Newsflash
Ars Medici

Hipertensiunea intracraniană idiopatică

de Acad. Constantin POPA - iul. 17 2015
Hipertensiunea intracraniană idiopatică

Hipertensiunea intracraniană idiopatică (HII), denumită anterior pseudotumor cerebri, apare ca rezultat al unei creşteri izolate a presiunii lichidului cefalorahidian (LCR), de etiologie necunoscută. Prin definiţie, termenul „idiopatic“ se referă la hipertensiunea intracraniană fără patologie cerebrală identificată. Acest termen include pacienţii pentru care factorul declanşator este suspectat (de exemplu, anumite medicamente) şi este, prin urmare, imperfect.

 

 

 

Epidemiologie

 

    În Statele Unite ale Americii, incidenţa anuală a HII este de aproximativ două cazuri la 100.000 de persoane; această incidenţă este de zece ori mai mare pentru femeile tinere obeze. Sexul feminin şi obezitatea reprezintă cei doi principali factori de risc identificaţi pentru 85% şi, respectiv, 75% din cazuri. Cu toate acestea, chiar dacă obezitatea reprezintă un factor de risc major pentru HII, nu se recomandă depistarea de rutină a unui edem papilar (EP) de stază la pacienţii obezi, prevalenţa HII în rândul acestei populaţii fiind de doar 0,6%. Importanţa indicelui de masă corporală (IMC) şi cea a câştigului ponderal recent, chiar dacă este în grad moderat (de la 5 la 15%), sunt factori de risc de apariţie sau recidivă a unei HII. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe