Newsflash
Ars Medici

Infarctul cerebral

de Acad. Constantin POPA - iun. 17 2016
Infarctul cerebral
     Definim prin infarct cerebral necroza tisulară secundară ocluziei de la un anumit nivel al arborelui arterial cervico-cerebral. Ocluziile arteriale care au o durată suficientă provoacă necroză ischemică, în care aspectele macroscopice și microscopice trec printr-o serie de stadii succesive, indiferent de teritoriul afectat.
     Trebuie diferențiate două* aspecte principale ale infarctelor: infarctul „alb“, în care leziunile de necroză ischemică evoluează destul de „curat“; infarctul hemoragic, în care leziunile sunt asociate cu fenomene hemoragice, ce afectează în mod selectiv formațiunile corticale și subcorticale.

 

Infarctul alb

 

     În faza inițială, leziunile sunt dificil de precizat. În primele șase ore nu se poate aprecia nicio alterare, chiar dacă țesutul nervos poate fi deja afectat în mod irecuperabil. În următoarele 8–48 de ore, zona alterată devine mai pală, în timp ce limita dintre substanța albă și substanța cenușie se estompează. Apare o tumefacție edematoasă, uneori cu un anumit grad de congestie vasculară mai netă la nivelul cortexului. În acest stadiu, doar consistența mai moale a teritoriului alterat permite recunoașterea infarctului după fixarea suficientă a formolului.
     La examenul microscopic, neuronii situați în teritoriul infarctizat prezintă aspect de suferință ischemică. Aceste modificări sunt vizibile după șase ore, timp în care celulele gliale suferă modificări comparabile. Capilarele prezintă o tumefacție endotelială însoțită de o exsudație edematoasă și extravazare de celulele roșii, chiar și în infarctul alb. După opt ore, structurile mielinice își pierd proprietățile obișnuite la colorație.
     Procesele fagocitare apar rapid. Este vorba de o reacție leucocitară neutrofilă foarte extinsă, care poate simula un proces inflamator. După primele zile se va dezvolta procesul de fagocitoză, timp în care reacția edematoasă persistă.
     Din ziua a doua până în ziua a zecea, tumefierea și îmbibarea persistă, având o tendință de scădere, în timp ce țesutul afectat devine mult mai friabil, iar limitele teritoriului necrozat se precizează. Infiltrarea leucocitară va fi înlocuită rapid, după 48 de ore, de corpi granulo-grăsoși sau macrofage. Încărcate cu produși sudanofili care provin din dezintegrarea mielinică, acestea se grupează în jurul pereților tumefiați ai capilarelor care devin mai numeroase. Această proliferare macrofagică va crește considerabil după a cincea zi.
     După ziua a zecea începe lichefierea și, începând cu a treia săptămână, apar procesele cavitare. Țesutul necrozat este înlocuit de un țesut cenușiu gălbui, apăsând pe suprafața cortexului. Proliferarea macrofagică în această zonă se va completa și va persista, atenuându-se pe parcursul mai multor luni. După câteva luni se organizează o cavitate chistică în zona afectată, cu margini anfractuoase, traversată de tracturi conjunctivo-vasculare și acoperită de-a lungul unei membrane meningeale subțiri vizibile în zona corticală.
     În stadiul de cicatrizare, cavitatea chistică reziduală se va înconjura cu proliferare glială protoplasmică, apoi fibrilară, timp în care câteva macrofage vor rămâne vizibile de-a lungul numeroaselor axe conjunctivo-vasculare care traversează cavitatea. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe