Newsflash
Ars Medici

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (3)

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (3)

Profilaxia cancerului de col uterin Cancerul cervical (de col uterin) este o boală în care celulele maligne apar în porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului. Cervixul face legătura între uter şi vagin. Cancerul de col uterin, de obicei, se dezvoltă încet, în timp. Înainte de apariţia cancerului, celulele colului cervical se transformă, proces numit displazie, în care apar celule anormale în ţesutul cervical. Mai târziu, celulele neoplazice cresc şi se răspândesc în profunzimea colului cervical, până în zonele vecine. Numărul de cazuri noi de cancer cervical şi cel de decese prin cancer de col uterin au scăzut faţă de anii 1950–1999. Oamenii de ştiinţă au studiat modele generale de persoane cu cancer pentru a observa ce factori cresc riscul de a dezvolta cancer. (...)

   Orice factor care creşte riscul unei persoane de a dezvolta o boală se numeşte factor de risc; orice scade riscul de a dezvolta o boală se numeşte factor protector. Unii factori de risc pot fi evitaţi, dar foarte mulţi nu. De exemplu, deşi persoana poate decide să renunţe la fumat, nu poate alege genele moştenite de la părinţi. Amândouă, fumatul şi moştenirea unor gene pot fi considerate factori de risc pentru cancer, dar numai fumatul poate fi evitat.
   Profilaxia înseamnă evitarea factorilor de risc şi stimularea celor protectori care pot fi controlaţi astfel încât să scadă şansele de a dezvolta un cancer. Deşi mulţi factori de risc pot fi evitaţi, este important să se reţină faptul că evitarea factorilor de risc nu oferă garanţia că persoana nu va face cancer. De asemenea, mulţi oameni care prezintă un risc deosebit pentru cancer nu dezvoltă de fapt cancer. Unii oameni sunt mai sensibili decât alţii la factorii de risc ce pot duce la cancer. Se recomandă consultul medical pentru ca pacienta să fie informată despre metodele care ar putea fi eficiente în prevenirea cancerului. (...)
→Importanţa screeningului în cancerul de col
→Cervical
→Profilaxie
→Mituri şi realităţi despre prevenirea cancerului de col uterin
→Compoziţia Cervarix

Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe