Newsflash
Ars Medici

Hemoragia subarahnoidiană non-traumatică

de Acad. Constantin POPA - apr. 15 2016
Hemoragia subarahnoidiană non-traumatică

     Hemoragia subarahnoidiană sau meningee non-traumatică este definită de extravazarea sângelui în spațiul subarahnoidian. Anevrismul cerebral rupt este cea mai frecventă cauză. Gravitatea este determinată de extensia hemoragiei spre parenchim și cavitățile ventriculare, dar și de ischemia legată de perturbările perfuziei cerebrale. Incidența anuală medie a hemoragiei subarahnoidiene non-traumatice ajunge la 9,1 la 100.000 de locuitori. Hemoragia subarahnoidiană este o urgență diagnostică și terapeutică care impune internarea imediată într-o unitate specializată.

 

Sindromul meningeal acut

 

     Simptomele hemoragiei subarahnoidiene non-traumatice sunt cele ale unui sindrom meningeal acut. Se observă cefalee instalată brusc, „explozivă”, cu intensitate maximă de la debut, care domină tabloul clinic. Semnele asociate nu sunt constante: vărsături în jet sau stări de greață, foto- și fonofobie, tulburări ale stării de vigilență (de la obnubilare la comă).
     Există numeroase variante: cefalee uneori moderată însă întotdeauna brusc instalată; într-un context de migrenă, caracter neobișnuit al cefaleei și brutalitate pentru fiecare episod; apare pierderea conștienței inițiale, cu recuperare rapidă, însă pot exista cazuri cu comă încă de la debut sau moarte subită, prin inundație masivă a spațiilor subarahnoidiene; pot apărea sindrom confuzional cu instalare acută, criză epileptică generalizată, stare generală de rău.
     În aceste situații diferite, în special la subiectul tânăr, cefaleea, chiar și în situația unui simptom secundar, poate să indice existența unei hemoragii meningee.

 

Semne clinice

 

     Semnele clinice sunt deseori reduse la redoare de ceafă (rigiditate dureroasă la nivelul gâtului), uneori responsabilă de pozitivarea semnelor Kernig și Brudziński. Sunt posibile și semne vegetative: bradicardie sau tahicardie, instabilitate tensională, hipertermie (38–38,5ºC), polipnee, modificări vasomotorii, modificări de repolarizare la ECG. Se pot observa semne neurologice care nu permit localizarea: semne piramidale (Babinski bilateral, reflexe osteotendinoase vii), paralizie a nervului VI. Sunt posibile și anomalii ale fundului de ochi: hemoragii retiniene sau ale corpului vitros (sindrom Terson), edem papilar. Paralizia nervului III intrinsec și extrinsec (diplopie) relevă o compresie a nervului de către un anevrism al segmentului terminal al arterei carotide interne (porțiunea supraclinoidiană, în vecinătatea originii arterei comunicante posterioare).
     Alte semne de localizare care indică existența unei hemoragii meningee sunt hematomul intraparenchimatos asociat și spasmul arterial după a treia zi. Se observă în special: hemipareză, hemianopsie, afazie în caz de hematom temporal sau spasm al văii Sylviene, care complică anevrismul arterei cerebrale medii; parapareză, mutism, sindrom frontal în caz de hematom fronto-bazal care complică anevrismul arterei comunicante anterioare. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe