Newsflash
Ars Medici

Instabilitățile carpiene

Instabilitățile carpiene
     Instabilitățile carpiene fac parte dintr-un grup de afecțiuni ale articulației radio-cubito-carpiene care pot produce durere debilitantă la nivelul articulației pumnului și care, în timp, duc la apariția artrozei în articulațiile radiocarpiene și mediocarpiene. Acest tip de artroză este totuși foarte lent evolutiv, datorită faptului că mâna nu suportă încărcări atât de mari precum membrul inferior, de exemplu. Deteriorarea cartilajului apare în aproximativ 10–15 ani de la debutul problemei biomecanice, dar este foarte importantă intervenția cât mai rapidă în ciclul vicios biomecanică alterată – artroză, deoarece deteriorarea cartilajului este un proces în mare parte ireversibil.
     La fel ca orice articulație, articulația pumnului este puternic dependentă de o multitudine de ligamente intrinseci și extrinseci, pentru buna sa funcționare. Există două tipuri de instabilități ale articulației – DISI (dorsal intercalated segmental instability) și VISI (volar intercalated segmental instability).
      Între scafoid și osul semilunar al carpului există o „înfrățire“, o legătură foarte puternică realizată prin ligamentul scafo-semilunar. Acesta permite stabilirea unei relații constante între cele două oase, unghiul dintre ele fiind întotdeauna între 30 și 60 de grade (fig. 1). Dacă acest unghi crește, apare DISI, iar dacă scade, apare VISI.
     DISI este o patologie mai frecventă decât VISI, și se poate produce în două moduri. Primul este prin leziunea ligamentului scafo-semilunar, care va permite scafoidului să adopte o poziție flectată. Semilunarul, sub acțiunea extensoare a piramidalului, se va extinde. Cel de-al doilea mod este prin pseudoartroza de scafoid. Mecanismul este la fel ca primul, numai că de această dată se va flecta doar porțiunea distală a scafoidului, în timp ce pe componenta de extensie semilunarul va trage cu el porțiunea proximală din scafoid (ligamentul scafo-semilunar fiind intact).
     Cel mai des incriminat mecanism de producere a DISI este cel în care se realizează o mișcare de hiperextensie în articulația pumnului, care duce la apariția unor forțe foarte mari în zona scafo-semilunară. Rezultă apariția unei leziuni în zona ligamentului scafosemilunar sau a unei fracturi în zona proximală a scafoidului (excludem cazurile numeroase în care scafoidul se fracturează în treimea medie).
Fig. 2 – Unghi scafosemilunar normal
 
     Tratamentul este exclusiv chirurgical, în funcție de etiologie, cu rezolvarea pseudoartrozei de scafoid sau repararea ligamentului scafosemilunar. În multe cazuri, indiferent de etiologie, tratamentul poate fi realizat minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei artroscopice. Sunt însă anumite cazuri care necesită abord clasic chirurgical, cu o recuperare postoperatorie mai lentă.
     Diagnosticul se face atât clinic, cât și imagistic (fig. 1, 2, 3). Imagistica este foarte importantă în stabilirea diagnosticului de DISI/VISI, însă în stadiile inițiale, când diformitatea nu s-a dezvoltat încă. Examenul clinic are o importanță mai mare, în special în rupturile ligamentului scafosemilunar.
     Pseudoartroza de scafoid este pusă în evidență de examenul radiografic, în majoritatea cazurilor. Un semn indirect al rupturii ligamentului scafo-semilunar este lărgirea spațiului dintre cele două oase pe radiografia de față a pumnului (fig.4). Ne putem orienta spre aceeași patologie și în funcție de unghiul făcut de perpendiculara pe suprafața articulară a semilunarului cu axul longitudinal al radiusului. Dacă acesta este mai mare de 10 grade dorsal, afecțiunea este DISI, iar dacă unghiul este mai mare de 15 grade volar, afecțiunea este VISI. În același timp, unghiul dintre scafoid și semilunar crește sau scade, pentru DISI respectiv VISI (fig. 1).
     Examenul clinic este foarte important, deoarece investigațiile imagistice sunt uneori neconcludente, având în vedere dimensiunea mică a ligamentului examinat. Chiar și în cazul pseudoartrozelor de scafoid, acestea sunt uneori neaparente pe radiografiile clasice de față și profil, motiv pentru care trebuie efectuate incidențe suplimentare – oblică în pronație, oblică în supinație, față cu deviație ulnară.
     Cele mai importante semne sunt durerea apărută la palparea ligamentului sau la manevra de sertar între scafoid și semilunar. Ultima presupune aplicarea unei forțe pe scafoid, prin apăsare în zona articulației pumnului, radial de axa metacarpianului 3, în timp ce se aplică o forță în direcție opusă pe semilunar, în zona imediat adiacentă, ulnar de raza metacarpianului 3. Pentru pseudoartroza de scafoid, edificatoare este durerea apărută la palparea scafoidului (în tabachera anatomică sau dorsal, puțin distal față de tuberculul lui Lister, în funcție de localizarea pseudoartrozei în treimea medie sau treimea proximală) sau la extremele mișcarilor de flexie/extensie. În stadiile de debut, durerile apar în flexie/extensie extremă doar când există și încărcare în articulație (spre exemplu, la efectuarea flotărilor). Durerea duce și la pierderea antalgică a forței de prindere a mâinii afectate. Diformitatea VISI este rară și se produce prin lezarea ligamentului semilunaro-piramidal. 
Fig. 3 – VISI (volar intercalated segmental instability) – incidențe diferite
Sursa: M.J. Fuller
 
     Cu trecerea timpului, apare și diminuarea amplitudinii mișcărilor în articulația pumnului, de aceea este foarte important să comparăm obiectiv arcul de flexie-extensie între cele două mâini. Insistăm pe aceast examen în paralel cu pumnul sănătos, întrucât pierderi de până la 50% din arcul de flexie-extensie pot să fie neobservate de pacient. Aceasta se întâmplă deoarece extremele mișcărilor sunt rareori folosite în articulația pumnului, iar pierderile semnificative din arcul flexie-extensie al pumnului pot să fie compenate de mișcări de rotație internă/externă la nivelul articulației scapulo-humerale. Durerea poate să apară și la deviația ulnară a pumnului.
Fig. 4 – Lărgirea spațiului dintre scafoid și semilunar 
 
     În concluzie, trebuie să reținem că diagnosticul precoce este foarte important și trebuie investigată suplimentar orice durere apărută în zona radială a pumnului, la mișcări de flexie-extensie, cu sau fără încărcare, sau la mișcările de prindere în forță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe