common variants: twenty arguments. Nat Rev Genet. 2012 Jan 18;13(2):135-45

6. Ku CS, Loy EY, Pawitan Y, Chia KS. The pursuit of genome-wide association studies: where are we now? J Hum Genet. 2010 Apr;55(4):195-206

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe