Newsflash
Ars Medici

Inovație în medicina familiei

de Dr. Liviu OPREA - ian. 27 2017
Inovație în medicina familiei
     Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a devenit, în ultimii 25 de ani, cea mai mare societate profesională din România, iar medicina de familie s-a impus ca specialitate atât în fata pacienților, cât și a întregului corp profesional. Pe de altă parte, birocrația a acaparat activitatea medicului de familie în detrimentul activității clinice. În medicina de familie au fost elaborate ghiduri de practică medicală, pentru îmbunătățirea actului medical, însă medicii de familie trebuie să respecte protocoale de prescripție impuse de casa de asigurări de sănătate, care le limitează drastic competențele profesionale și, odată cu acestea, accesul pacienților la îngrijiri de calitate. Deși SNMF s-a opus acestor „evoluții”, medicina de familie se desfășoară din ce în ce mai mult într-un mediu infertil și ostil, în care „motivarea profesională” a medicilor este „stimulată” de autorități prin seturi complexe de sancțiuni impuse acestora.
     Este nevoie de o schimbare profundă a sistemului în care medicii de familie își desfășoară activitatea, care să promoveze profesionalismul și să orienteze îngrijirile spre nevoile pacientului. Așa cum există dovezi științifice care atestă eficiența diverselor tehnologii medicale sau medicamente, există și dovezi științifice care atestă eficiența îngrijirilor centrate pe pacient la nivelul cabinetelor de medicina familiei.
     În ultimele decenii, a fost dezvoltată, la nivel internațional, metoda îngrijirilor centrate pe pacient, care are scopul de a implementa ghidurile de practică în medicina familiei, dar și de a individualiza aceste ghiduri nevoilor individuale biologice, psihologice și sociale ale pacienților. Acest model este unul generic, el necesitând adaptări în funcție de circumstanțele sociale și culturale ale fiecărei țări în parte. În acest sens, SNMF a format grupul de lucru „Modele inovative de practică în medicina de familie”, cu scopul de a elabora și implementa în România modele de practică în medicina familiei care să răspundă nevoilor de sănătate ale pacienților, precum și aspirațiilor profesionale și financiare ale medicilor de familie.
     Grupul de lucru a fost structurat pe subgrupuri care abordează subtemele modelului generic de îngrijiri centrate pe pacient, urmând să adapteze acest model contextului socio-economic românesc. Scopul final al grupului este realizarea unui ghid de practică pentru facilitarea implementării modelului în practica medicului de familie.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe