Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Interpretarea neuroimagistică în accidentul vascular cerebral (2)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 15 septembrie 2017

Diagnosticul etiologic

 

     În cazul unei stenoze semnificative, mai mare de 50% conform clasificării NASCET (North American Symptomatic Carotid Endarterectomy Trial), identificată în amonte de teritoriul arterial cu ischemie, trebuie precizat dacă imaginea este sugestivă pentru o placă de aterom sau pentru o disecție arterială. În cazul celei din urmă tehnicile imagistice arată o stenoză efilată, cu aspect excentric al lumenului vascular și o lărgire a calibrului arterial. În cazul IRM, dacă există suspiciunea clinică de disecție sau în baza unui examen imagistic anterior, trebuie realizată înainte de angio-RM o secvență cervicală înaltă (de la baza craniului la vertebra C4, în ponderație T1) fără administrare de contrast și cu supresie de grăsime. Această tehnică este necesară pentru a repera hematomul parietal care apare în hipersemnal, prezent într-o anumită măsură tardiv comparativ cu disecția, iar absența sa în stadiul precoce nu elimină prezența hematomului (rezultate fals-negative).
     Examenul angio-RM pentru evaluarea trunchiurilor supraaortice nu permite analiza pereților arteriali. Caracterizarea unei plăci de aterom se realizează în prezent prin ecografia Doppler, caracterul său anecogen sugerând prezența unei plăci lipidice, care este mai instabilă. Studiile au fost interesate de noi secvențe IRM care să analizeze astfel de plăci, însă acestea încă sunt puțin utilizate în practică.
     Atunci când leziunile ischemice interesează teritorii vasculare diferite este vorba probabil de etiologii cardioembolice.
     Alte etiologii, mai rare, pot fi sugerate în funcție de informațiile obținute prin IRM. Leziunile ischemice cu vârste diferite care asociază leziuni corticale cu hipersemnal de substanță albă profundă (corp calos, capsule), uneori cu microhemoragii, ridică suspiciunea diagnosticului de vasculită cerebrală. În acest caz, secvențele subțiri T1 Spin Echo cu supresia semnalului sângelui circulant, centrat pe vasele poligonului Willis, pot arăta o îngroșare și o priză de contrast parietală arterială care favorizează acest diagnostic. Angio-RM la nivelul poligonului Willis poate pune în evidență stenoze, însă aspectul normal evocat de această secvență nu elimină diagnosticul. Din această cauză, trebuie pusă în discuție realizarea unei angio-CT sau o angiografie convențională. (...)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.