Newsflash
Ars Medici

Hemoragia subarahnoidiană non-traumatică

de Acad. Constantin POPA - feb. 20 2014
Hemoragia subarahnoidiană non-traumatică

În prezent, hemoragia subarahnoidiană (sau meningee) non-traumatică este definită prin extravazarea sângelui în spaţiul subarahnoidian. Această precizare este veche, dar în ultimii ani se conturează mult mai precis mecanismul bolii. Anevrismul cerebral rupt este cauza cea maifrecventă. Gravitatea sa este determinată de extensia hemoragiei către parenchim şi cavităţile ventriculare, dar şi de ischemia produsă de modificările perfuziei cerebrale. Incidenţa anuală medie a hemoragiei subarahnoidiene non-traumatice este apreciată la 9,1 la 100.000 de locuitori. Hemoragia subarahnoidiană este o urgenţă diagnostică şi terapeutică, impunând internarea imediată în unităţile specializate.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemoragia subarahnoidiană se caracterizează prin sindrom meningeal acut (cefalee brutală) ca urmare a revărsatului sanguin din spaţiile subarahnoidiene.
Este o urgenţă vitală, necesitând o abordare neurochirurgicală imediată.
Diagnosticul se bazează întâi pe imagistica cerebrală, apoi pe datele obţinute la puncţia lombară. Aceasta trebuie realizată cu mare atenţie, pentru evitarea contaminării sanguine de origine traumatică.
Principala cauză este anevrismul arterial, de origine malformativă. Angio-IRM sau angio-CT permit cel mai adesea vizualizarea anomaliei.
Tratamentul are drept obiectiv excluderea anevrismului din circulaţie prin neuroradiologie intervenţională sau prin metode chirurgicale.
Sunt posibile numeroase complicaţii acute sau tardive. Spasmul arterial precoce este cel mai important şi trebuie prevenit.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe