Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Insuficienţa cardiacă şi depresia: o relaţie bidirecţională

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 17 septembrie 2010

    Se cunoaşte de foarte mult timp că relaţia dintre trup şi minte este bidirecţională. Atunci când un individ suferă de depresie, întregul organism suferă, consecinţa fiind că este mai susceptibil la diverse boli iar perioada de convalescenţă este mai lungă. Există foarte multe date în literatură care confirmă relaţia dintre tulburările psihiatrice şi bolile cardiovasculare. (...)

Iniţial, studiile au fost centrate asupra impactului pe care bolile psihice, cum ar fi depresia, îl pot avea asupra evoluţiei bolilor cardiovasculare, cum sunt infarctul miocardic, angina pectorală, aritmiile şi chiar moartea subită cardiacă. Epidemiologii recunosc depresia ca un factor independent de risc pentru boala coronariană, la fel de important ca fumatul, hipertensiunea arterială şi hiperlipidemia.
    Conceptul că depresia exercită un efect nefavorabil asupra insuficienţei cardiace nu a fost studiat decât în ultimii ani. Depresia este o afecţiune cronică, asociată cu reducerea funcţiilor fizice şi sociale cel puţin egală cu cea cauzată de alte afecţiuni cronice. Depresia se asociază de asemenea cu o mortalitate mai mare. Datele din literatura de specialitate confirmă faptul că depresia este mai frecventă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă decât la populaţia generală. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.