Newsflash
Ars Medici

Importanţa IRM în Ginecologie (1)

Importanţa IRM în Ginecologie (1)

În practica clinică, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a devenit standardul imagisticii pe secţiuni. Din anii ’80 şi până în prezent s-au adus îmbunătăţiri continue atât hardware, cât şi software, ceea ce a mărit aria de aplicabilitate a acestei metode imagistice. În prezent, IRM este cea mai importantă tehnică imagistică folosită în patologia neurologică şi a aparatului locomotor, dar a devenit şi un mijloc de diagnostic imagistic important pentru patologia abdominală, pelvină, cardiacă, mamară şi vasculară. (...)

  În Ginecologie, pentru examinarea pelvisului, cea mai bună tehnică IRM este cea care foloseşte secţiuni T2 ponderate. Aceste imagini sunt folosite pentru evaluarea anatomiei normale şi determinarea anomaliilor uterine şi anexiale. Tehnica IRM care foloseşte secţiuni T1 ponderate (mai ales în combinaţie cu tehnica de suprimare a ţesutului adipos) este utilă pentru determinarea conţinutului leziunilor
anexiale.
  Examinarea IRM cu substanţă de contrast este utilă pentru indentificarea leziunilor pelvine invazive, pentru descrierea maselor tumorale cu structură mixtă şi evaluarea extravazărilor substanţei de contrast la nivel pelvin. Secţiunile T1 ponderate obţinute după administrarea i.v. a substanţei de contrast (gadoliniu) sunt utile pentru diferenţierea leziunilor benigne de cele maligne (procesele neoplazice absorb mai mult substanţa de contrast comparativ cu ţesutul normal, devenind astfel mult mai vizibile pe imaginile IRM).
  În Ginecologie trebuie ţinut cont că imaginile IRM obţinute sunt direct influenţate de statusul hormonal al pacientei, indiferent de tehnica IRM folosită. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe