Newsflash
Ars Medici

Infecţia cu virus hepatitic C cu valori normale ale transaminazelor

de Prof. dr. Manole COJOCARU - iul. 18 2013
Infecţia cu virus hepatitic C cu valori normale ale transaminazelor
Virusul hepatitic C (HCV) este non-citopatic şi determină hepatită cronică (HC) şi carcinom hepatocelular (HCC). Studiile epidemiologice au sugerat că există o legătură între nivelurile alanin-aminotransferazei (ALT) şi fibroza hepatică sau carcinomul hepatocelular la purtătorii HCV. La aproximativ 70–80% din cei infectaţi acut cu HCV, infecţia devine persistentă. 30% din pacienţii cu infecţie HCV cronică prezintă niveluri ale ALT persistent normale (PNALT).
Răspunsul imun celular şi umoral în infecţia HCV joacă un rol important în patogenia HC. Deoarece lezarea ficatului în infecţia HCV cronică este în principal indusă de răspunsurile Th1 şi/sau limfocitelor T citotoxice, aceste răspunsuri ar putea fi puternic supresate în PNALT. În infecţia cu HCV, răspunsul imun tip Th1 este implicat în injuria hepatică. Predominanţa celulelor T reglatoare imunosupresive (Treg) este demonstrată la pacienţi cu PNALT.
Alanin-aminotransferaza este un biomarker al leziunii hepatocitare, asociat cu evoluţia spre fibroză hepatică. Fibroza hepatică avansată, de asemenea, predispune purtătorii infecţiei cu HCV la risc de HCC. În contrast, unele cazuri cu infecţie HCV persistentă prezintă niveluri ALT normale care persistă mult timp, iar purtătorii HCV prezintă sau nu hepatită moderată şi fibroză hepatică. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe